Public
Друштво Србија

СРБИ СЛАВЕ ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ПРАЗНИКА: Видовдан „отвара очи“, ево шта би данас требало да урадите!

Због тога што се најважнији догађај у српској историји у минулих шест векова - Косовски бој - одиграо на Видовдан, 15. јуна 1389. године (по старом календару), преплићу се историјска збиља и народни обичаји и веровања, па се косовски мит, као најразговетнији знак српске народне свести, развијао упоредо с паганским култовима старог словенског божанства Вида.

Специјалне јединице тзв. Косова кренуле према северу КиМ

Вид је сматран врховним божанством – „Богом над боговима“ а сви други богови тек полубоговима. Веровало се да је Вид свевидеће божанство, па се Видовдан сматра и празником за очи, односно празником који „отвара очи“.

УХАПШЕНА ПРОСТИТУТКА КОЈА ЈЕ ШИРИЛА ХИВ ПО СРБИЈИ: Полиција пронашла мигранткињу од које је СТРЕПЕЛА СРБИЈА

„То је онај Бог, чија су прорицања најизвеснија“ и у „његовој моћи је обелодањење свих ствари“, веровао је народ, поткрепљујући то и речима Милоша Обилића у народној песми „Кнежева вечера“, када одговара кнезу Лазару: „Сутра јесте леп Видовданак, Видећемо у Пољу Косову ко је вера, ко ли је невера!“

Услед свевидеће моћи старог словенског божанства Вида, Видовдан важи и као дан прорицања и гатања, најчешће уз помоћ траве вид, познате у народу и као видац, видић, видовка, видовчица…

ИСПОВЕСТ СРБИНА ЧИЈЕ СУ РОДИТЕЉЕ БРАЗИЛЦИ ТУКЛИ НА ТРИБИНАМА У МОСКВИ! Њих 10 нас је брутално напало, Срби снимали тучу уместо да помогну!

У неким крајевима Шумадије видовчица, трава сићушног прелепог светлоцрвеног цвета, брана је зором, пре сунца, а у другим крајевима – с вечери. Обично то раде девојке – удаваче и потапају је у воду, па се ујутру сва чељад умива ради очнога вида – да их преко године не би болеле очи. У многим крајевима се, пак, пре сванућа руке продену кроз траву ради захватања виде-росе и умивања очију.

(ВИДЕО) ДОКЛЕ ВИШЕ? СРАМНО СКИДАЊЕ СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ! Нове провокације албанских провокатора у Женеви!

На Видовдан се, према књигама и веровањима староставним, не ради у пољу – да кукуруз заметне клипове, ни у винограду – да се грожђе не сасуши и отпадне. Тог дана ваља и окусити зрело воће. Верује се и да на Видовдан ваља започети ручне радове – плетење и везење. Претходно се пошкропећи по очима водом у којој је одлежала трава видовчица, млађе жене и девојке узвикују:

„Види, Видо како плетем“, „Види, Видо како везем“, „Видовчице, по богу сестрице, што очима ја видела, то рукама и створила“.

БОЛЕШТИНА НАЈМОЋНИЈЕ КРАЉЕВСКЕ ПОРОДИЦЕ: Рођен је из инцеста, био је чудовиште, спавао је само са рођакама!

На Видовдан је било, а понегде их још има, и доста гатања девојачких (циници би рекли и илузија) ради брже и срећне удаје. Тако је у околини Власенице био обичај да девојке, убравши видове траве, налију воде у лонац који су купиле без погађања, узму мало соли, хлеба, детелину са четири листа и једну тканицу коју пребаце преко лонца и пред спавање прозборе: „Свети Виде и видова траво отворите ми очи да видим свога суђенога.

Ако је далеко – ево му детелина од четири крила нека к мени долети, ако је гладан – ево му соли и хлеба нека се наједе, ако је жедан – ево му воде нека се напије, ако не може преко воде прећи – ево му ћуприје (тканице) нека пређе!“

У неким крајевима девојке су (ваљда и момци) тражиле неку виду-траву и стављале је пред спавање под главу да им се ђувегија „прикаже“. „Ког момка која уочи Видова дне усни, за њега ће и поћи“.

(ВИДЕО) ЖИВА ЖЕСТОКО ОПЕЛО ПО СЕРГЕЈУ: Па нису Миха и Муслин ЧУДАЦИ што га нису ни позвали! Нек му СТАРЛЕТЕ чувају ноге!

На Видовдан нико не пева, и не весели се јер тога дана народ се присећа ратника изгинулих на Косову. На Косову Пољу, на месту битке, расте црвени, косовки божур, који не може да расте ни на једном другом месту.

У Шумадији и још неким крајевима био је обичај и да се на Видовдан износе ствари из куће да се „проветре ради мољаца“.

Изношене су и тапије и облигације да би се разгледале и проветриле. У Качеру подно Рудника на Видовдан су изношене и кесе с новцем – да се види и изброји.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СРПКИЊА ОСВОЈИЛА ЈОШ ЈЕДНО ЗЛАТО: Ивана Шпановић победила и оборила рекорд на Медитеранским играма

АМЕРИКА НАЈАВЉУЈЕ НОВИ ПОХОД И ОБРАЧУН СА СРБИЈОМ: Долазимо да отерамо Русе!

МИЛИВОЈЕВИЋ И ТОШИЋ НЕПРИЈАТНО ИЗНЕНАЂЕНИ: Питајте селектора зашто нисмо играли

(ВИДЕО) ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ КРВАВЕ ПОРОДИЧНЕ ДРАМЕ: Монструм је годинама злостављао жену и њихово троје деце, а када су га напустили испланирао је стравичну освету!

Извор: republika.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon