Ирачка војска након проглашења победе над Исламском државом у Мосулу
Блиски исток

Спорадични сукоби у Мосулу након проглашавања победе

Сукоби у Мосулу настављени су иако је Ирак прогласио "потпуну победу" над екстремистичком Исламском државом у том граду, јавља АП.

Најмање један ваздушни напад изведен је на Стари град у Мосулу и, како наводи америчка новинска агенција, изнад Старог града извио се облак дима.

У међувремену, међународна организација за заштиту људских права „Амнести интернашнал“ саопштила је да је су сукоби у Мосулу створили цивилну катастрофу, током које су екстремисти вршили насилне депортације људи, бројна убиства и користили људе као живи зид.

Ирачки премијер Хајдер ел Абади и званично је прогласио победу над Исламском државом у Мосулу, чиме је обележио највећи пораз те терористичке организације од када је прогласила „калифат“ пре три године.

„Објављујем одавде крај, пораз и колапс терористичке државе лажи и тероризма коју је терористичка Исламска држава објавила у Мосулу“, рекао је Eл Абади у говору који је преношен на државној телевизији.

Пад Мосула практично обележава крај ирачког дела калифата Исламске државе, који укључује и сиријску територију.

Исламска држава и даље контролише територију западно и јужно до града.

Абади је у недељу стигао у Мосул како би честитао војним командантима победу над последњим преосталим џихадистима после скоро девет месеци жестоких борби у том другом по величини ирачком граду.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue