Друштво Србија

Смртоносна дрога нам прети, сад је на граници са Србијом: „Блов“ личи на марихуану, али животе односи у секунди!

Смртоносна дрога која је откривена и у Хрватској, у Европи је већ одузела неколико живота.

Дрога „блов“ која је из Европе стигла и у Хрватску, а чије коришћење може да доведе до смртног исхода, стављена је од стране Владине комисије Србије на листу забрањених, кажу за Телеграф.рс из Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој улици.

Смртоносна дрога која је откривена и у Хрватској, у Европи је већ одузела неколико живота.

Језиво злостављање у новосадском Окружном затвору: Цимеру чупали зубе клештима, он све трпео и ћутао!

– Наша владина комисија је ставила и ову супстанцу на листу забрањених, на основу система раног упозорења којим се европске земље међусобно упозоравају на опасности од нових синтетисаних дрога, али према мојим изворима код нас није откривена под тим именом на терену, тј. илегалном тржишту, што не значи да је нема под другим именом – објаснила је за Телеграф.рс, прим.мр сц др Мира Ковачевић, Председник Репубичке стручне комисије за превенцију и контролу болести зависности Министарства здравља Републике Србије и в.д. директора Специјалне болнице за болести зависности.

Они који конзумирају ову дрогу су на корак од смрти, а сигурно да уништавају своје здравље, јер изазива низ здравствених сметњи.

– Доказано је и познато да су синтетски канабиноиди изузетно токсични и штетни за људску употребу. У целој Европи региструје се низ тровања, чак и са смртним исходом код коришћења ове супстанце. Симптоми тровања синтетским канабиноидима су ошамућеност, вртоглавица, убрзан рад срца, мучнина, повраћање, бол у грудима, зујање у ушима, главобоља, анксиозност, тахикардија и когнитивни поремећаји – каже др Мира Ковачевић.

„Блов“ дрога која је дизајнирана да опонаша дејства канабиса, први пут је у Хрватској заплењена летос у Осјечко-барањској жупанији, међутим, тек је у септембру утврђено о чему је реч. С обзиром на то да је опасна дрога пронађена у близини наше земље, постоји основана сумња да је и у Србији има на илегалном тржишту.

– То је дрога из четврте генерације синтетских канабиноида, иначе дизајнираних с циљем да опонаша дејства канабиса, а пронађена је у биљној мешавини садржаној у црно-жутим пластичним омотима у Хрватској – изјавила је Мира.

Доба интернета не само да је утицало на доступност информација у сваком моменту, већ и на трговину опојним средствима.

– До „јуче“ нове дроге продаване су углавном у специјализованим продавницама, тзв. смарт или хеад шоповима, киосцима и тобако шоповима, а данас се све учесталије набављају преко интернета, и то је нова опасност са којом се суочавамо и које треба да смо свесни – упозорава Мира.

(ФОТО) ЈЕЗЕРО У СРБИЈИ КРИЈЕ МРАЧНУ ТАЈНУ: Заледићете се када видите његов облик и чујете легенду!

– Управо због тога већ неко време, ми стручњаци из региона заједно са колегама из Европе, радимо на имплементацији теста самопроцене ризика код коришћења психоактивних супстанци, старих и нових. Овај тест је анониман, а ономе ко га попуни указује да ли је његово или њено коришћење дрога у зони ризика или није. Уз помоћ линка који се може наћи на страници Специјалне болнице за болести зависности www.драјзерова.орг.рс или на нашој званичној Фејсбук страници свако може да провери да ли је његово или њено искуство са дрогама ризично за развој зависности – објаснила је за Телеграф.рс, прим.мр сц др Мира Ковачевић, Председник Репубичке стручне комисије за превенцију и контролу болести зависности Министарства здравља Републике Србије и в.д. директора Специјалне болнице за болести зависности.

Блов дрога која подсећа на канабис многима може због тога да делује „безазлено“, међутим, ова дрога може да изазове смрт, јер је токсична и штетна по здравље.

(ВИДЕО) ДЕЧАК ИЗАШАО ИЗ ШКОЛСКОГ АУТОБУСА И ПОЈУРИО ПРАВО ПОД КАМИОН: Реакција возача ће вас оставити без даха!

Иако не постоје подаци да је има у Србији, забрињавајуће је што је пронађена у Хрватској, па врло лако може да се деси да овај наркотик неко пренесе преко границе и да „уђе“ у нашу земљу.

Извор: telegraf.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Данас је Свети краљ Милутин, највећи српски ктитор и задужбинар

Закуцали се у бетонску баријеру на неотвореном делу ауто-пута, сувозач погинуо

Ко спречава сусрет Путина и Трампа?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri