Друштво Србија

СРАМОТА: За заставу Србије кажу да је ,,кич“!

Иницијатива председника Србије Александра Вучића о промоцији култа заставе постављањем 120 m високог јарбола на ушћу Саве у Дунав, на коме би се вијорила застава Републике Србије димензија 20х30 m, већ данима је на ударима критика либерално-грађанског дела јавности које су ових дана кулминирале увредљивим и срамним коментарима да је читав пројекат ,,кич".

Иницијатива о јачању култа заставе у српској јавности потекла је од тадашњег премијера, а садашњег председника Александра Вучића још у априлу ове године, када је од власти града Београда затражио предлог о локацији за постављање монументалног јарбола од 120 метара са кога би се вијорила застава Србије видљива из готово свих делова Београда.

Иако се ради о иницијативи за коју би мало ко помислио да може наићи на негодовање у земљи Србији, дежурни борци против свега што доприноси јачању српског националног и културног идентитета оличени у либерално-грађанском миљеу који себе назива ,,Другом Србијом“ су одмах дигли глас отпора.

Најпре се огласио повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, чувен по ранијем приватном рату против Војске Србије у којем је на све начине покушавао да примора систем одбране да обелодани своје тајне податке, који је читаву иницијативу за постављање јарбола са заставом оценио као ,,бесмислену“.

Родољуб Шабић приликом потписивања РЕКОМ иницијативе Наташе Кандић за сваљивање комплетне одговорности за распад СФРЈ и ратове на њеном простору на Србију.

Потом је уследила и баражна ватра ,,стручњака“ из другосрбијанског лобија, у чему су се истакли представници Академије архитектуре Србије, Драгољуб Бакић и Бојан Ковачевић, иначе обојица тесно повезани са сорошевском иницијативом Не да(ви)мо Београд. Тако је Драгољуб Бакић изјавио следеће: ,,У Београду се дешава једна урбана хајдучија где једна група људи на власти третира Београд као свој плен и ради невероватне ствари, ми присуствујемо једном урбаном ријалитију“ и поводом заставе сумануто закључио: ,,Сваки дан нас бомбардују неким новим глупостима… и онда се питамо како се то дешава, коме то треба? Ја то тумачим као демонстрацију моћи“.

Архитекта Драгољуб Бакић на протесту иницијативе Не да(ви)мо Београд у мајици покрета Black Lives Matter: кад се не бори против српске заставе бори се за животе афро-американаца.

Председник Академије архитектуре Србије Бојан Ковачевић отишао је још даље и заставу Србије оценио као ,,кич“. ,,Кич је чак слаба реч за ово. Када у градском простору направите такву глупост, нема поправке. Овамо као идемо у Европску унију, а онамо правимо гестове као у Азербејџану, Туркменистану и Таџикистану. Потпуно бесловесно и смешно“ – изјавио је Ковачевић, чинећи притом кривично дело повреде угледа Србије дефинисано у члану 173. Кривичног законика, по коме за јавно изругивање застави Србије следи новчана казна или казна затвора до 3 месеца.

Архитекта Бојан Ковачевић који се јавно наругао застави Републике Србије и тиме учинио кривично дело из члана 173. Кривичног законика.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun