Printscreen
Свет

ШОК ИНТЕРВЈУ СА БИВШИМ ПОТПАРОЛОМ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА Знамо одакле је донесен отров за Праљка, Караџић није пио кока-колу, а Шешеља су хтели да се реше!

У разговору за хрватски портал "Еxпресс" бивши портпарол Хашког тибунала Флоренс Хартман открила је детаље са суђења Караџићу, осврнула се на многе пресуде, а проговорила је и о смрти Слободана Праљка.

ЈУТРО ЛЕДЕНО, ДАН ЛЕТЊИ: Данас сунчано, до 21 степен, а онда све топлије и топлије! ОД УТОРКА ОБРТ

Преносимо део интервјуа:

Имали сте проблема, конкретно с људима из најближег Караџићева окружења. Мисли се на Тодора Дутину и претње упућене вама.

Мени је 1993. забрањен рад. Дутина је говорио француски зато што је живео у Француској и био лектор на неком француском универзитету. И увек је он брифирао француске новинаре још у време референдума у „Холидаy Ину“ у Сарајеву, док је истовремено држао моторолу и организовао барикаде у Сарајеву, што се није крило, као ни пиштољ који је носио. Захваљујући томе што је знао француски и читао моје текстове који су објављивани у Француској, дао је забрану мојег уласка у Републику Српску, коју сам ја кршила. Крајем 1993. био је неки српски сабор на Јахорини и ја сам дошла. Дутина је полудео кад ме је видео. Онда ме је Караџићев телохранитељ узео за руку и повео у ‘шетњу’ како би ми спасио живот док не нађем колеге с којима сам дошла те напустим Јахорину и РС.

(ВИДЕО) ЛОПОВ ЖЕНИ СТРГАО МИНЂУШУ СА УВЕТА: Невероватно дрска пљачка у Сарајеву

Током агресије ухапсила вас је Војска Југославије на територију Босне и Херцеговине. Постоје и докази о платним листама који потврђују учествовање Војске Југославије у рату у БиХ. То Трибуналу такође није било довољно?

Била сам јако осјетљива на то питање јер сам добила притисак кад сам покривала рат у БиХ због чланака које сам на ту тему писала, а ретко тко други је писао о судјеловању Војске Југославије у рату у БиХ. Имала сам неколико чланака на ту тему, чак и један који се тицао сахране пилота којега је НАТО оборио изнад Босне. Ишла сам на погреб како бих доказала да су покопани пилоти Војске Југославије. Што је значило да лете и директно учествује у рату у Книнској крајини и у БиХ. Докази су били чврсти и могли су да послуже чак и на суду. Добила сам одмах притисак, рекао ми је један од француских официра УН-а у Сарајеву како треба да напустим БиХ јер сам у опасности. Милошевић ме је, например, након тог чланка избацио из Србије. Знала сам да је то осетљиво питање и било ми је јасно да је то тако док рат траје, због њихових бројних дипломатских калкулација и због чињенице да немамо исте назоре, али ми је било нејасно да се то наставља репродуковати у потпуно другим околностима. Након завршетка рата није било никаквог разлога да не доказујеш да је Милошевић био иза тог рата и да је Србија учествовала у том рату.

Украјина напала Доњецк! Офанзива почела тачно у 18 часова – Драма на првој линији фронта, има мртвих!

Увек су ми говорили да сам опседнута Милошевићем и да се он не налази иза свега. Трибунал је пак на крају доказао да сам у праву била без обзира на то што Милошевићу није изречена пресуда. Али мало је недостајало да буде друкчије, у тренутку кад сам стигла у Хааг још није било никаквог предмета против Милошевића. Било је то половином листопада 2000. године, исте године кад је Милошевић пао у Србији, у Хагу још није било предмета против њега у вези БиХ. Писање оптужнице начелно није проблем, она се може написати и за 15 дана кад имаш све сложено, али није било ништа сложено. Луис Арбур је прва подигла оптужницу за Косово, али у том тренутку још није било ништа за Босну и Херцеговину и Хрватску. Онда је нешто започето за Хрватску, али за БиХ дословно ништа.

Осим оних који су умрли не дочекавши пресуду, имамо и живе, пуштене, неосуђене. Мисли се на Војислава Шешеља. Шта ће се десити с њима?

