Instagram
Uncategorized

Слобода Мићаловић: Научимо лекције од мудрих предака!

Слобода Мићаловић о "Немањићима" и роли у новој серији "Корени", рађеној по роману Добрице Ћосића.

НАЈВЕЋА ХАШКА ТАЈНА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА: Слоба дао милион долара за слободу, Кларк га преварио!

ИСТОРИЈСКА прича чији је први наговештај снимања покренуо лавину коментара и активирао културну јавност – „Немањићи – рађање краљевине“ коначно је пред нама. За разлику од претходних година, новогодишњу ноћ започећемо уз ову дугоочекивану играну серију, рађену по сценарију Гордана Михића у режији Марка Маринковића, у друштву владара из чувене српске династије. Док на сату не откуца поноћ и не упловимо у нову 2018. накратко ћемо се вратити у средњи век. На путовање у прошлост крећемо у 20.00 са Првог програма Јавног сервиса Србије, а у купеу муњевитог воза дочекаће нас велика имена из света уметности. Међу њима је и једна од наших најбољих глумица, а по мишљењу многих и најлепша – Слобода Мићаловић. Њен упечатљиви лик од првог трена урезао се у памћење гледалаца, а врата у чаробни свет глуме широм јој је отворила улога Васке из „Зоне Замфирове“. Захваљујући великом таленту створила је многе ликове, а овог пута „оживеће“ српску краљицу Ану Дандоло, супругу Стефана Првовенчаног (Војин Ћетковић). Мићаловићева се нада да ће серија успети да задовољи велика очекивања публике.

 – Зависи ко шта преферира и колико знања поседује о Немањићима. Можда ће историчари наћи неку замерку, али дивно је што пројекат изгледа импозантно, а то ова лоза и заслужује – прича глумица. – Кад је о династији Немањића реч, не знате за шта пре да се ухватите и коју причу да испричате. Њихови животи су пребогати и биће веома драгоцено за нас да видимо од кога потичемо, какви су то људи били, какве вредности су неговали, колико су били образовани и шта су све били спремни да ураде за своју земљу и народ. Е, то је оно што је нама данас незамисливо.

(ВИДЕО) ТУЂМАНОВИ ХАДЕЗЕОВЦИ У ТРАНСУ! ПЕВАЛИ ЦЕЦИН ХИТ, А САД СЕ ПЕРУ: Мислили смо да је Северина! Ево како је то изгледало!

* Осим важне историјске лекције серија ће, како се верује, омогућити гледаоцима да уживају у делу које по свим параметрима може да парира светским пројектима.

– Продукцијски је урађена на веома високом нивоу. Имали смо фантастичне услове за снимање, те сам на тренутак заборавила да радимо у Србији. Сарадња са екипом предвођеном редитељем Марком Маринковићем је била дивна. Иако мој лик није много заступљен, уживала сам стварајући га.

„Корени“ – Слобода Мићаловић

* Да ли сте научили нешто ново снимајући „Немањиће“?

– Много тога. Пре свега, схватила сам да је моје знање било прилично површно у односу на то какви су они људи заправо били. Више пута сам се запитала да ли смо ми исти народ, јер је невероватно да смо толико потонули. Радња се одвија у периоду од пре 800 година, а ми се нисмо помакли, нити досегли бар делић онога што нам је Свети Сава оставио у аманет. Напротив, све смо то рушили и омаловажавали.nГледаћемо вас и у првој ТВ адаптацији романа „Корени“ Добрице Ћосића. Шта вам је био највећи изазов?

– Цео комад! Изазовно је снимати на локацијама као што су Горњи Рачник и Багрдан, дочарати пролеће кад је зима, али пре свега оживети ликове. Овај пројекат нас је вратио природи, сви смо одједном постали дивни једни према другима и заправо смо се вратили својим коренима. Подсетили смо се одакле смо кренули и где су наши преци. Све то ми је веома инспиративно, као и сам лик Симке. Он у себи садржи различите моменте, од драмских и трагичних, па све до комичних. Много ми значи што сам део формата који остављамо будућим поколењима. Стварамо квалитетне ствари и то је најдрагоценије од свега. Циљ је да новим генерацијама намените и нешто добро у мору ствари које то нису, а не желим ни да их помињем.

ЊОЈ ЈЕ ВЕРЕНИК ХИРУРГ ПУЦАО У ГЛАВУ, ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГЛА СМРТ: Ово је прва исповест глумице Иване Панзаловић после трагедије

* Шта вам се толико не допада у садашњем времену?

– Ништа ми се не допада! Ја сам „стара“ душа, па ме зато редитељи често позивају да учестујем у пројектима који говоре о прошлости. Мада, прилично се добро сналазим и у савременим причама. Рекла бих да сам се у филму „На млечном путу“ Емира Кустурице одлично показала.

* Јесте ли радећи „Корене“ поставили себи неки нови циљ у глуми?

– У сваком пројекту покушавам да дам свој максимум. Некад у томе успевам, али уметност је жива ствар и не може да се „наштелује“. Некад сам у форми, некад не, а за улогу Симке мислим да јесам. Дошла је у правом тренутку, јер је за њу потребна зрелост и животно искуство. Данас са својих 36 година то могу да одиграм.

Кроз ваш лик видећемо у каквом су положају биле жене у 19. веку. * Шта се од тада променило?

– Много тога, али не у корист припадница нежнијег пола. Имам утисак да смо саме то тражиле. Желеле смо да будемо јаче, да се ми нешто питамо и имамо своје мишљење, а бојим се да природа није тако планирала. Сад се губимо између жеље да будемо жене бизнисмени и мајке. Зато су мушкарци увек били у предности.

Формат ће отворити занимљиве теме, попут питања стерилитета и значаја продужење лозе.

– У то време је било страшно бити јалов. Сваки пут се најежим кад изговорим ту реч. У суштини, ми смо на овој земљи само у пролазу. Наш задатак је да продужимо врсту и испунимо време од једне до друге тачке. Бити у немогућности да наставиш лозу заиста је велика фрустрација.

Општа туча уочи Нове године: Сукоб 15 људи у Београду, девојка повређена

* Како би спасла фамилију, Симка одлучује да затрудни са другим мушкарцем. Да ли је исправно поступила?

– Дуго сам се мучила да дођем до одговора на ово питање. Разговарала сам и са Небојшом Брадићем, који одлично познаје Ћосића, и закључила да је, ипак, урадила добру ствар. Себи сам оправдала њен поступак и доказала да то није превара, јер је Симка до последњег тренутка ћутала и отишла са том тајном.

* Са којим њеним размишљањима сте се усагласили?

– Са поштењем, истрајношћу, поверењем и лојалношћу.

ИМАЛА САМ МНОГО СРЕЋЕ

ЗАНИМЉИВО је да сте увек учествовали у пројектима који су изазивали велику пажњу гледалаца. Значи ли то да имате способност да их „намиришете“?

У фебруару усвајање декларације Србије и Српске — позив на јединство српског народа

– Врло могуће. Мада, често су мене бирали пројекти, тако да сам имала много среће. Радила сам са нашим најбољим редитељима и играла у добрим комадима. Kао што Шекспир каже: „Бити спреман, то је све“, увек сам била припремљена и то је уродило плодом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амбасадор САД: Косово треба да покаже да може да доноси и тешке одлуке

НОВА ЕКОЛОШКА БОМБА КОД ОБРЕНОВЦА: Пронађено још 50 буради са отровом!

(ФОТО) Фотографија с „невидљивим“ војницима збунила кориснике друштвених мрежа

СКОТ ПРОВОЦИРА ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Ево зашто НАТО треба да има имунитет а Руси не! „Војска Косова“ угрожава безбедност колико и српска војска!

Извор: Новости

Оставите коментар