printscreen youtube
Политика Србија

СМЕТА ИМ ШТО ГОВОРИМ ИСТИНУ О ЈАСЕНОВЦУ, УСТАШАМА И СТЕПИНЦУ! Вулин о ставу Загреба да није добродошао у Хрватску!

Поводом саопштења хрватског Министарства спољних послова да до даљег није добродошао у Републику Хрватску, министар одбране Александар Вулин за РТС каже да властима у Загребу смета то што Србија говори истину.

Александар Вулин је, говорећи о поруци из Загреба у Јутарњем дневнику РТС-а, поручио да је реч о покушају да се ућутка некога ко Хрватској говори истину.

ЛУКАШЕНКО ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ – Војска Србије добила четири „мига-29” од Белорусије

– Најстрашнија истина о Јасеновцу јесте не само то што се догодило, већ што садашња Хрватска неће чак ни да се покаје, неће да изрази кајање за оно што је урадила – истакао је Вулин.

Истакао је да он неће престати да говори истину, онакву каква она јесте.

– Немачка је то завршила. Рекла је кајемо се за злочине из Другог светског рата, не долази у Матхаузен да положи венце. Тешко је отићи у Јасеновац на гроб поклане деце, а после у Блајбург на гроб кољача те деце. Нас боли свако ово подсећање, али неко већ једном мора да каже – Кајемо се, нећемо у Блајбург да покажемо венце на гробове усташа – поручио је Вулин.

Навео је да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију одржава хрватска влада.

– Зашто бих ја био са хрватском владом? Ја сам хтео да будем са својим народом у обновљеној цркви у Млаки… А, не да будем са хрватском владом, где нема ни Срба, ни Рома, ни Јевреја – рекао је Вулин.

Коментарисао је и то што Хрвати сматрају непримереном његову изјаву да о евентуалној посети Хрватској може да одлучи само врховни командант Војске Србије.

– Сметају им и моје изјаве и о Степинцу, и о Јасеновцу, смета им што подсећам колико су Срби дискриминисани. Ово је био повод. Занимљиво је да им није сметало да ја у истој реченици кажем – о томе могу да одлучим ја или врховни командант војске – навео је Вулин.

ОТАЦ НАТАШЕ БЕКВАЛАЦ РЕКАО СВЕ ШТО МУ ЛЕЖИ НА ДУШИ: Зваћу га, монструма који је унаказио моје дете, ДА СЕ ПОГЛЕДАМО У ОЧИ

Истакао је да је реч о процедури, те да је министар одбране дужан да се, када путује, консултује са врховним командантом који му даје или не даје дозволу.

– Мислио сам да је у Европи слобода кретања загарантована, да свако може да се креће, ако није починио неко кривично дело. А, ово је само процедура која се односи на све. Ма смета им Вучић, смета им што је врховни командант, смета им што Србија говори, што Срби говоре – истакао је министар.

Додаје да су му замерили и то што је рекао да је мржња са којом Вучића чекају у Загребу црна мрља на образу Хрватске, те подсетио да су српског председника тамо „дочекале усташе које су га вређале на најбруталнији начин“.

НАТО ЋЕ ПОЛУДЕТИ, ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ ДОГОВОРИЛЕ ЗАЈЕДНИЧКУ АКЦИЈУ: Придружиће им се и војници из Белорусије!

– Србија ће реаговати на ову провокацију и државнички, онако како реагује суверена, сигурна, стабилна држава реагује и то можете да очекујете у најскорије време – истакао је Вулин.

Упитан о будућности односа две земље, Вулин је рекао да српска страна увек покушава да односи буду добри.

– То што је Вучић истрпео није хтео ни на који начин да истрпи Јандроковић. Овде он није хтео да истрпи никакву провокацију, као да је чекао повод да одмах прекине посету – додао је министар одбране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Данас Сирија, а сутра?

Како је Макрон објаснио Србији да не треба да уђе у ЕУ — никад

СРБИЈА СПРЕМА ЖЕСТОК ОДГОВОР И ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ: Крај приче Београда и Приштине ако прође платформа!

Извор: rts.rs/informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed