Занимљивости

ШОКАНТНА ИСТИНА О ГРОФУ ДРАКУЛИ – ЕВО ЗАШТО СУ ГА ПРОГЛАСИЛИ ВАМПИРОМ!

На гробу грофа Дракуле пише на ћирилици пише - "Овде почива раб Божји Влад Тепеш".КО ЈЕ БИО ГРОФ ДРАКУЛА - ВАМПИР ИЛИ ВИТЕЗ?!

БЕДА БЕДНА! СЕРГЕЈ УСРЕД ЗАГРЕБА ПЉУВАО ПО СРБИЈИ! Глумац свој народ НАЗВАО СТОКОМ!

Јавност у Србији за Грофа Дракулу сазнала је гледајући легендарне холивудске филмове, али последњих година о Владиславу Цепешу из Трансилваније имали смо прилику да чујемо из мало другачијег угла. Пажњу су привукли бројни домаћи историчари који тврде да је гроф Дракула био Србин!

Поред ћириличног натписа на гробу Владислава Цепеша они износе и друге доказе. Наиме, гроф Дракула био је члан витезова Реда змаја. Том, тада најјачем и најбољем витешком реду у Европи, припадали су скоро сви косовски јунаци – кнез Лазар, Милош Обилић, сви Југовићи, Топлица Милан, Вук Бранковић, Косанчић Иван, краљ Твртко…

У чувеном роману „Дракула“ из 1887. године наводе се речи грофа „Мој народ је страдао у боју на Косову.“

Име Владислава Змајевића Цепеша налази се и на списку дародаваца манастира Хиландара на Светој Гори.

ДРАКУЛА – ХОЛИВУДСКА ИНСПИРАЦИЈА И ЖРТВА ПРОПАГАНДЕ

Средњовековни румунски племић Влад Дракула, који је послужио као инспирација за књижевни лик грофа Дракуле, није био крвожедни тиранин, већ несхваћена жртва негативне западноевропске пропаганде, тврди Аустријанка Маргот Раух, носилац изложбе „Дракула – војвода и вампир“.

Она је изјавила да је Влад Дракула без сумње био суров, „али не више од осталих владара тог времена“, пренео је лондонски Телеграф.

(ВИДЕО) ТАЈНА ОЛИВЕРЕ МАРКОВИЋ: Славна глумица читавог живота је чувала ЈЕДНУ УМРЛИЦУ и трагичну причу скривену иза ње

Дракула је рођен 1431. године у граду Сигишоара у Трансилванији. Владао је Влашком од 1456. до 1462. и за њега се говорило да је убио на хиљаде политичких противника, криминалаца и заробљених турских војника набијањем на колац. Процењује се да је у смрт послао око 50.000 људи. Раухова је казала и да је он починио многе друге грозоте уклучујући тортуру, черечење, дављење. Међутим, упркос тим подацима, Раухова је указала да је он, у суштини, „жртва негативне пропаганде“.

Она је навела да историографски подаци презентовани на изложби показују да су легенде о Владу Дракули имале за циљ да источну Европу прикажу као веома примитивну и као извор зла. На изложби у Букурешту приказани су, између осталог, портрети влада Дракуле из музеја историје уметности у Бечу и музеја Амбрас у Инсбруку, као и рукописи у којима је описан као крвожедни манијак. Неке гравире из 15. века приказују га како обедује окружен десетином људи набијеним на колац, док други леже рашчеречени, а главе им се кувају у котлу. За многе Румуне, међутим, Дракула је јунак који се борио против османлијског окупатора.

ОТКРИВАМО НЕИСПРИЧАНУ ПРИЧУ: Већ 30 година сваког дана у Штутгарту пева Ђурђевдан. Разлог ће вас оставити без речи!

Легенда о његовој владавини инспирисала је британског писца Брема Стокера да напише роман „Дракула“ објављен 1897. године који је касније послужио као потка за безброј књига, филмова и телевизијских серија.
Чувена представа Дракуле као сподобе са аветињски белом кожом, црним плаштом и крвавим очњацима, производ је више филмова насталих између 1930. и 1960. у холивудском студију Јуниверзал.
„Време је да се Дракула прикаже у другачијем светлу од оног каквим је приказан у Холивуду“, казала је Раух.

КО ЈЕ ЗАПРАВИО БИО ГРОФ ДРАКУЛА?!

Више од пет векова круже стравичне приче о вампиру Дракули који из свог планинског замка хара светом и људским судбинама. Ове представе успеле су да надјачају историјске чињенице да је Влад III Дракул-Цепеш, владар Влашке, истина веома суров, био народни херој и велики ратник у борби против Турака. Сатанизацији су га из освете подвргли католици, а томе су допринела и обележја реда Змаја, које је носио његов отац Влад  II Дракул.

Зна се да је Влад II Дракул у ред витезова Змаја који је обновио и успоставио угарски краљ и римски цар Жигмунд, примљен 1431. године у Нирнбергу а на власт је дошао 1436. године. Његови синови су Мирча, Раду III Лепи, Влад Калуђер и Влад III Дракул-Цепеша, који је такође био члан реда Змаја.

Споменик и остаци палате Влада Цепеша у Букурешту

Влад II Дракул је чланством у реду Змаја био заклет на борбу против Турака, али је касније потписао са Турцима савез против Жигмунда. Са синовима Владом III и Мирчом пратио је султана Мурата II у једном од упада у Трансилванију, коју се својевремено немачки витезови населили католицима уз унијаћење домаћег становништва.

Грађани Шебеса су предухитрили Турке и предали се Дракули који им је поштедео животе и спасао одвођења у турско ропство. Када су се такви случајеви поновили, Турци су заробили Влада II и његове синове Влада III и Рада III. Био је “окован гвозденим ланцима”, а да би спасао престо и главу поново се заклео на верност султану и као таоце своје заклетве Турцима оставио синове. Дечаци су послати у Егригиз у Малој Азији. Влад III био је талац до 1448. године, а Раду је остао много дуже и захваљујући лепом изгледу постао султанов миљеник. Њиховог оца Влада II и брата Мирчу убиле су 1447. године присталица Јанка Хунадија.

(ВИДЕО) СЛАТКА ДЕВОЈКА СА ИНТЕРНЕТА? ОПРЕЗ: Због ње се већ убило 5 мушкараца, али нико не зна ко је она!

Турци су 1448. године успели на кратко време да на власт у Влашкој доведу Влада III Дракулу (будућег Цепеша), који је тада имао око двадесет година. Бојећи се трансилванских убица свога оца, побегао је у Молдавију код рођака Богдана са чијим сином Стефаном наставља образовање у манастиру Сучава. Дракула је остао у Молдавији до 1451. године, а потом се вратио у Трансилванију где се поново повезао са Јанком Хуњадијем. Њега је прихватио за витешког старешину и учествовао у свим његовим војним походима, све до Хуњадијеве смрти 1456. године у Београду.

Влад III Дракул је 1459. године са влашком војском од 20 хиљада људи напао и заузео велики и добро утврђен град Сибиу који су држали Саси католици и немачки витезови тевтонског реда. Наредио је својој војсци да убије, осакати и набије на колац око 10 хиљада људи, да се опљачка и опустоши читава околина.

Следећи град био је Брашов у коме је, наводно, наредио убиство и наијање на колац око 30 хиљада људи. Слично се поновило у Алшаму на Св. Бартоломеја. Због оваквог, пре свга турског метода убијања људи набијањем на колац, прозван је Цепеш (колац-цепаница), односно набијач.

КО НАПАДНЕ КОСОВО НАПАО ЈЕ НАТО! Генерал Салваторе Куочи поручио Шиптарима да ће их бранити свим силама!

Када су га поново напали Турци 1462. године Дракула се предао угарском каљу Матији Корвину. Он га је одмах бацио у тамницу, потом окованог послао у Будимпешу и најзад у тврђаву на Дунаву где је у заточеништву провео дванаест година. Немци из Сибиуа су му се осветили за страдања, тако што су фалсификовали три писма у којима се „види“ да је лојалан Турцима. Међутим, Дракула је привукао пажњу Матијине сестре Марије па су услови његовог тамновања бивали све блажи.

Дракулина прва жена је умрла или се убила у замку пре доласка Турака 1462. године, па је могао да се ожени Маријом при чему се одрекао православне вере. Пуштен је из затвора и од краља Матије добија кућу у старом делу Пеште. Касније се одселио у Сибиу, пошто се претходно помирио са његовим грађанима.

У зиму 1461. године Дракула је изазвао султана Мухамеда II и у великом војном походу освојио тврђаву Ђурђу. Целокупну посаду је одвео у Трговиште где су сви заједно са изасланицима, набијени на коље. Наводно је убијено 23 800 Турака. Дракула је наредио да им се одсеку носеви и уши. Тај стравични призор дочекао је турског султана када је најзад опсео Трговиште. Овај Дунавски поход изазвао је одушевљење у хришћанској Европи, у чијим су црквама звнонила звона у знак захвалности влашком витезу.

(ВИДЕО) „ДИМИТРИЈЕ, СИНЕ МИТРЕ“: Овако је настала једна од најтужнијих врањанских песама!

Турски султан је покренуо контраофанзиву и Дракула је морао да се повлачи на север. Спаљивао је све за собом, не остављајући Турцима ништа. Бунари су затрпавани, а куће и села рушени до темеља. Дракула је одлучио да изненада упадне у турски логор и убије султана. Напад који је извршен познат је као “Ноћ страве”. Влашка коњица је направила хаос. Погинуло је више хиљада Турака, али циљ напада није остварен – султан је остао жив. Наредио је повлачење дела турске војске, а главнини војске да ухвате Дракулу у његовој планинској тврђави. Славни витез овога пута није успео да умакне.

Влад III Дракула је био храбар ратник и народ је био поносан на његове војничке успехе без обзира на средства којима се служио. Био је народни јунак који је успешно брано Влашку од Турака у мрачном и суровом времену.

На реци Дамховици подигао је тврђаву која је касније прерасла у данашњи Букурешт. У близини те тврђаве је убијен 1476. године. Сахрањен је у острвском манастиру Снегову.

Кивни Немци су учинили све да му се освете, причом га претворивши у вампира који живи у усамљеном запуштеном замку. Дракула је заиста имао утврђење, свој планински замак. Његова престоница био је град Трговиште, а црквено седиште је био Куреа де Срђеш. Саградио је манастир код Тргошора и тврђаву Комани на Дунаву у спомен на велику победу над Турцима. Био је заштитник и приложник манастира Тисмени, а имао је блиске везе са фрањевачким манастиром у Трговишту и цистерцитским манастиром у Крци.

 Многи католички свештеници и редовници су се склањали у немачке земље, пошто су изазивали Дракулин бес. Он је био против католичких манастира које је контролисала римска црква – заклети непријатељ “шизматика”, односно православаца. Претпоставља се да је један од католичких монаха, Јакоб из манастира Гориан и започео велику пропагандну кампању против Дракуле у немачком свету. Неки сматрају да су вампирске приче измишљене по налогу угарског двора. Угарска је имала пуно разлога за то јер је Дракулина чврста рука била препрека да Угарска завлада Трансилванијом и Влашком. Без обзира ко је покренуо кампању против Дракуле, приче о њему као вампиру преплавиле су и католички и православни свет све до данашњих дана.

ЂАВО И ЗМАЈ

Име Дракул на румунском значи ђаво, а значи и змај. Власи су све храбре, способне, али и сурове ратнике називали змајем да би се касније тај назив променио у ђаво. Први који је овај надимак превео са значењем ђаво био је католички епископ Никола од Модруше, јер је Влад III Дракула једно време здушно прогањао католике. Ово име су у породици добили и по златном ордену Змаја који око врата носи Влад II, отац Дракуле Цепеша.

(ВИДЕО) Чудо на Ђурђевдан у цркви на КиМ: Из врбе у порти почела да цури вода, а потом и бела маса. Ни свештеници немају објашњење

Његов отац тада је био војни командант трансилванијске области, постављен од стране цара Сигмунда и припадао је Реду змаја, тајном витешком друштву којем су само најбољи мачеваоци припадали током векова. Постоје подаци и да је неколико српских владара и витезова припадало овом реду. Сама реч дракул, у оригиналу значи змај, а дракула, како је Влад Тепеш назван, значи змајев син, или мали змај. Он је и на застави имао змаја, што су празноверни сељаци протумачили да се удружио са ђаволом.

ЧИЊЕНИЦЕ О ВЛАДУ III ЦЕПЕШУ

Дракулино право име је Владислав III Змајевић (рум. Владислаус III Дракулyа), кнез и војвода Влашки, познат и као Влад Цепеш (рум. Влад Ţепеş – Влад Набијач). Владислав је био влашки војвода, који је владао Влашком у три наврата: 1448, 1456 — 1462. и 1476. године. Познат је по томе што је током своје владавине наводно спроводио сурове методе у одбрани од османских освајања, нарочито набијањем на колац, пре свега османлијских заробљеника и њихових помагача.

ВУЧИЋ ПРЕЛОМИО: Зорана и Јадранка лете из Владе

Такође је познат и као инспирација за име вампира у роману Дракула Брема Стокера. Владислав је рођен 1431. године у тврђави Сигишоара у Трансилванији. Отац му се исто звао Владислав, док му је мајка била молдавска принцеза Снежана.

Исте године када је рођен, његовог оца је у Нирнбергу немачки цар и мађарски краљ Жигмунд Луксембуршки увео у војни крсташки Ред Змаја чиме је стекао надимак Дракул-Змај. Поверен му је задатак борбе с Османлијама на граници Трансилваније и Влашке.

Влад III је постао пуноправни члан Реда „Змајева“ уз додатак Дракул. Владислав III је одбијао да носи круну, већ је као симбол власти носио капу – црну шубару са брошем (заправо прстен са црвеним рубином на златној осмокракој звезди, са бисерима на крацима, кроз који су била провучена орлова пера и на тај начин би био закачен о шубару).

Том прстену, али и драгом камену су приписивана посебна својства, јер је поседовао редак облик шестокраког астеризма, а о пореклу испредане легенде. У случајевима одсуства Владислава III, капа би била постављена на стуб на средини трга, а случају његове смрти била би дата његовом од народа изабраном наследнику.

Дракула Цепеш је имао једног законитог сина Михнеу-Михајла Злог. Имао је и синове Влад-Мирчу Калуђера и Влад IV Дракулеу (Цепелуша) о коме се ништа не зна.

У вези са смрћу Дракуле Цепеша, постоји више верзија. По једној је погинуо после битке са Турцима који су га опколили. Пресвукао се у турско одело а како га није препознао, један његов војник је хитнуо копље и убио га. Друга прича каже да су га убили бољари у Молдавији када је имао 45 година. Трећа говори да су му бољари и његов рођени брат одсекли главу секиром и послали султану у Цариград. Сулејман Величанствени је пољубио главу као непобедиву.

Распрострањена је верзија према којој су калуђери манастира Снагов сахранили Дракулу поред олтара. Међутим, ископавања која су обављена почетком тридесетих година прошлог века нису дала резултата. Ипак, неки верују да је гроф Дракула заиста сахрањен у том манастиру, али не на месту на коме се првобитно мислило. По тој верзији, Дракулини остаци заиста су нађени негде унутар манастирског имања и одмах им се изгубио сваки траг. Има и оних који не верују у те тврдње већ сматрају да је Дракула скончао на сасвим другом крају Румуније, далеко од Снагова и свих места која се спомињу.

