ВИДЕО

Србија безбедна: ако код нас избију велики пожари, угасиће их Руси (ВИДЕО)

Нови топлотни талас који стиже у наш регион носи опасност од нових пожара не само у Хрватској и Црној Гори, вец́ можда и у Србији. Ипак, за разлику од осталих земаља региона, Србија је за елементарне непогоде овог типа неупоредиво припремљениха захваљујући руско-српском хуманитарном центру у Нишу.

Из Српско-руског центра у Нишу поручују да нема места паници, јер ће у случају да избије пожар на територији Србије бити употребљени сви расположиви капацитети како би се ватра што пре угасила, наводи Спутњик.

„Русија је за борбу против пожара већ упутила 18 савремених ватрогасних камиона, који могу да буду употребљени у било ком тренутку. Затим, у власништву Центра су шатори, пумпе и компресори, који су такође на располагању уколико затреба. У случају већих пожара, може бити употребљена и авијација, а у питању су авиони ‘Иљушин 76’, ‘беријев 200’, као и хеликоптер ‘камов 32’, који се налазе на територији Русије. Са своје стране, Србија би обезбедила сво неопходно људство како би се криза санирала“, каже за Спутњик директор Центра Вјачеслав Власенко.

Ватрогасни Иљушин 76: у стању да понесе 42 тоне воде, извор: Спутњик

Он подсећа да је успешна сарадња између Руско-српског хуманитарног центра и нашег МУП-а остварена не само током 2012. када су у Србији избили пожари, већ и приликом поплава 2014. године, када је Русија послала авионе и људство који су помагали како би се катастрофа санирала.

„На крају крајева, Центар је у Србији формиран како би помагао и сарађивао са српском страном. Сваким даном добијамо информације из Русије, тачније из Центра за кризне ситуације, о термалним тачкама где се указује на повећане температуре у Србији. Све се то потом шаље Министарству унутрашњих послова Србије, тачније сектору за ванредне ситуације. То су превентивне мере које се примењују свакодневно како би се катастрофе избегле“, напомиње Власенко за Спутњик.

Петар Војиновић, уредник авијатичарског портала „Tango six“, за Спутњик каже да су ватрене стихије које смо имали пре неколико година у Србији показале да су капацитети наше земље за гашење великих пожара из ваздуха врло скромни, па је руска помоћ неопходна за озбиљније пожаре.

„Они се састоје из заједничких снага полиције и војске, односно хеликоптерске јединице МУП-а Србије и ратног ваздухопловства Војске Србије, а то су заправо регуларни транспортни хеликоптери који имају инсталације како би могли да носе ведра са водом. То јесте један од начина за гашење пожара, али је за веће пожаре и веће површине неадекватан и због тога су потребни авиони са већим капацитетом, што се показало и пре неколико година када смо од Русије добили помоћ у виду авиона ‘Иљушин 76’ и хеликоптера Камов, који су наменски дошли и били употребљавани из Српско-руског хуманитарног центру у Нишу“, каже Војиновић.

Један ватрогасни авион Иљушин Ил-76 у стању је да понесе 42 тоне воде и у једном прелету да угаси пожар на простору величине десет фудбалских терена.

Погледајте како изгледа стандардна операција ватрогасног Иљушина:

Извор: Говори Србија, Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Бивши потпуковник КОС тврди: Саша Јанковић је тајни агент британске обавештајне службе!

Спутњик: Преговори о уласку Македоније у НАТО готови током јесени

(ВИДЕО/ФОТО) СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС у Турској и Грчкој! Велика материјална штета, двоје мртвих, велики број повређених!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu