pixabay.com
Друштво Србија

СПРЕЧИТЕ ДОК НИЈЕ КАСНО! Млади све чешће дижу руку на себе, разлози леже у друштвеним мрежама, а ево како да родитељи препознају ОПАСНОСТ

Драстично је повећан број оних који се за помоћ обраћају Центру за превенцију. Пате због усамљености, лоших односа у породици. Годишње подршку тражи до 5.000 људи.

САРА ВИДАК: ЗАШТО ЈЕ НЕБИТАН СЛУЧАЈ ПОСТАО БИТАН?

Само прошле године, у Србији је 35 девојака и младића који су имали мање од 24 године извршило самоубиство, показују подаци Републичког завода за статистику. Упозоравајући податак је и да млади чине између 30 и 35 одсто оних који се обраћају за помоћ Центру за превенцију самоубистава „Срце“, што је дупло више у односу на период пре 10 година, када их је било 15 одсто.

Шта натера тинејџера да изненада и, према речима ближњих, „ничим изазвано“ одузме себи живот – питање је које се поставља сваки пут када медији објаве вест да је нека млада особа подигла руку на себе. Само у августу ове године суицид су извршила двојица шеснаестогодишњака и петнаестогодишњак из Новог Сада. Директорка хуманитарног центра за превенцију самоубистава „Срце“, једине овакве установе у Србији, каже да им се годишње између 4.000 и 5.000 људи обрати за помоћ, а сваким даном је све више младих.

ИНЦЕСТ ПОТРЕСА МРЧАЈЕВЦЕ: Јасмина (19) побегла са 31 ГОДИНУ СТАРИЈИМ СТРИЦЕМ – БИВШИМ СВЕШТЕНИКОМ! Мирољуб расчињен због блудничења!

– Пате због усамљености, недостатка перспективе и лоших односа у породици. Треба их слушати, разумети и не осуђивати их – каже, за „Новости“, Тања Бокун. – Док старији зову телефоном, млади у кризи углавном пишу преко наше чет апликације, јер им је такав начин комуникације близак. Са њима разговарају волонтери који су прошли обуку, а иначе су најразличитијих занимања.

Докторка Дуња Ранђеловић, психијатар са дугогодишњим искуством у Амбулантном клиничком одељењу за адолесценте „Др Лаза Лазаревић“, каже да млади најчешће покушавају самоубиство због породичних проблема, злостављања, вршњачког насиља и злоупотребе дрога и алкохола. Нови узроци који се све чешће спомињу у јавности су отуђеност од родитеља и превелики утицај друштвених мрежа на појединца. Таквих примера у просечним и наизглед нормалним породицама је више него што можемо да замислимо, каже др Ранђеловић.

(ВИДЕО) НОЛЕ ЛЕГЕНДО! ОВО ЈЕ НАЈЕМОТИВНИЈА СЦЕНА УС ОПЕНА: Дел Потро је седео сам у мраку и ПЛАКАО КАО БЕБА, а онда му је пришао Новак и урадио ОВО!

– Имамо пример шеснаестогодишње девојчице из околине Београда, из породице која се на први поглед ни по чему не издваја од других. Као разлог покушаја самоубиства она је навела усамљеност – објашњава др Ранђеловић. – Терапијом је одређено да њена породица треба да проведе заједно бар пола сата недељно, без коришћења телефона и телевизора. Испоставило се да нису имали о чему да причају, свима је то било најмучнијих пола сата у животу, мајка се расплакала… Тада су схватили суштину проблема.

Данашња деца одрастају уз друштвене мреже, због чега је њихов утицај често већи него утицај родитеља. То је често једини друштвени живот који имају, потврђују психијатри.

ШОК У СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ: Младић (25) се таксијем довезао до Ургентног, рекао да је ПОВРЕЂЕН, а онда лекарима испричао НЕВЕРОВАТНУ ПРИЧУ!

– Живе „сами у мрежи“ свој нереалан живот. Покушавају да се уклопе, да буду савршени, нарцисоидни и довољни сами себи. Ако нису такви, онда се издвајају и постају одбачени, што је све чешћи разлог који их нагони на суицид – каже др Ранђеловић.

Оно на шта родитељи треба да обрате пажњу јесте свака промена у понашању детета која може да укаже на проблем. Отежавајућа околност је што већина покушаја самоубистава у осетљивом периоду од 14. до 18. године није планирана него је резултат импулсивности и бурних емоција које су честе код тинејџера.

– Они најчешће не желе да умру, већ само да се на било који начин ослободе своје муке. Није редак случај да дете попије лекове а затим се уплаши и каже родитељима шта је урадило. Уколико се реагује на време, такви случајеви се не морају завршити кобно. Има, нажалост, и другачијих примера, када је за спасавање касно.

ПРВИ ОБАВЕШТАЈАЦ БИХ УБИЈАО СРБЕ ИЗ ЗАБАВЕ! Ево шта је заштићени сведок КW-568 испричао о СТРАШНИМ ЗЛОЧИНИМА КРВАВОГ ОСМАНА!

Дечаци чешће успеју у намери

Од 35 младих који су извршили самоубиство током 2017. године, чак 33 су били дечаци. Иако девојчице три пута чешће покушавају самоубиство, дечаци много више успевају у тој намери, показују подаци. Једно од објашњења је да дечаци своју агресију чешће испољавају физички, док је код девојака она углавном вербална.

ЛАЗАНСКИ БРУТАЛНО: КФОР пристрасан, НАТО омануо, луциферска политика Брисела, Ник Дучић није Србин …

Самоповређивање

Највећа опасност која се крије на друштвеним мрежама су групе које праве млади који се самоповређују. Ово понашање може да укаже на ризик од каснијег суицида, каже др Ранђеловић. Деца која долазе на терапију открила су да постоје групе на социјалним мрежама у којима се млади исповедају о начинима самоповређивања.

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ НА ДНУ ОКЕАНА! Научници пребледели у неверици, на 4км дубине призор…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПРИПРЕМАО УБИСТВО ЛИДЕРА ДНР: Ухапшен члан ИД ког су ангажовале украјинске службе и Десни сектор

ЂОКОВИЋ ОТКРИО ДЕТАЉЕ Новак о чуду које га је променило: Након пораза на Ролан Гаросу, Јелена и ја смо отишли…

Бака Миладију убица ОВЕРИО док је чувала стоку, сумња се да је ово мотив злочина! НАЈЕЖИЋЕТЕ СЕ

НАЈВЕЋИ НОВАКОВ КРИТИЧАР ОДЈЕДНОМ ПРОМЕНИО ПЛОЧУ: Виландер је ОВО једва изговорио за Ђоковића! Тениски свет у НЕВЕРИЦИ!

ХЛАДНОКРВНО ПУЦАО У ЖЕНУ, ПА СЕ УБИО! ТАШТА ОТКРИЛА ДЕТАЉ КОЈИ НИКО ДО САДА НИЈЕ ЗНАО: Зоран нас је годинама терорисао, моја ћерка је знала да ће је на крају УБИТИ! Све је почело пре 5 ГОДИНА!

НИЈЕ ГА СРАМОТА, ПОСЛЕ СВЕГА! ПАЦОЛИ ПРОВОЦИРА: Каменовали су наш аутобус у Србији, ваша полиција да учи од наше!

ЗВАНИЧНИ ЛОНДОН ПОКРЕНУО ХАЈКУ ПРОТИВ РУСКИХ ДРЖАВЉАНА! Британија објавила рат Путину, одузима имовину руским олигарсима!

Večernje novosti

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Wed
26°
Thu
27°
Fri
28°
Sat