Занимљивости Србија

СЛОМИЛА МУ ЈЕ СРЦЕ, А ОН НИЈЕ МОГАО ДА ЈЕ ВИДИ НА САМРТИ: Ево како је настала најтужнија песма Томе Здравковића

"Волео је све жене о којима је певао", испричала је кума Томе Здраковића, певачица Оливера Катарина о највећем Југословнеском боему. Сваку своју љубав Тома је испратио уз песму, али тајна његове највеће љубави је отишла са њим у гроб.

ИСПЛИВАЛИ ДОКУМЕНТИ ЦИА СА ОЗНАКОМ ВИСОКЕ ТАЈНОСТИ: Ово је велика мистерија Југославије! Од ње су стрепели чак и Американци!

„Био је савремени трубадур. Његова душа била је саткана од љубави. Носио је љубав и према грешнику и према страдалнику и према сваком бићу на овом свету. Тражио је оправдање, а не осуду. У очима му је била топлина. И невиђена нежност. И љубав. Кад гледа, као да натапа нежношћу и љубављу“, испричала је Оливера Катарина.

И заиста је било тако. Томина најтужнија песма „Букет белих ружа“ отпевана је за Славицу, девојку у коју је био смртно заљубљен, а чији се живот угасио док још није навршила ни 20 година.

Све је почело док је певао у тузланском хотелу „Бристол“ када је угледао витку плавушу Славицу и одмах се заљубио. У то време решио је да оде у Београд, где је уместо популарног колеге и пријатеља Драгана Токовића запевао у бару на Теразијама.

Пре 20 година заборавио где је паркирао аутомобил: Сад је случајно налетео на њега, мислио је да му је украден

„Мојој првој проби присуствовали су фудбалери Драган Шекуларац и Зоран Миладиновић. Подсмевали су ми се. Утучен и искомплексиран, нисам приметио да Славица седи са Зораном. Схватио сам да нешто није у реду тек кад сам им пришао. Пред целим друштвом рекла је да мора да обиђе неке пријатељице. Шта сам могао него да се сложим. Вратио сам се у пусту собу хотела „Балкан“, а она се појавила тек после поноћи“, касније је испричао Здравковић.
Пошто је успео некако да преболи плаву Славицу, у његово срце ушла је црна Олгица, коју је Тома убрзо запросио. Њихов брак, међутим, није дуго потрајао.

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

„Тома је мењао кафане, али и градове, па се задесио и на Светом Стефану. Тамо га је пободила страшна вест“, добио је телеграм у којем је писало да је Славица тешко болесна и да је на самрти. Како је већ имао заказане наступе, није могао да је види последњи пут. Погођен њеном смрћу, написао је најдриљивију песму у каријери.

УЖАС КОД КУРШУМЛИЈЕ, ОТЕЛИЛО СЕ ДВОГЛАВО ТЕЛЕ Домаћин у шоку: Страх ме и даље не пушта!

Песма за Наду

„Ништа није измишљао, све што је опевао стварно му се и дешавало. Живот је писао песме, а Тома их је само записивао. Зато су и данас велики хитови. Нема човека који се у неком тренутку свог жвота не пронађе у Томиним песмама. Био је изузетно емотиван и тешко је подносио љубавне растанке. Сећам се, када се развео од треће жене, Наде, десет дана био је ван себе. Много је суза проливено док није настала песма „Надо, Надо“. Ето, такав је био мој Тома“, испричао је његов брат.

Тома је, иначе, много волео супругу Наду коју је упознао на летовању 1972. у Будви. Одмах су се венчали, на Острву цвећа, уз песме Усније Реџепове и Анђелке Говедаревић. Али, и овај брак је врло кратко трајао, а крах љубавне везе бацио је Здравковића у очај. Наставио је да се опија, иако му је здравље било озбиљно нарушено.

(ВИДЕО) НОЋ СЕ ПРЕТВОРИЛА У ДАН: Мистериозна ватрена кугла стигла с неба и експлодирала у Лапонији!

„После развода се разболео. Када су се растали, није излазио из куће 10 дана и стално је пио. После тога је отишао у Немачку и није долазио пет година. Нада је била изузетно лепа и једина Томина супруга којој је посветио песму“, испричао је његов рођени брат Новица Здравковић. Тома је након те несрећне љубави отишао прво у Канаду, а потом и за Америку где је срео четврту супругу Гордану са којој је и остао до смрти. Једном приликом, Тома је сам изјавио да га је љубав увек покретала, поготово она несрећна. Непрекидно је тражио сродну душу која ће да разуме његова танана осећања.

Песма за Данку

Чувену песму „Данка, волим те“ наменио је некадашњој водитељки ТВ дневника Данки Нововић. Како је настала песма „Данка“ испричао јој је Томин брат. Тома је, пун инспирације, једног јутра пробудио Новицу и рекао: „Јао, какву сам песму написао, зове се ‘Данка’.“

„Сео је за клавир и Новици отпевао песму која је заиста фантастична. Али, у почетку сам имала гард према томе“, испричала је Данка. Тома је Данки послао букет од сто каранфила, које је она бесно разделила комшијама.

(ФОТО/ВИДЕО) ОНА ЈЕ НОВИ ШОЈГУОВ ПОРТПАРОЛ: Цела Русија је одлепила за њом

„Била сам љута, нисам хтела да говорим са њим. Касније схватила да је мало жена којима је, с толико емоција, отпевана тако лепа песма. Вероватно је Тома, не вероватно него сигурно, мене волео. Био је можда мало заљубљен, а то је била његова инспирација. На једном дочеку Нове године, када је запевао ту песму, пришла сам му, изљубила га и загрлила. Био је срећан као дете“, искрена је Нововићева.

Песма за Љиљану

Приликом снимања серије „Докторка на селу“ 1982. године, за коју је Тома радио музику, а у једној од епизода чак и глумио музичара, легендарном певачу је за око запела маркантна глумица Љиљана Благојевић па јој је отворено најавио да ће јој посветити једну песму и убрзо је испунио обећање – настао је хит „За Љиљану“.

Међутим, дуго се није знало ко је Љиљана све док њега ћерка, глумица Калина Ковачевић није у емисији „ТВ лица – као сав нормалан свет“ Тање Петернек-Алексић изјавила да „не слуша народњаке, али да у кући има један албум Томе Здравковића, на којој се налази песма ‘За Љиљану’, која је написана за њену мајку“!

И Љиљана Благојевић је то потврдила у једном интервјуу:

„Тачно је, стихови те нумере посвећени су управо мени.Вероватно сам му била драга и симпатична, па сам га инспирисала да напише „За Љиљану“.

Тајна љубав

Ипак, постоји љубав која је умрла са Томом и којој је посветио све песме, а њено име никада није откривено.

„Љубав његовог живота, којој је посветио све своје песме, врло је одређена особа.Нећу да откријем њено име, да је не компромитујем. Њој је посветио цео свој живот. Док је причао о њој, често је плакао. Он прича, а сузе теку. И ниси могао да га не волиш у том тренутку. Али та забрањена љубав га је уништила“, испричао је глумац Миша Јанкетић.

СТРАВА И УЖАС! ИСПОВЕСТ МАЈКЕ ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈА ЈЕ ЗЛОСТАВЉАНА У ШКОЛИ У МАЛОМ МОКРОМ ЛУГУ: Моју ћерку су силовали у школи!

Тома Здравковић је био човек који би једнога дана био екстремно богат, а већ следећег није имао ни за храну. Верује се да када је умро, није имао пара ни за сахрану, јер је наводно све потрошио на пороке. Преминуо је у понедељак, 30. септембра 1991. године у Београду, у 53. години живота.
Иако је алкохол био највећи непријатељ његовог здравља, до последњег дана је пио. Дуго се мучио са раком простате али се није придржавао савета лекара. Сахрањен је на Централном горбљу у Београду.

Извор: Курир.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БРИТАНИЈА ПРИТИСКА СУРИНАМ: Уложен протест због непризнавања Косова

(ВИДЕО) ИЗЕТБЕГОВИЋ ПОНОВО ПРЕТИ РАТОМ: Циљ дестабилизација БиХ и региона

(ФОТО/ВИДЕО) НЕ ЗАНИМАЈУ ГА ИГРИЦЕ: Милутин има тек пет година и ради нешто невероватно!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
26°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
28°
Thu