Једина неоспорна чињеница јесте да су Османлије одсекли Владиславу главу и послали је у Истанбул сачувану у меду, где ју је султан приказивао на коцу као доказ да је „Казикли беј“ коначно мртав.

БАЛКАН КАО КОЛЕВКА ВАМПИРА

Колевка савременог вампира је Балкан, нарочито онај део који настањују Срби. Овај став поткрепљује и податак да је током средњег века цар Душан неколико пута морао да шаље војску у села која је захватио страх од вампира, како су забележили дубровачки трговци.

Реч вампир једина је реч српског порекла која је постала заједничка свим светским језицима. Овај израз први пут је забележен у једном извештају аустријског службеника Фромбалда о случају који се 1725. године догодио у српском селу Кисиљеву, објављен у бечком часопису Винеришес Диарум („Бечки дневник“) под насловом „Вампир вон Кисилова“.

Овај извештај је прво помињање вампиризма у Европи новијег доба, преведен је на више језика и изазвао „вампирску манију“ у Енглеској, Француској и Немачкој.

ОЗБИЉНЕ ПРЕТЊЕ! Израелски министар: „Асаде, убићемо те!“

Петар Благојевић, у аустријским изворима Петер Плогојовић, био је сељак из Србије, за којег се везује легенда да је после смрти постао вампир и усмртио девет особа, укључујући и свог сина, пре него што је месни свештеник позвао тадашње аустријске власти да помогну селу против вампира.

У присуству два царска официра и службеника аустријске власти, Благојевићев гроб је откопан и леш му је спаљен, након што се утврдило да не показује никакве знаке распадања, а на уснама су му наводно били видљиви трагови свеже крви. У поменутим бечким новинама писац текста наводи речи старешине села који је стигао на гробље и ту затекао откопано тело покојног Петра Благојевића.

– Прво, нисмо осетили ни најмањи задах од овог тела, нити из његова гроба, нити онај општи мртвачки мирис. Тело, сем носа који је био нешто спљоштен, остало је потпуно свеже. Кост, брада и нокти уместо већ опалих израсли су нови. Уместо старе коже, која је постала светлобела, појављује се нова свежа кожа, пишу бечке новине.

Они даље наводе како је изгледао пронађени леш.

– Лице, ноге и руке тако су очувани да нису могли бити бољи ни за живота. У његовим устима приметио сам с највећим изненађењем мало свеже крви коју је по општем казивању исисао из оних које је уморио. Уопште, нађени су сви знаци које такви људи треба да имају… Пошто смо ја и поп све ово видели, народ је у највећој хитњи заоштрио један колац и њиме пробо мртваца посред срца. При овом бдењу појавила се сасвим свежа и црвена крв која је потекла и кроз уши и на нос… После су, по обичају за овакве случајеве, спалили тело и претворили га у пепео – додаје се.

Извор: Говори Србија

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КОНАЧНО: Мажић суди финале Лиге шампиона!

(ФОТО) ТРОЈЕ ДЕЦЕ ОСТАЛО БЕЗ МАЈКЕ ЗБОГ МОНСТРУМА! ДЕТАЉИ СТРАВИЧНОГ ЗЛОЧИНА У КОСЈЕРИЋУ: Муж упао у кућу и избо је ножем пред децом! Син позвао полицију али су затекли УЖАСАН ПРИЗОР!

ПУТИН: Русија се увек диже као Феникс

(ВИДЕО) Дан кад је НАТО завио Ниш у црно

КАЗАНОВИНИ ЉУБАВНИ САВЕТИ: Жене су божанствена бића, али им брзо све досади!

(ВИДЕО) Певала је „СВЕ СМО МОГЛИ МИ“ и та песма је постала њена „клетва“! Донела јој је велику славу, али и НАЈТУЖНИЈУ СУДБИНУ ЕX-ЈУ СЦЕНЕ

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun
17°
Mon