Извор: wikipedia.org
Регион

СРАМНО: Турци склонили 120 година стар православни крст из Подгорице!

Сат-кула, скоро најстарији симбол Подгорице, остала је без православног крста који је на њу постављен након ослобођења Подгорице од Турака 1890. године. Реконструкцију Сат-куле обезбедио је главни град, а пројекат вредан милион евра финансира Турска агенција за међународну сарадњу и координацију (Тика).

Аутор: Новица Ђурић

Протојереј ставрофор др Велибор Џомић нам је рекао да је 12. априла, заједно са свештеником Мирчетом Шљиванчанином, на званичном састанку обавестио заменика градоначелника Подгорице Часлава Вешовића да ће крст бити уклоњен. „Вешовић је дао реч да реконструкција куле мора бити обављена тако да објекат и све на њему буде очувано у затеченом стању”, додаје он.

Протојереј и секретар Црквене општине Подгорица Предраг Шћепановић поручује да би Митрополија црногорско-приморска такође „осудила и да је са неког објекта скинут полумесец или било које друго обележје наше браће муслимана или било које друге верске организације”.

„Крст на Сат-кули је последњих 100 година био њено обележје. Уклоњен је рестаурацијом која се обавља иза очију јавности и знатижељног посматрача и љубитеља културе и старина. Та вест нас је запрепастила. Ако сто година крст никоме није сметао, чудимо се да се сада покрећу иницијативе да крст као симбол већинског православног становништва у Црној Гори буде уклоњен”, наводи Шћепановић.

Заступници тезе о јачању турског утицаја наводе да је почетком 2004. године преименован булевар поред Скупштине Црне Горе, који се звао Немањина обала, потом је Немањин град назван Турском тврђавом, а пре три године је најављена изградња турског културног центра под Немањиним зидинама чија се обнова планира, а да се оне назову – турским.

Председник Црквене општине Подгорица Зоран Вукчевић верује да ће крст бити враћен.

„Не видим разлог зашто би неко померао крст који на Сат-кули стоји 120 година. И да је у питању џамија или католичка црква ја бих дигао глас, а сада додатно имам обавезу да проговорим јер је Стара варош моја парохија и морам се борити да је заштитим”, истакао је Вукчевић.

Главни подгорички имам Џемо Реџематовић раније је оценио да крст на Сат-кули „вређа сваког добронамерног грађанина, а нарочито архитекте који знају чијем наслеђу сахат-куле припадају”. Из општине су прво поручили да то „није био крст него показивач страна света”, али у међувремену се огласио заменик градоначелника Подгорице Часлав Вешовић:

„Симбол који је до јуче стајао на врху Сат-куле треба да ту остане и у вековима пред нама, и такав бих став имао да предмет на врху куле подсећа на симбол било које друге религије. „Изглед Сат-куле, након рестаурације, требало је да остане аутентичан и са свим деловима који чине то културно добро.”

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Погледајте који српски политичар из БиХ се дружи са АЛИЈИНИМ РАТНИМ ЗЛОЧИНЦЕМ! (ФОТО)

Одржана трибина „Српско питање на Косову и Метохији“ (ВИДЕО)

Сулудо: Демократе ПРОТИВ превентивних здравствених прегледа јер их организује СНС!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue