Кобре (Фото: Војска Србије)
Друштво Србија

Србија има 4 специјалне јединице, они су елита наших безбедносних снага: Све о њиховој обуци, задацима и наоружању

То су Специјална бригада Војске Србије, Батаљон војне полиције специјалне намене "Кобре", Жандармерија и Специјална терористичка јединица МУП "САЈ".

Да Србију нападну, да ли би имао ко да је одбрани, једно је од питања покренутих после актуелног позивања грађана на војну обуку. У том смислу, одговор пре свега лежи у четири специјалне јединице, две полицијске и две војне, с којима наша држава располаже: Специјална бригада Војске Србије, Батаљон војне полиције специјалне намене „Кобре“, Жандармерија и Специјална терористичка јединица МУП „САЈ“.

Девојчица у Прокупљу утрчала у школу плачући: Викала да је неко управо покушао да је киднапује

СПЕЦИЈАЛНА БРИГАДА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Ако тражите најбоље од најбољих, наћи ћете у овој елитној јединици Војске Србије. Реч је о тактичкој скупини диверзантских, противдиверзантских, противтерористичких и падобранских јединица. Оне су у служби извиђања и прикупљања обавештајних података, првенствено у непријатељевом распореду, у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима у операцијама Копнене војске и Војске Србије.

– То су ситуације попут талачких криза, борбе против тероризма, гушења оружаних побуна,откривања и обележавања циљева за дејство авијације и артиљерије и спасавање оборених пилота, остављених и убачених извиђачко-диверзантских група и појединаца у позадини непријатеља – објашњено је на њиховом сајту.

ЗАЕВ: Албанија је наш НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ!

Обука се реализује на трогодишњем периоду, састављена је из три нивоа: селективног – у трајању од 9, односно 13 недеља, 7 дана недељно, основног – од годину дана (два пута по шест месеци) и напредног – од две године.

Први ниво обуке подразумева одабир најбоље ментално и физички способних и високо мотивисаних кандидата за испуњење задатака попут: физичке обуке, гађања и ватрене обуке, тактичке обуке, тактичке обуке специјалних јединица, топографије и оријентације на земљишту, падобранске обуке и завршног испита.

Амбасадор Сирије у УН открива: Оружје за терористе и даље стиже преко ,,хуманитарне помоћи“!

Други ниво се своди на физичке обуке, гађања и ватрене обуке, тактичке обуке, тактичке обуке специјалних јединица, топографије и оријентације на земљишту, средстава и система за ватрену подршку, средстава телекомуникација и процедура саобраћаја телекомуникационим средствима и тактичких вежби.

Ко стигне до трећег, треба да се припреми на усавршавања на курсевима из области: енглеског језика, падобранства, роњења, алпинистике и ГСС, преживљавања…

Сергејев пајташ признао кривицу: Добио 8 месеци условно због напада на Ксенију Радуловић

Команда Специјалне бригаде је у Панчеву, а јединице су стациониране у Нишу и Панчеву. Командант Специјалне бригаде је бригадни генерал Мирослав Талијан, њихов дан се обележава 29. септембра, а мото гласи:
„Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред“.

КОБРЕ

Приоритет Батаљона војне полиције (специјалне намене) „Кобре“ јесте безбедносна заштита одређених лица и објеката од посебне важности. Њихов задатак је да буду оперативно способни и да су им снаге расположиве за реализацију мисија. Мисиља може да се састоји од предузимања превентивних мера и радњи у реализацији послова безбедносне заштите, противтерористичких и противпобуњеничких борби, процене, планирања и реализације безбедносних задатака из домена заштите одређених лица и објеката, борби против тероризма и побуњеничких група у свим условима (насељена места, саобраћајна средства, објекти) и обезбеђења највиших страних војних делегација у званичним посетама Републици Србији.

Прича на коју је Србија поносна: Направили су бум на друштвеним мрежама и сад има посла не само за њих него за целу школу!

За пријем у Кобре треба издвојити три недеље за селективни део, за који су прописани општи и посебни услови. Они се тичу старосне границе, поседовања беспрекорног досија и високих службених оцена, здравствено-психолошке селекције према посебним критеријумима и високим стандардима, као и безбедносне провере.

У „Кобре” се примају само они који прођу све тестове. Неки отпадну још на здравственом прегледу, други одустану током селективне обуке и они се враћају на дужности у своје матичне јединице. У просеку, трећина пријављених на конкурс уђе у састав „Кобри”.

(ФОТО) Ово је студент монструм из Новог Сада који је крвнички претукао и малтретирао девојку!

Они који стекну право да на рукаву носе амблем ове јединице, по пријему пролазе кроз разне специјалистичке обуке.

Одељење војне полиције за противтерористичку борбу, у оквиру 282. батаљона војне полиције ЈНА формирано је наредбом савезног секретара за одбрану 14. априла 1978. године. Бројало је дванаест старешина, изабраних по специјалним критеријумима и представљало је прву такву јединицу на нашим просторима. У надлежност корпуса специјалних јединица ГАРДЕ прелази 1992. Од 2008. године јединица мења назив у Батаљон војне полиције специјалне намене „Кобре“ и прелази у састав Управе војне полиције Генералштаба Војске Србије.

(ВИДЕО) Руски пранкери преварили Гваида, ЕВО НА ШТА ЈЕ ПРИСТАО!

Практично, ова јединица враћена је на место где се налазила у време оснивања 1978. Пуне три деценије ову јединицу чини професионални старешински састав. Иако су у суштини врхунски обучени војни специјалци, припадници „Кобри” данас су познати и као телохранитељи највиших државних функционера – председника Србије, министра одбране, начелника Генералштаба…. На једним задацима носе униформе и црне беретке војне полиције, на другима одела и кравате. На таквим пословима у блиској будућности биће ангажовани и најбољи из групе.

Командант Батаљона је потпуковник Владимир Ушљебрка.

Отргло се контроли: Брисел зове Русију упомоћ због Косова

САЈ

У Специјалну антитерористичку јединицу САЈ се добровољно пријављују најспособнији припадници искључиво редовног састава полиције. Бирају се појединци који могу да делују пођеднако успешно у свим условима (на земљи, у ваздуху, води и под водом), који се одликују дисциплином у обављању послова, јаком мотивацијом и снажним осећајем за тимски рад.

Ова јединица ангажује се у ситуацијама када обична полиција не може да реши: ситуације с таоцима у градским зонама, отмице ваздухоплова, у борби против организованог криминала и слично.

Услови за пријем кандидата преко кпонклурса су да нису старији од 27 година, да имају најмање две године стажа у МУП-у, најмање четврти степен стручне спреме, возачку дозволу „Б“ категорије и да нису осуђивани.

После селективне фазе, следи основна обука у два нивоа по три месеца:

– У фази „дрила“ кандидати имају маршеве (дневне и ноћне), рад без поговора, употребу аутоматског оружја, тактичке обуке одељења (напад, одбрана, кретање, израда заклона, маскирање), спортских активности, а треба да покажу и психофизичке способности: отпорност на стрес, могућност реалне процене у напетим ситуацијама, способност комуникације са колегама и осећај за тимски рад – наводи се на сајту МУП.

Друга фаза обуке подразумева вежбање упада у објекат, рад са возилима, технике верања и друго. Све то са старим униформама, шлемомо на глави и нижег ранга у односу на остале припаднике Јединице, како би се проверила њихова мотивација, воља и упорност.

Након формирања јединственог САЈ, јединица се дели на тимове А,Б,Ц. Први тим је тзв. Упадни тим, ударна песница јединице, њега сачињавају најелитнији припадници и они први долазе у контакт с терористима Иза њих су припадници тима Б. То је тим за подршку који првом тиму обезбеђује подршку. Тим Ц је сачињен од остатка, а то су техничка екипа, део за обуку паса…

Сваки САЈ-овац носи црни комбинезон, чизме марке “магнум”, рукавице с ојачањима, заштитне наочаре, фантомку. На задатке крећу блиндираним ландроверима и хеликоптерима Бел 212. Наоружани су пиштољима ЧЗ-75, “чешка збројовка” као и неизбежним “хеклерима” разних варијанти.

