Printscreen
Друштво Србија

ШОК КАКАВ СЕ НЕ ПАМТИ! Када се МАРКО НИКОЛИЋ као КАРАЂОРЂЕ појавио народ је почео да му прилази и да му ЉУБИ РУКУ! МАРКО ПЛАЧЕ, ја плачем, плачу сељаци, цела екипа плаче…

Као што је и сам у више наврата признао, улога која је обележила каријеру Марка Николића био је лик вожда Карађорђа. Први пут играо га је 1983. у ТВ филму "Карађорђева смрт", а онда и у серији "Вук Караџић" (1987/88), а све у режији Ђорђа Кадијевића (86).

Кадијевић се вратио 35 година уназад и испричао нам како је изгледало оживљавање једног од највећих српских синова и како је убедио Марка Николића да може да изнесе улогу која се ствара једном у сто година.

НЕЗАПАМЋЕНИ ИНЦИДЕНТ КОД БАРАЈЕВА: Уносио бадњак у кућу, па испалио метак! Убрзо су се зачуле СИРЕНЕ ХИТНЕ ПОМОЋИ! ДВОЈЕ РАЊЕНО

ИЗ ЧИТАНКИ НА ТЕЛЕВИЗИЈУ

Пошто сам по школској наобразби историчар (уметности), било је природно што је тадашња телевизија очекивала од мене да радим филмове и серије на историјске теме. На ред је дошла капитална тема страдања вожда Карађорђа и његов повратак у Србију после емиграције у Русији, у време када је Милош Обреновић већ био на власти. Постављало се питање ко од глумаца може играти вожда.

То је била захтевна ствар, јер вожд је имао нарочиту појаву, висок скоро два метра, једну опште препознатљиву физиономију, по природи силовит, нагао и агресиван.

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Њујорк и Лондон ће бити под водом, Србију чека још већи пакао!

Да будем искрен, моја екипа и ја лупали смо главу видевши да у тада присутном глумачком кадру немамо глумца таквих особина, почев од раста па надаље. Филм не би имао никаквог смисла ако би испустио из вида убедљиву препознатљивост лика јер, забога, већ у основној школи сви смо се упознали са ликом вожда Карађорђа. Ако се ту омане, ништа нисмо урадили. С друге стране, био је потребан нарочит унутарњи коефицијент количине енергије, која мора да избија кроз саму физиономију, гестове, боју гласа и све остало. Било је изузетно захтевно и, искрено говорећи, нико од нас није видео таквог глумца. Захтеви су били изузетни и ургентни, што је бацило у бригу не само екипу него и читаву телевизију, јер је реализација пројекта била зависна од нечега што се, заправо, нема.

У историји наше кинематографије, поготово на телевизији, вожд се није појављивао, сем у немом филму, где га је играо Добрица Милутиновић, али није имао никакве сличности са Карађорђем. Знао сам да, де фацто, у правом смислу по први пут доводим лик и личност Карађорђа на велику медијску сцену какву само телевизија може да пружи.

ЗАШТО МАРКО?

(ФОТО) ЛИЦЕ УБИЦЕ: Ово је Дер Чаба, хладнокрвни ликвидатор с Бановог Брда!

У једном тренутку, на опште изненађење мојих сарадника, предложио сам Марка Николића. Зашто сам ја помислио на њега? Нисам га лично познавао, али сам у неким партизанским филмовима приметио да у понеким кадровима има нешто у лицу што би уз одређене интервенције могло да дочара лик и физиономију вожда.

Био сам уверен у то.

Знао сам да, ако дође онако обријан и умивен, нико то неће поверовати. Али сам рекао: „Хајде да направимо пробу“. И Марко је често касније изјављивао да је био изненађен мојим позивом јер није налазио да има икакве сличности. Али је дошао, упознали смо се, и ја сам с њим пошао у шминкерницу.

Без неких нарочитих напора и претераних захтева, одједанпут се, после шминке и фризуре, на опште изненађење и моје и мојих сарадника, а нарочито Марково, појавило лице вожда Карађорђа. Још је требало решити питање његове корпуленције, нарочито висине. То је био мањи проблем. Када смо схватили да има право разумевање за лик Карађорђа, да може да извуче из себе потребну енергију и да делује онако силовито и виолентно како је деловао вожд, било је једноставно решити питање висине.

Британци ће заташкати аферу већу од „Викиликса“ и Сноудена

ЧИЗМЕ СА ПОТПЕТИЦОМ ОД 18 ЦМ

Наручили смо посебне чизме које су му давале висину од око 198 цм (Марко је природно имао 180 цм) а да се то није приметило када би их обуо. Направљен је специјални костим за њега, препознатљив, вождов, и када се са шминком и у костиму појавио и кад смо га фотографисали, били смо забленути од чуда.

Понајвише од свих сам Марко, који је сад схватио нешто чему се најмање надао – да својом појавом, глумачким умећем, темпераментом и сопственим ангажовањем унутарње енергије дочарава лик Карађорђа.

Други главни јунак је био Милош, и ту је ситуација била лакша: Александар Берчек је одсечена глава Милошева. Њега је било лако изабрати.

МОЖЕ ЛИ МАРКО ПРЕД МИЛОША?

ПУТИН ЗВАНИЧНО ПОТПИСАО: Вучић добија орден Александра Невског

Александар Берчек је био сјајан глумац. Зашто то истичем? Постоји категоризација: глумац, добар глумац и велики глумац. Разлика између доброг и великог много је већа него између глумца и доброг глумца. Велики се не може произвести, не зависи од тога како је учио на академији него то мама треба да роди.

То је једна богом или од судбне додељена особина која је равна чуду.

