Русија Србија

Срби и Руси братски поделили ЗЛАТНЕ МАТРЈОШКЕ

Музичари из Србије и Русије равноправно су поделили главне награде фестивала "Бољшој" Емира Кустурице.

Највише награде музичког фестивала руске класичне музике „Бољшој“, чији је оснивач редитељ Емир Кустурица, ове године су отишле  квинтету хармоника из Источног Сарајева и клавиристкињи из Санкт Петербурга.

За главне награде фестивала  2017. године – Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у две старосне категорије такмичило се 62. младих талената из Србије, Републике Српске и Русије.

Међу учесницима у групи од 18-25 година најбољи је био српски квинтет хармоника из Источног Сарајева ,,Accordeus“. Златну награду је уручио уметнички директор  Маријинског позоришта Валериј Гергијев. Сребрну матрјошку је добила флаутисткиња Ана Малков, а бронза је отишла у руке клавиристкиње Иване Дамјанов из Новог Сада.

У категорији од 13-17 година Златну матрјошку је освојила клавиристкиња Светлана Зверева из Санкт Петербурга, Сребрну матрјошку је освојила клавиристкиња Јана Јаковљевић из Београда, а бронзану је осојила сопран Виолета Сабајева из Омска.

У оквиру новог програма „Дијалог талената“ пред гостима фестивала наступили су млади музичари – Аљона Ростовска (сопран, Русија), Алекса Мирковић (хармоника, Србија) Мина Радивојевић (сопран, Русија), Јељизавета Антонова (вокал, Русија), Александар Латиновић (виолина, Србија) и Владислав Хандогиј (клавир, Белорусија).

Одржан је и отворен Мастер Клас диригента Валерија Гергијева.

О фестивалу

Сваке године фестивал „Бољшој“ окупи око 5 хиљада гледалаца. Међу уметницима који су већ наступали су познати руски и српски музичари: Денис Мацујев, Јуриј Розум, Немања Радуловић Аљона Бајева.

Место одржавања фестивала се налази на надморској висини од 1600 метара надморске висине у планинском региону Златибора (Национални парк „Мокра Гора“) у Србији и представља архитектонски пројекат Емира Кустурице, који је и основао овај фестивал 2013. године.

Главни симбол фестивала је музичка матрјошка, направљена у бојама руске и српске државне заставе.

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИНТЕРВЈУ: Кустурица о разликама Русије и Запада, Путину, свом стваралаштву

АМБАСАДA СРБИЈЕ У МОСКВИ: Иконе и дечји радови

У Доњецку проглашена нова држава – Малорусија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri