Sputnik/ Андрей Стенин
Политика Србија

Срби одговарају за Донбас, а кад ће Хрвати

Кијев оптужује Београд да не кажњава довољно оштро српске устанике који ратују на страни ДНР и ЛНР, док ћути на чињеницу да је украјинска војска раширених руку прихватала хрватске добровољце.

Мирослав Јовановић (65), који је на Звездари усмртио оца Светислава (91) па себе, највероватније најавио шта ће да уради јер су после пуцњаве у стан дошли рођаци, а врата нису обијена

Шеф канцеларије Савета за националну безбедност Србије Горан Матић саопштио је да је против 45 српских грађана покренут кривични поступак због учешћа у борбама у Донбасу у својству добровољца.

„Постоје подаци за Украјину, али не о великом броју. Тиме се бави Министарство унутрашњих послова, али је према неким проценама око 45 људи позвано на одговорност“, изјавио је Матић, говорећи на крају регионалне конференције о борби против тероризма.

У већини случајева учесници борбених акција у Донбасу су добили условну казну.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ! Пре 26 година „мерчеповци“ су убили Александру Зец – имала је само 12 година!

У интервјуу за РТ српски добровољац Дејан Берић, који је ратовао на страни самопроглашених република Донбаса, приметио је да је већина добровољаца који су се вратили у Србију заиста добило условне казне.

„Лично, и ја сам имао проблеме. Српске власти су од самог почетка знале да се од 2014. године налазим у Донбасу. Код моје бивше жене и сина су долазили полицајци и испитивали их. На крају сам јавно објавио где се налазим. Након тога се све смирило. Међутим, пре неколико месеци се представник НАТО-а обратио властима Србије са питањем о мени. Након тога је против мене покренута оштра кампања у медијима — наводно сам побегао из Србије и кријем се у Донбасу“, навео је Берић.

У исто време, на тројицу грађана Србије који су се хвалили да су ратовали у „Азову“ (украјинском добровољачком одреду) полиција није имала претензија.

ПУСТИТЕ МЕ ДА ГА ДОКРАЈЧИМ: Застрашујући детаљи суровог убиства тинејџера у Панчеву! ОСУМЊИЧЕНИ БИО ДРОГИРАН?!

Подсетимо, члан закона који предвиђа казну за учествовање у војним конфликтима у иностранству појавио се у јесен 2014. године. Он је требало да ограничи број Срба који желе да учествују као добровољци у Донбасу.

„Има неких који су се, чим су дошли, сликали и побегли, али се већина поштено бори. Нажалост, један је Србин, Владимир, погинуо. Иза њега је остало мало дете. Пет Срба се оженило овде, њих тројица већ имају децу“, рекао је Берић.

Незаконити рат

Украјински националисти су учествовали у свим ратовима на територији бивше Југославије од почетка Другог светског рата, прво у саставу Украјинске легије, коју је формирала Немачка од украјинских емиграната и националиста, а затим за време ратова који су пратили распад Југославије ′90-их година.

Милитанти украјинске организације УНА-УНСО, која је формирана 1990. године, учествовали су у борбама против Срба на страни Хрватске. Сада Хрвати враћају свој „дуг“ украјинским националистима — још је 2015. године министарка спољних послова Хрватске Весна Пушић признала да се „одређени број“ хрватских бораца придружио украјинској војсци.

(ФОТО) ОГЛАСИО СЕ РАДУЛОВИЋ ПОСЛЕ ПОРНО СКАНДАЛА: Ево шта је рекао

У новембру 2016. године у интервјуу за издање „Апостроф“ бивши командант „Азова“, а сада посланик Врховне раде Андреј Билецки, изјавио је да се од 2014. до 2015. године у ратној зони налазио „огроман број добровољаца из Западне Европе“. У овом тренутку, према информацијама Билецког, ситуација је промењена — у редовима Националне гарде је много Хрвата, Словака и становника балтичких држава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Захарова Западу: Победа у Сирији је наша — китите се Либијом и Ираком

Језива историја Београда: Трг републике крије мрачну тајну прошлости

(ВИДЕО) НАТО НАС ЈЕ ОСЛОБОДИО, ТО НИЈЕ БИЛА АГРЕСИЈА: Овако је говорио нови ЈАНКОВИЋЕВ коалициони партнер

ШЕФ НЕМАЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА УПОЗОРАВА: Кина појачала сајбер шпијунажу

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri