Printscreen
Друштво Србија

Школе хоће униформе, родитељи не би да плате

Нова школска година почиње за десетак дана, а ђаке и наставнике чекају бројне новине. Три измењена предмета за све петаке, електронски дневник, али и униформе. Оне су најављене у више од половине школа, а најчешће постављано питање је ко ће их плаћати.

Клупе су спремне за почетак школске године, али није извесно да ли се са првим звоном враћају и униформе. Иако су у основној школи „Никола Тесла“ прошле године прваци добили сакое и хаљинице, ове се на ту одлуку још чека.

„Мало смо сад прикочили целу ту ситуацију да видимо какав ће бити став Министарства, првенствено мислим на финансије. Тај први комплетић је нама финансирала општина, а за све ово друго је на Савету родитеља договорено да то сами родитељи финансирају“, указује Драгољуб Гачић, директор ОШ „Никола Тесла“ у Винчи.

Униформи и амбелму „да“ је у овој школи рекло око две трећине родитеља малишана до четвртог разреда. Али није занемарљив број оних који имају дилему.

„Мислим да је само тај економски део проблематичан – колико ће то коштати и колико ће комада требати да купе, боје се људи да то не буде нешто прескупо“, сматра Добрица Стојадиновић из Савета родитеља.

У Министарству кажу да им до сада питања о финансирању нису стизала из школа које су већ изабрале да уведу униформе. То је углавном тема разговора са онима који одлуку тек доносе.

„Нудимо помоћ, нарочито наше текстилне и високе школе имају могућности да помогну у шивењу и да то не буде уопште плаћено. Један од начина ће бити можда и промена Закона о уџбеницима, где ћемо гледати да дистрибуција уџбеника буде и кроз школске задруге, тиме остају огромна средства рабата која могу бити пренамењена за куповину матерјала, за куповину униформи“, објашњава министар просвете Младен Шарчевић.

Док се чека коначно решење на чију адресу ће стизати рачуни за униформе, шнајдери су, кажу спремни за прве поруџбине. У јагодинској конфекцији која шије униформе скоро три деценије нови, необавезујући пропис виде као шансу текстилне индустрије.

„У сваком случају гледано, ми као текстилна индустрија имамо добре капацитете, јер доста наших фирми извози, па би то могли да пребаце на домаће тржиште. Све ново што се уведе и што се примени то адекватно има повећање производње и запошљавање нових радника“, истиче инжењер текстилства „Ангора“ Милидер Гајић.

У неким градовима текстилна индустрија на ту прилику ће можда морати да чека још две године. Тада ће, бар према садашњим најавама Министарства, униформе бити обавезне у свим школама.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Путину предложено да престоницу пресели иза Урала

АЛБАНАЦ УБИО СРБИНА У БЕЧУ: Забио му нож у груди, другог ранио у стомак

ШОКАНТНИ ДЕТАЉИ УЖАСА У БАРСЕЛОНИ: Терористи хтели да разнесу симбол Шпаније!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun