SABOR_660x388
Друштво Србија

Снажна порука СПЦ државницима око судбине Косова

Свети Архијерејски Сабор СПЦ упутио је апел државницима да не дају сагласност на отуђење Косова и Метохије, упркос политичким притисцима-

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ СТРАВИЧНИ СНИМАК НЕСРЕЋЕ НА АУТОПУТУ У КОЈОЈ ЈЕ СТРАДАЛО ДЕТЕ!

„Апелујемо на наше државнике да не смеју никада да дају своју сагласност на отуђење Косова и Метохије јер оно што се силом узме то се и врати, оно пак што се поклони некоме то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити. Искрено се надамо да ће се проблем, створен најпре оружаном побуном Албанских сепаратиста, а потом окупацијом Покрајне, решити искључиво мирним путем на начелима правде и права“.

Ово је у најкраћем, порука Светог Архијерејског Сабора СПЦ о нашој јужној покрајини, у коју су „Новости“ имале увид. Црквено тело које завршава своје заседање сагледало је и косовску трауму и недвосмислено осудило опцију поделе територије:

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО ОД НАДАЛА: Шпанац изјавом о Новаку подигао Србију на ноге!

– У јавности се и даље сусреће идеја о подели КиМ између Србије и самопроглашене „косовске државе“. Притом се, свесно или несвесно пренебрегава чињеница да подела не би била ништа друго до признавања „независне државе Косово“ и поклањање највећег дела територије Покрајине. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела КиМ аутоматски био остављен на милост и немилост режиму тзв. државе Косово и погрому сличном оном из марта 2004. или би, под притиском и тихим терором био присиљен на егзодус – наводи се у тексту, који су владике назвале „очинским апелом“.

Асад одговорио Трампу који га је назвао „животињом“

У поруци Сабора пише и да се без сагласности Србије и Савета безбедности УН и без консензуса свих европских земаља (међу којима чак пет чланица ЕУ не признаје независност Косова) ситуација на КиМ не може бити насилно промењена и „поред свих политичких притисака са којима се суочавају како Србија тако и поједине друге земље које не признају „независно Косово“.

– Признавање незаконито проглашене независности Косова, што се упорно настоји наметнути Србији, дугорочно би угрозило опстанак наше Цркве и народа и допринело проглашавању српских светиња за косовске или албанске споменике културе. То би представљало „убијање“ сећања српског народа – упозоравају у СПЦ.

СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА КОД ПЛАНЕ У СМЕРУ КА БЕОГРАДУ: Погинуло дете које је невезано спавало на задњем седишту кад је ауто ударио у возача комбија који је изашао да види где је квар

У поруци се подсећа и да питање КиМ представља српско црквено, национално и државно питање првог реда.

– Наша Црква као духовна мати нашег народа у целини и Србија као држава највећег дела српског народа, којој територија Ким и припада, носе највеће бреме одговорности за очување те наше историјске покрајне у границама Србије и за будућност српског народа у њој.

КУПИЛА ЈЕ ПСА ЗА 150 ЕВРА, сад не може да верује ШТА ЈОЈ ШЕТА ПО КУЋИ!

Цркевени великодостојници у својој поруци подсећају да је КиМ са 1.500 српских православних хришћанских манастира, цркава, задужбина и споменика српске културе, неотуђиви средишњи део Србије. Они тврде и да КиМ, није питање ни националне идеологије или митологије, нити па, шта више, само територије већ представља саму срж нашег црквеног-народног бића и постојања, без које се губимо у процесу опште глобализације и секуларизације.

ПАВКОВИЋ ИЗ ЗАТВОРА ОТКРИВА МИСТЕРИЈЕ ВБА! Наша војска никада није палила села!

– Просперитет Србије се не може градити на дезинтеграцији опнога што представља камен темељац њеног интегритета, њене историје и државности. Очување КиМ као интегралног дела Србије, по свим међународним стандардима, а уједно у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 УН, не значи конфронтацију са светом већ управо афирмацију става да се без основних права и слобода једног народа, његовог идентитета, духовности и културе, не може наћи стабилно дугорочно решење. Никада као сада нисмо имали већу обавезу да на сваком месту и у свакој прилици аргументовано сведочимо да се на КиМ не гради друштво људи једнаких права и слобода, него друштво које је у свим аспектима противно основним вредностима на којима почивају демократска друштва.

(ВИДЕО) ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ГА ЈЕ ГРУБО ГУРНУЛО, А ОНДА МУ ЈЕ ПУТИН ПРИШАО: Ово је Дмитриј, ветеран о коме прича свет!

Као најбољи пример кршења права нашег народа и цркве на КиМ, Сабор наводи спречавање формирања Заједнице српских општина, непоштовање одлуке Уставног суда о земљи манастира Високи Дечани, блокада регулисања правног положаја СПЦ и српске културне баштине…

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСТОРИЧАР ИЗ ХРВАТСКЕ ПОНОВО ШОКИРА – Слив три Мораве открива колике су незналице археолози из Србије!

ЈАНКОВИЋ ОТКРИО ИСТИНУ О УЦЕНАМА: ДС тражила да не правим странку, Живковић тражио функцију!

ВУЧИЋ: Са Србијом не може да се разговара језиком ултиматума и претњи!

(ВИДЕО) АМЕРИ СЕ УПЛАШИЛИ, ПА ПОПУШТАЈУ! Трамп поново хвали Кима: Верује да лидер Северне Кореје жели да уведе своју земљу у стварни свет!

Извор: novosti.rs/informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
17°
Sat
16°
Sun
18°
Mon
11°
Tue