За снајперска дејства користе пушке Г3 и Г33, као и “Заставине” М-93. База САЈ-а је у Батајници. Почетком јуна 1992. формира се Команда САЈ која је имала три подружнице.

Од 2000. ова јединица смештена је једино у Београду.

ЖАНДАРМЕРИЈА

Жандармерија је посебна јединица полиције у седишту Дирекције полиције и њене снаге се ангажују на предлог руководиоца организационе јединице, по одобрењу директора полиције.

– Њихове снаге се користе у случајевима када треба сузбити тероризам (прикупљање и обрада оперативних сазнања, откривања кривичних дела тероризма и обезбеђивање материјалних доказа, лишавање слободе учинилаца кривичних дела, интервенција у унутрашњој одбрани земље у циљу разбијања организованих терористичких група, превентивна антитерористичка делатност), лишавање слободе чланова организованих и других опасних криминалних група и појединаца у сарадњи са другим организационим јединицама МУП-а, успостављање јавног реда нарушеног у већем обиму, сузбијање побуна у институцијама за извршење кривичних санкција, обезбеђење објеката и личности (седишта страних дипломатско-конзуларних представништава у земљи као и дипломатско-конзуларних представништава у иностранству, обезбеђење објеката од виталног безбедносног интереса за Србију, посебна обезбеђења штићених личности), пружање помоћи у ванредним ситуацијама – спасилачка служба (у случају опште опасности, отклањање последица проузрокованих елементарним непогодама);пружања помоћи код несрећа на води и копну (друмском, железничком и авиосаобраћају), ронилачке и наутичке активности, пружање помоћи другим државним органима, ангажовања у иностранству (у мисијама УН), обуку и инструктажу припадника структура безбедности – пише у објашњену. Укратко, борба против тероризма, обезбеђивање јавног реда и мира у стањима високог ризика и пружање помоћи у ванредним ситуацијама.

Пријем кандидата и обука у Јединици временом се мењала. Након поновног оснивања Жандармерије 25. јуна 2001. врата су била отворена кандидатима из полиције, али и заинтересованим цивилима који су испуњавали утврђене критеријуме, а после обуке су полагали државни испит. Кандидатима који су долазили из полиције уговор је био на неодређено, док онима из цивилства на одређено време, у периоду од три године.

Сам почетак процеса пријема након предавања документације чини провера кандидата. Безбедносне провере којима су подвргнути сви кандидати који ступају у редове војске или полиције обухватају провере из домена јавне и државне безбедности. Уколико не испуњавају постављене критеријуме, имају криминални полицијски досије они лично или неко од ближих рођака, није могуће проћи даље.

Селективна обука траје 25 дана и на њу се позивају кандидати који су предали молбу за пријем у јединицу када се распише конкурс. Искуства показују да највећи број полазника напусти обуку у првих 10 дана.

У случају успешног окончања овог дела обуке, кандидати се распоређују по одредима Жандармерије. У јединицама Жандармерије се наставља специјалистичка обука где се кандидати усавршавају. По угледу на најбоље јединице у земљи и иностранству и овај део обуке је елиминационог карактера. У случају да кандидат не задовољи захтеване критеријуме враћа се у матичну јединицу одакле је дошао.

Жандармерија је основана указом Душана Михајловића, тадашњег министра унутрашњих послова, 28. јуна 2001. Чине је четири одреда – у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Језиви детаљи о запостављаној девојчици (5): Од како је рођена није изашла из стана, није знала шта је туш…

НАТО се повлачи из Авганистана ПОСЛЕ 15 ГОДИНА?

Пребио супругу, онда кренуо на полицајца, наишао на тврд орах па кукавица покушао да побегне!

УХАПШЕН УБИЦА ИЗ СРПСКОГ РИЈАЛИТИЈА: Полиција га привела, а он се огласио ШОК ИЗЈАВОМ!

РУСКИ КОСМОНАУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Земља није ни равна, ни округла, већ…

Србија Данас, Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed