Pixabay
Друштво Србија

ШОКАНТНО! Првачиће кљукају ЛЕКОВИМА ЗА СМИРЕЊЕ!? Бесрамна промоција седатива за најмлађе

У земљи у којој се годишње попије чак 5,3 милиона кутија лекова за смирење, сада су почели да се промовишу и својеврсни седативи за децу!

(ВИДЕО) ХАОС У БАЊА ЛУЦИ – ПОЧИЊЕ ОБОЈЕНА РЕВОЛУЦИЈА?! ОКУПЉАЈУ СЕ ИСПРЕД МУПА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Наиме, неки родитељи су последњих дана били шокирани кад су на радију чули рекламе у којима им се предлаже да својој деци школског узраста дају специјалне капи за смирење на природној бази, а све како би својим малишанима помогли да „без стреса, срећно, крену у вртић или у први разред основне школе“!

СТОП НАСИЉУ! ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ СЕДМАКА ИЗ ЗЕМУНА! Мама, муче ме у школи, УБИЋУ СЕ КАО АЛЕКСА!

И не само то, у рекламама се наводи да ове капи могу помоћи и код смањења нервозе и страха при одласку код зубара или на вакцинацију, а могу послужити и одраслима ако се, рецимо, плаше летења. Ове цветне есенције промовишу се као потпуно природни производи, који немају штетна дејства и могу да се дају трудницама, али и новорођенчадима! Поред забринутости да ли су ове препарате провериле надлежне институције, поставља се и питање да ли своју децу од најранијег детињства треба да учимо да се са стресом и променама у животу боре помоћу седатива било које врсте.

Зашто Лондон пушта опасне сигнале о припајању Косова Албанији

Фармацеут Вукица Стевановић упозорава да су овакви препарати веома озбиљна ствар и да то што је нешто на биљној бази не гарантује безбедност, а посебно не кад је реч о деци.

– То је глупост, па и производи на биљној бази могу да буду изузетно штетни и да изазову одређене тегобе. Друга ствар, стрес није нешто што је увек непожељно и што увек треба лечити помоћу лекова. Прво се сеје страх да је полазак у вртић или школу нешто страшно, а затим се као нуди лек који нема везе са здрављем заправо. Сада је постала мода да смо сви нешто у стресу и да хоћемо стално да се веселимо, а то није живот. Деца ће се пре или касније срести са тешким ситуацијама у животу, са којима морају да знају да се носе, а задатак родитеља је да их спреме за то, а не да их кљукају разним капима – каже Стевановићева.

СА ПАНЦИРОМ И МЕТКОМ У ЦЕВИ СЕДЕЛИ У БАШТИ КАФИЋА: Новосадска интервентна у акцији! Један покушао и да побегне, али га полицајци брзо стигли

Дечји психолог Ана Јанковић каже да не подржава давање капи за смирење јер онда најмлађи не знају да препознају своје емоције и да се носе с њима.

– Ту је и навика да касније у животу у свакој стресној ситуацији прибегавамо седативима, због чега их и данас огроман број људи користи јер не разуме и не зна да се избори са међуљудским односима. Ту су родитељи и васпитачи у вртићу, који морају да науче децу како да се изборе са различитим емоцијама. Кључно је поверење између родитеља и детета, али и да малишани буду припремљени на то шта их чека у вртићу и у школи, да знају да ће бити и добрих, али и лоших ствари са којима морају да се носе. Презаштитнички став неких мама и тата и одбијање да се њихово чедо суочи са проблемима у стварном животу може да доведе до већег стреса и анксиозности. Дете најбоље учи кад припремљено улази у непознато, и против сам капи јер ту онда нема напретка – каже Јанковићева.

СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ: ВИШЕ НЕГО ИКАДА ПОТРЕБНО ПОДРЖАТИ ДОДИКА


Бројке

5,3 милиона кутија лекова за смирење издатих на рецепт попије се годишње у Србији
1 кутију седатива годишње попије скоро сваки пунолетни грађанин
60 одсто корисника седатива има између 20 и 30 година
30,9 одсто пунолетних жена користи свакодневно седативе
13,9 одсто пунолетних мушкараца користи свакодневно седативе


НАРОДНА НОШЊА ЈЕ – ЏАК! ЛГБТ активиста напао оне који су осудили ругање традицији на геј паради!


Капи које третирају наша осећања
Катализатор између душе и личности

Овакви производи се најчешће на интернету рекламирају као „капи које третирају наша осећања (страх, повређеност, бес, тугу…) и наша ментална стања (нестрпљење, песимизам, безвољност, деконцентрисаност…)“.

(ФОТО) ЖИВАНА УБИЛИ ЗБОГ 2 БИЦИКЛА! Усмртила га флашом вина са љубавником, па звала мужа да заједно сакрију леш?
– Делују као катализатор, успостављајући контакт између душе и личности на месту где је тај контакт прекинут. Оне омогућавају да постанемо аутентични и спонтани, омогућавају да развијемо све своје потенцијале у капацитете. До незадовољства и болести долази услед удаљавања човека од сопствене природе, од онога што он стварно јесте. Као последица тога јавља се ментална дисхармонија, а потом и физичка болест. Зато је основни задатак лекара будућности да помогне пацијенту да спозна себе и своје препреке, своје жеље и очекивања, како би могао да живи у складу са самим собом – наведено је на интернет презентацији неких од ових капи.


ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У ПОРОДИЦИ СРПСКОГ ФУДБАЛЕРА: Преминуо отац Душка Тошића

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СРУШИО СЕ РУСКИ МиГ- 31: Пилоти услепи да се катапултирају, НА МЕСТУ ПАДА ВАТРА ГУТА ОСТАТКЕ ЛЕТЕЛИЦЕ!

УХАПШЕНА ДВОЈИЦА НОВОСАЂАНА: Претњама покушали да изнуде новац од адвоката и радника кладионице

(ФОТО) ФАТАЛНА ФРИЗЕРКА ИЗ СВИЛАЈНЦА ЈЕ МОНСТРУМ! Мужа варала, једног швалера тукла, другог БРУТАЛНО УБИЛА!? Цео град знао шта се дешава

СРАМОТА! ХРВАТИ НАРУЧИЛИ ЕКСХУМАЦИЈУ ЗЛОЧИНАЦА: Сахрањују усташе уз државне почасти!

(ВИДЕО) СТРАШНО! МАЈКА ИЗ ПАКЛА: Оно што је урадила свом рођеном детету шокираће вас и разбеснети!

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
29°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
29°
Thu