Поставило се питање – ако Берчек игра Милоша са таквом глумачком снагом, да ли ће се десити оно што на филму кажемо да глумац прогута партнера, да ли Марко – иако су сви знали да је добар глумац – може да издржи директан двобој са Берчеком?

Ја сам био сигуран у то, а то смо могли установити само кад је почело снимање, са дозом радозналости у којој је код неких сарадника било и мало страха.

ЈЕДНОМ У ЖИВОТУ

Марко је радио озбиљно на улози јер је схватио да је то највећа и најодговорнија улога у целој његовој глумачкој каријери. Играти вожда се дешава једном у животу и био је тога свестан. Ангажовао је целокупну своју енергију, целу личност је ставио у борбено стање. Причао ми је да је прочитао сву доступну литературу.

Позвао сам га код себе кући, јер не волим много да причам на снимању, и разговарао с њим скоро цео дан (моја покојна супруга је направила ручак, тако да он не иде кући ни да једе).

(ВИДЕО) БОЖИЋНО ЧУДО! МАЛИ ВАЊА СЕ ПРОБУДИО ИЗ КОМЕ! Беба која је била 35 сати затрпана у рушевинама на -17 ОТВОРИЛА ОКИЦЕ И ПРОГОВОРИЛА! БОГ ГА ПОГЛЕДАО!

Питао сам га да ми каже шта он мисли, шта има да ми каже о себи као вожду, а онда је он чуо мене, шта ја хоћу, шта ја видим као вожда у односу на глумца у њему. Пошто смо се испричали до најситнијих детаља, прошли цео сценарио и креативним консензусом решили сваку сцену, нисмо имали много да причамо на снимању.

Знао сам да ће се десити да тежина улоге на моменте превазиђе чак и највеће напоре глумца.

ВОЖД У МЕРЦЕДЕСУ

Снимали смо на аутентичним местима. У Радовањском лугу реконструисали смо колибу у којој се вожд сакрио када се 1817. вратио у Србију. Када је дошла на ред та сцена, још смо били у хотелу и Марко је имао трему. Био је јако узбуђен, приметио сам да је у нарочитом душевном и психолошком стању.

Да бих га смирио и на неки начин утицао на њега у позитивном смислу, поразговарао сам с њим лежерно, другарски, и позвао га у своја редитељска кола. Није ишао комбијем за глумце, него господски, у „мерцедесу“. Возили смо се из Паланке до места снимања. Седео је поред мене. Када смо стигли, доживели смо изненађење јер смо видели да је народ, сељаци из околних места, био јако заинтересован за снимање.

Стотине и стотине њих су просто закрчили цео објекат, тако да смо морали да зовемо милицију из Паланке да нам раскрчи место за снимање. И тада се десило оно што нисам очекивао, још мање Марко, а што је најлепши тренутак у мом филмском животу. Никада ми се нешто тако ни пре ни после тога није десило, а снимио сам око 20 филмова и четири ТВ серије.

Марко је изашао из аутомобила заједно са мном и пошли смо према објекту, а онда су силни сељаци угледали “вожда” и почели су да прилазе и да му љубе руку. Толика је љубав тог народа према вожду. Марко плаче, ја плачем, плачу сељаци, цела екипа плаче.

Тако дирљиву сцену, тако нешто што говори о исконској природи самог народа у односу на своје велике синове, а куд ћете већег од вожда, то се могло десити само тада и никад више.

Морали смо прво да се повратимо од толиког узбуђења. Када је народ почео да реагује на вожда, толико је он био убедљива појава, био сам сигуран да сам погодио избор глумца и да је Марко заиста био вожд.

ШТА НИЈЕ АУТЕНТИЧНО

Што се тиче мизансценских ефеката, то је била ствар моје редитељске интерпретације. Увек сам подсећао Марка на све што је знао, прочитао и чуо: да је Карађорђе имао особину да говори мало и кратко, да буде наизглед успорен, али да је испод тога вечито буктао његов притајени гнев и да је у једном тренутку могао да учини оно што бисте најмање очекивали – из чистог мира је, због гнева или мање или веће грешке, био у стању да потегне пиштољ.

Она црква на Топчидеру крај Милошевог конака подигнута је на месту где је у гневу Ђорђе хтео да убије Милоша, који је тада био само војвода код њега. Скочиле су друге војводе и спасле Милоша, а он се зарекао, ако остане жив, подићи ће цркву на том месту.

Тај пример са Милошем је стално био у свести Марковој. Једина тешкоћа коју нисам желео да реметим је била вождов глас. Упркос огромном расту, имао је доста танак и висок глас. Академик Радован Самарџић ми је тада био стручни консултант и он се сложио са мном да то пренебрегнем. Чинило ми се бесмислено да терам Марка да подиже глас и подражава вожда. Упркос том детаљу, нисам могао да замислим вожда са пискутавим гласом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МИЛИЦА И МИЛОВАН СЛАВЕ 73 ГОДИНЕ БРАКА: Дочекали смо унуке, праунуке и чукун-унука Давида! Кућа нам јесте скромна, али потомство је богатство и тајна дугог брака!

ТЕМПЕРАТУРА ДАНАС И ДО МИНУС 8: Метеоролози за уторак предвиђају нови ШОК!

УБОДЕН НОЖЕМ У СТОМАК! Нападнут младић на Студентском тргу у Београду!

Путин: Божић нас обједињује око непролазних вредности

(ВИДЕО) ПУЧ! ТЕНКОВИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦЕ! Војска у Габону извршила државни удар! Упали на државну ТВ и рекли да су преузели власт!

Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
30°
Sat