Друштво Србија

Ако правите селфи на семафору КАЗНА 10.000 ДИНАРА! ШОК ЗА ВОЗАЧЕ! НЕ СМЕТЕ НИ ДА СЛИКАТЕ КОЛАПС НА ПУТУ!

Прошлог месеца на снагу је ступила измена Закона о безбедности у саобраћају којом су повећане казне за саобраћајне прекршаје, па тако сада за коришћење телефона у току вожње можете платити казну од 10 хиљада динара.

А ево шта заправо значи коришћење мобилног телефона у току вожње и да ли саобраћајна полиција може да вас казни чак иако не телефонирате, већ само у руци држите мобилни телефон док чекате да се упали зелено светло на семафору.

ПОЗНАТИ ПЕВАЧ ХИТНО ПРЕВЕЗЕН У УРГЕНТНИ – Георгиева жена нашла на поду без свести!

Наиме, Закон о безбедности саобраћаја на путевима недвосмислено каже да возач не сме да користи телефон или друге уређаје за комуникацију, ако нема или не користи опрему која омогућава телефонирање без ангажовања руку за време вожње. А под вожњом се подразумева свако учествовање у саобраћају!

Заборавите дакле на телефонирање без хендсфрија и на своје профиле на друштвеним мрежама док возите! Ако желите да користите телефон као ГПС уређај мораћете најпре прописно да се искључите из саобраћаја! У старту одустаните и од намере да урадите селфи док стојите на црвеном или да телефоном фотографишете, рецимо, саобраћајну гужву у коју сте упали. Ни пешак који учествује у саобраћају не сме да телефонира или шаље поруке! Предвиђене су исте казне и за пешаке који користе телефон док прелазе улицу.

(ВИДЕО) ШОК СНИМАК ИЗ НИША! ПИЈАНА медицинска сестра ТЕТУРА СЕ ходником и ГУБИ ЕПРУВЕТЕ?! ДИРЕКТОР: Није први пут!

– Основна одредба Закона о безбедности саобраћаја на путевима каже да телефон током вожње сме да се користи искључиво уз хендсфри. То значи да је кажњиво и уколико рецимо из неког разлога на семафору држите телефон у руци – подсећа директор Комитета за безбедност собраћаја Дамир Окановић за портал Србија Данас.

Тако је забрањено и да рецимо сурфујете на нету док стојите заглављени у саобраћајној гужви.

(ВИДЕО) КЉУЧА НА АРКТИКУ! РУСИ ШАЉУ СУПЕРОСОНИЧНЕ БОМБАРДЕРЕ: Москва ће штитити своје интересе УПРКОС ПРЕТЊАМА САД!

– Закон не дозвољава употребу мобилног телефона ни ако сте из неког разлога заустављени у саобраћају. Ту мислим рецимо на ситуацију кад сте заустављени у некој гужви на улици или мосту – додаје Окановић.

Истраживања су показала да све већи број саобраћајних незгода настаје због коришћења апликација за размену порука јер куцање апсолутно омета пажњу возача у дужем временском периоду.

– Док држите телефон и разговарате четири пута су вам веће шансе да учествујете у саобраћајној несрећи. Ако куцате поруке или сурфујете по интернету осам пута је већа шанса да дође до саобраћајне незгоде. Рецимо да возите 50 км/х и баците поглед на телефон на само две секунде, возићете 28 метара на слепо, а у тих 28 метара може возило испред вас да започне кочење, да изађе пешак на коловоз или неко да почне да се испаркирава – упозорио је Окановић.

ЛЕГИЈА НА СУЂЕЊУ ОТКРИО: Шиптар је имао партнера у влади Зорана Ђинђића!

Полиција је иначе у понедељак, током првог дана појачане контроле на путевима, наплатила 1.100 казни за невезивање појаса и више од 400 казни за коришћење мобилних телефона током вожње.

Упркос чињеници да су за ове преступе изменама Закона повећане казне са 5.000 на 10.000 динара, број прекршаја је већи него прошле године, када је дневно писано око 1.400 казни. Стручњаци кажу да то само показује да возачи, без обзира на ригорозније санкције, немају намеру да поштују прописе.

(ВИДЕО) ОВАЈ ГРАД ПРОЖДИРЕ ЗЕМЉА: Погледајте како изгеда снимак дроном места под Уралом које нестаје део по део!

Кажњени возачи ипак могу да прођу 50 одсто јефтиније уколико плате казну у року од осам дана. Сваки возач који казну за невезивање појаса и коришћење мобилног телефона током вожње плати у првих осам дана неће издвојити 10.000 него 5.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СПРЕМА ЛИ СЕ НЕКИ НОВИ РАЧАК, ЗЛОЧИНАЦ ВИЛИЈАМ ВОКЕР СТИГАО У УКРАЈИНУ! Руси у Донбасу и Луганску у стању узбуне!

УТВРЂЕН НОВИ САСТАВ ВЛАДЕ РУСИЈЕ: Лавров и Шојгу остају, Рогозин смењен

Београђанин ухватио ћерку (13) како пуши, па је брутално претукао: Шутирао је у главу и стомак док није пала на под

Тактика „лукаве лисице“: Акција хрватских екстремиста против Срба

ВУЧИЋ СА ММФ: О пензијама с премијерком, да сви буду задовољни!

Извор: Србија Данас/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
25°
Thu
28°
Fri
17°
Sat
20°
Sun