Берлин (Фото: Pixabay. com)
Европа

ШОКАНТНА ИСТИНА О СРПСКИМ РАДНИЦИМА У НЕМАЧКОЈ: Ако желите да одете тамо боље прочитајте ово

Неговатељи из Србије и других земаља Балкана и источне Европе у Немачкој раде за мање новца и под горим условима него домаћи радници, пише у једној студији.

ДУГО ЧУВАНА ТАЈНА: Дан пред смрт носио Милошевићево писмо Лаврову, ево шта је у њему писало

Последњих година се често говори о такозваним дефицитарним занимањима у Немачкој и с тим у вези о неговатељима старих особа.

Прогнозира се да ће стотине хиљада њих недостајати демографски све старијој Немачкој у наредним деценијама. Из Србије је у ову земљу дошао релативно велики број неговатеља са потребним квалификацијама, чијим радом су послодавци углавном задовољни.

(ФОТО, ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО: Интервју с Марјаном Наумовом, Рускињом која воли Србију, Милошевића и Младића, жели да посети Космет

Но, то „задовољство“ не мора бити мотивисано само квалитетом рада, већ и издржљивошћу у односу на (боље плаћене) домаће неговатеље. Тако је сасвим уобичајено да се на интернет-сајтовима за посредовање у запошљавању радне снаге неговатељи из Србије рекламирају текстовима попут овог:

(ВИДЕО) СПЕКТАКУЛАРНА АКЦИЈА СПЕЦИЈАЛАЦА У БЕОГРАДУ! Упали у кафић и ухапсили осумњиченог за БРУТАЛНУ ЛИКВИДАЦИЈУ! ИЗРЕШЕТАО САВУ СТЕВОВИЋА!

– Пошто су просечне плате у Србији и читавој Источној Европи знатно мање него у Немачкој, при њиховом запошљавању су трошкови битно мањи него у случају 24-сатне неге за коју би било задужено немачко особље.

(ФОТО) ОВДЕ ЈЕ УБИЈЕН КУМ ГОЦЕ ТРЖАН! КАМЕРЕ СНИМИЛЕ СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН!? По селу се прича свашта, ОВО ЈЕ МОГУЋИ РАЗЛОГ УБИСТВА!

Расизам и дискриминација

ДЕТАЉИ СМРТИ ТУРИСТЕ У ТУНИСУ Србин се обесио у хотелској соби, а САМОУБИСТВУ СУ ПРЕТХОДИЛА НЕПРИЈАТНА ДЕШАВАЊА

Но, најновија студија фондације „Ханс Беклер“ показала је да неговатељи из Источне Европе не само што раде под лошијим условима од својих немачких колега, већ врло често морају да трпе расистичке и дискриминаторске примедбе и понашање пацијената или чланова њихових породица.

Када је реч о условима рада, студија је показала да такви неговатељи много чешће од немачког особља раде прековремено без накнаде, да чешће преузимају на себе и чишћење просторија и да су по завршетку радног времена много више исцпрљени од немачких колега.

(ВИДЕО) СТРАШНО! СНИМАК ОТКРИО КОМШИНИЦУ МОНСТРУМА: Црногорка отровала пса из суседног дворишта, ПА ГЛЕДАЛА КАКО УМИРЕ У МУКАМА

Што се тиче дискриминације, она се највидљивије испољава у виду ксенофобичних коментара, ниподаштавања, па и физичких напада особа које се негују или чланова њихових породица на неговатеље из Источне Европе.

СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ УЗНЕМИРИО СРБИЈУ Теодору (5) малаксалу донели у болницу, лекар рекао да је размажена и послао је кући, СУТРА ЈЕ УМРЛА!

У Шведској много боље

У фирмама које запошљавају неговатеље нормално је одржавање редовних састанака на којима се утврђује план рада и решавају проблеми.

Радници из Источне Европе много ређе учествују на таквим састанцима. Само 14 одсто њих преноси да сваког дана присуствује састанцима са својим претпостављеним, док је то случај са 27 одсто немачких неговатеља.

ИЗРЕШЕТАЛИ СУ МУ АУТО, ЈЕДВА СПАСАО ЖИВУ ГЛАВУ! Огласио се бивши Чуметов шеф обезбеђења и открио да ли сумња на супругу: Као и сви у браку и ми имамо несугласице…

Ауторка студије Хилдегард Теобалд каже да су за то криви и расизам и предрасуде.

Она је током протеклих осам година испитивала услове рада неговатеља у Немачкој, Шведској, Јапану и другим земљама. Према њеним речима, посебно оштар однос према неговатељима страног порекла је забележен у Немачкој.

Шведској, на пример, такво нешто је присутно у много мањој мери.

Фондација „Ханс Беклер“ предлаже да се у фирмама овај проблем најпре идентификује и да се њиме интензивније позабаве заступници радника, као и сами послодавци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У ЈАДРАН СУ СТИГЛЕ НОВЕ, ОПАСНЕ ВРСТЕ АЈКУЛА Све више мигрирају из топлијих мора, а међу њима је и ВЕЛИКА БЕЛА

Руски одговор на америчке санкције

(ВИДЕО) Отворен Сабор у Гучи, Чепурин подигао заставу, стиже и Захарова

(ВИДЕО) ДЕН ТАНА НАПРАВИО ХАОС У ЖИВОМ ПРОГРАМУ: Бивши председник Звезде први пут искрено о Муслину! Он је радио одлично све док му се менаџери нису умешали у посао

ВУЧИЋ О ПРОБЛЕМУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Ја се залажем за разграничење са Албанцима!

Извор: Dw. com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
30°
Sat