Фото: YT/in4snet
Регион

(ВИДЕО) СРАМНА СТРАНА ЦРНЕ ГОРЕ: Споменик Војводи Мирку, убици српске деце – ЧУВА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ!

Да се у Црној Гори влада на поделама већ одавно је свима јасно. О томе сведочи и најновији детаљ да је споменик војводи Мирку Петровићу који је 31. јула откривен у строгом центру Подгорице под сталном заштитом обезбеђења.

Бизарна слика споменика који има сопствене телохранитеље била би можда и смешна, да са друге стране није и најбољи приказ црногорске истине која је доведена до бесмисла.

Власти у Црној Гори су одлично знале да вец́ина становништва негодује због постављања таквог обележја на главном градском тргу, па су ипак то учиниле у инат сопственим грађанима. Тако су Црна Гора и Подгорица и свечано добиле споменик посвец́ен црногорским поделама.

Да подсетимо, најновије спомен обележје у центру Подгорице изазвало је велику полемику и огорчење јавности због чињенице да је војвода Мирко Петровиц́ био предводник по злу чувене „Похаре Куча“, која представља једну од најсрамнијих страница црногорске историје.

Очигледно је да Црна Гора има озбиљних проблема са самом собом. Па док власти даноноц́но чувају најновије обележје црногорских подела у Подгорици, истовремено је подигнут, па по налогу државе уклоњен споменик Пуниши Рачиц́у код Андријевице, док је почетком августа током Народног сабора у Горњем Заостру код Берана, усвојена Декларација о подизању споменика четничком команданту Павлу Ђуришиц́у, што је такође изазвало негодовање великог дела становништва.

Поставља се логично питање да ли се све поменуто дешава случајно? И да ли држава осим што отворено стоји иза сејања подела у главном граду, можда прикривено и на први поглед не тако очигледно, стоји и иза производње подела и раздора и у другим црногорским општинама?

Но, ако је за утеху, изгледа да то није искључиво ексклузивитет и особеност народа са ових простора. Годинама су нас, наиме, понајвише Американци едуковали и учили да се не замлац́ујемо претерано са митовима и историјом. Да оставимо прошлост иза себе и окренемо се будуц́ности. Да прихватимо реалност…

Многи су им досад и поверовали или били на добром путу да то учине, па је право питање шта данас мисле и како се осец́ају када ових дана виде да се исто то дешава и у Америци, том бастиону демократије и људских права и слобода, док се у неком тамо градиц́у Шарлотсвилу људи туку и чупају за косе баш око споменика и спорног историјског сец́ања.

Ипак, рекло би се да је рецепт за поменуте представе у свим државама и друштвима исти. Па било да се ради о америчкој империји или малој Црној Гори. По правилу увек и иза свих сличних приредби стоји држава и њене миле службе. Само је питање са којим циљем?

 

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српске дипломате од четвртка у Скопљу, Дачић и Димитров у петак у Нишу

Николић и Чепурин: Србија спремна за руске инвестиције

Бакир Изетбеговић: Срби и Хрвати у Босни су измишљене нације

РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ЗАЕВ: Ево шта су се председник Србије и премијер Македоније договорили

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat