Кајл Скот (Илустрација: Правда)
Политика Србија

СКОТ ПРОВОЦИРА ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Ево зашто НАТО треба да има имунитет а Руси не! „Војска Косова“ угрожава безбедност колико и српска војска!

Нема значајнијих промена у администрацији председника Трампа која је посвећена значају Европе и пуној интеграцији Србије у Европску унију, изјавио је у интервујуу за празнични број Блица амерички амбасадор у Београду Кајл Скот.

НАЈВЕЋА ХАШКА ТАЈНА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА: Слоба дао милион долара за слободу, Кларк га преварио!

Када је реч о историјском помирењу о ком говори Атлански савет, то је више питање за народ у Србији него Америци, изјавио је амбасадор Скот.

– Већ дуже време, од пада Милошевића, Америка је направила заокрет и градимо партнерство са Србијом, подржавамо је у стратешком опредељењу за улазак у Европску унију и подржаћемо све што Србија тражи. Питање је да ли народ Србије жели заокрет, изјавио је амбасадор Скот.

Упитан о могућој реакцији САД на давање дипломатског статуса Српско-руском хуманитарном центру у Нишу Скот је рекао да „буку дижу људи који би захтевају да ватрогасци и људи обучени да пруже прву помоћ добију дипломатрски имунитет“.

(ВИДЕО) ТУЂМАНОВИ ХАДЕЗЕОВЦИ У ТРАНСУ! ПЕВАЛИ ЦЕЦИН ХИТ, А САД СЕ ПЕРУ: Мислили смо да је Северина! Ево како је то изгледало!

Он је рекао да и Америка и Србија треба да се питају зашто је то толико важно за Москву и зашто на томе инсистира те да Србија треба да буде сумњичава јер тај захтев „није у реду“.

Поредећи имунитет који имају војници НАТО, Скот је изјавио да они када долазе у Србију морају да добију дозволу од овдашњих власти. Њихов имнунитет је функционалан, а не дипломатски нити териоторијални објашњава амерички амбасадор и додаје да је све што донесу подложно провери, а за оно што раде користе објекте војске или Министраства одбране и “ под будним су оком владе Србије“.

Оно што захтева центар у Нишу није исто што и статус за НАТО војнике, рекао је он.

У вези са Косовом амбасадор Скот је рекао да се слаже са председником Вучићем који сматра да „у Србији има много митова везаних за тај простор“. Према његовим речима, неспорно је да Косово има велику историјску и културну улогу у животу Срба.

Но, „не може се спорити ни да већ генерацијама има већинско албанско становништво. Можемо да се не слажемо шта се тачно на Косову догодило деведесетих али ја мислим да је јасно да је већина народа на Косову тражила независност“, рекао је Скот.

МОНСТРУМА ИЗ РАКОВИЦЕ СТИГЛА СМРТ: Марко Николић убица жене и детета, умро од последица саморањавања!

Према његовим речима стабилно решење могу донети дуги разговори и директан дијалог Срба и Албанаца укључујући и Бриселски дијалог који Америка подржава.

Упитан да ли је евентуално формирање „војске Косова“ претња стабилности, амбасадор Скот је рекао да не види зашто би била.

ЊОЈ ЈЕ ВЕРЕНИК ХИРУРГ ПУЦАО У ГЛАВУ, ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГЛА СМРТ: Ово је прва исповест глумице Иване Панзаловић после трагедије

– Војска Косова није ништа већа претња него што су, примера ради, војске Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Грчке, Бугарске. Формирање косовских оружаних снага мора бити у оквиру косовског устава а то захтева консулатације свих народа који тамо живе. Ми подржавамо косовску независност и свака земља има право на избор стратешког партнера и да унутар своје територије формира безбедносне снаге. Али то захтева сагласност свих народа који живе на Косову, рекао је амбасадор САД у Београду Кајл Скот у интервјуу за новогодишњи број Блица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СПЕКТАКУЛАРНИ ВАТРОМЕТИ: Нова година стигла у овим местима

МНОГИ ОВО НЕ БИ ПОСТИГЛИ НИ ЗА ЧИТАВ ВЕК: Ово су најважније победе Владимира Путина у 2017!

СЛОВЕНИЈА ЋЕ ТУЖИТИ ХРВАТСКУ СУДУ ЕУ: Хрватска полиција прекршила суверенитет Словеније

Извор: ФоНет

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
27°
Fri
30°
Sat
31°
Sun
31°
Mon