Након што је био пуштен због здравственог стања, процес је настављен, али у међувремену је занемарен, захваљујући главном судији Жану Клоду Антонетију, који је сад председник Апелационог већа и који је правио проблеме и онда и данас, свесно минирајући рад Трибунала од тренутка кад се појавио. Шешељ је суду постао таква главобоља, тај цели предмет био је главобоља, и хтели су се тога решити. И као затвореник им је био проблематичан. И у предмету против Шешеља био је посебан проблем притиска на сведоке, за једног човека знам да је био годину дана у кућном затвору како не би сведочио, а био је одличан сведок. Или би долазили на суд и нису говорили ништа што је било предвиђено, јер оптужницу градиш на основу исказа, а онда нетко дође и каже да то није рекао. Без обзира на то што би било незадовољства због коначне пресуде, јер је њему остављена нека могућност да утјече на сведоке, на више предмета, у његовом случају баш видљиво, уз све те слабости, да је био неки други судија, Шешељ би био осуђен.

(ВИДЕО) „Мајко Србијо“ за крај! Митинг завршен наступом Оливера Мандића

Уз чињеницу да би све било друкчије да је Слободан Милошевић осуђен, колико би се прилике у регији и не само у њој промениле да су Туђман и Изетбеговић били процесуирани, да њихова смрт није спречила такву могућност?

Што се њих двојице тиче, никад није било ни планирано да они буду процесуирани. Јавност има ставове о томе на основу изјава појединаца из Суда. Међутим, мислим да чак постоји и службени документ о Изетбеговићу у којем се Суд изјаснио како одбија ту иницијативу. Мислим да је то било пре него што сам дошла у Трибунал. Али се суд изјаснио да је размотрио случај, али да нема основа за оптужницу. И с Туђманом је било слично.

Да ли бисте с Готовином отишли на ручак?

Како да не. Па Готовина ми је преко једног заједничког адвоката понудио да дођем на кафу. Ми имамо исто француско држављанство, нисам се увредила, био је то елегантан позив, а прихватила сам под једним условом и нисам никад добила одговор. Никад није прихватио мој услов.

Подигнута НОВА ОПТУЖНИЦА против Зорана Марјановића

Који је услов био?

Посве поштен. Мене не занима да ми прича о рату у бившој Југославији, јер је то радио у својем предмету, него да ми прича о његовом раду у Француској у Легији странаца за француску државу. Занимали су ме прљави француски тајни ратови. И нисам никад отишла на кафу. Нормално је да жена даје своје услове за одлазак на кафу. Увек се сетим наградне игре Цоца-Цоле кад су у затварачу боце имали ГПС који би лоцирао добитника и онда би му одмах у кућу донели награду. Сведочила сам ситуацији кад је једна госпођа питала како је могуће да не могу наћи Караџића кад могу нашу кућу ако добијемо награду.

Како је по вама могуће да се он у 21. веку, уз могућност лоцирања људи путем затварача од боце, толико дуго скривао

Можда никад није пио Цоца-Цолу, пио је нешто друго.

(ВИДЕО) РУСИ ПРЕДСТАВИЛИ МОЋНУ ПУТИНОВУ ЛИМИЗИНУ И ТО КАБРИОЛЕТ: Ево како се спремају за Дан победе!

Да је поживео, за шта би Милошевић био осуђен?

И за агресију на Босну и Херцеговину и за геноцид, и то без обзира на све што се десило унутар тужилаштва, од одлагања рада на истрази па до покушаја Џефрија Најса да уклони из оптужнице геноцид, Сарајево и Сребреницу с тачке оптужнице и затим сва сведочења која би доказала умешаност ЈНА у рату у БиХ.

Одакле је донесен отров за Слободана Праљка?

Зна се да је то учинила екипа која је ушла да присуствује суђењу јер он није могао то у притвору да поседује, што свакако баца сумњу на његов адвокатски тим, евентуално некога из амбасаде. Углавном некога ко је имао приступ Праљку пре уласка у судницу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Асад добио велики поздрав из Москве

ПОЛИЦИЈА У ПРИПРАВНОСТИ Вожња аутомобила ће вам се претворити у праву ноћну мору ако будете радили ове стари!

СКАНДАЛОЗНО! ПОДОФИЦИР УНЕО ДРОГУ НА ВОЈНИ БРОД: Црногорска полиција ухапсила водника за покушај шверца 50 КИЛОГРАМА КОКАИНА школским бродом Јадран!

Чудо у Нотр Даму: Преживеле пчеле

(ВИДЕО) РОДИТЕЉИМА ИЗ ПАКЛА ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР: Нема тих речи којима бих описао шта сам преживео, још имам НОЋНЕ МОРЕ, враћају ми се слике УЖАСА, браће и сестара у ланцима и како их туку!

ЛЕГЕНДЕ ТЕНИСА ОТКРИВАЈУ Ово је разлог пораза Новака Ђоковића!

Извор:  

Оставите коментар