mc.rs
Друштво Србија

СКАНДАЛОЗНО! ВУКЧЕВИЋ: Највише злочинаца потиче из Србије

Уважавам институцију премијера, али бих препоручио премијерки да се држи свога посла, а не да се упушта у оцене у којој мери је Хашки трибунал био објективан или не.

Она има на то право, али не треба да износи тврдњу да Трибунал није допринео помирењу у региону. Очито да она не разуме који је посао Трибунала или правосуђа у региону. Наш је посао да приводимо правди и да судимо онима за које сматрамо да су извршили кривично дело ратних злочина, најтежег кривичног дела, а не да се бавимо тиме да доприносимо помирењу у региону. Ако доприносимо помирењу у региону, то је добро, али то није наш примарни посао, изјавио је у разговору за Радио Слободну Европу (РСЕ) Владимир Вукчевић, бивши тужилац за ратне злочине, поводом изјаве председнице Владе Србије Ане Брнабић да Хашки трибунал није допринео помирењу у региону.

Упитан шта кочи решавање случаја браће Битићи, који ремети односе САД и Србије и да ли су у праву они који тврде да власт штити Горана Радосављевића Гурија, тадашњег заменика команданта за обуку специјалних јединица полиције, а садашњег високог функционера СНС, веома моћног човека, Вукчевић је одговорио: „Били смо на прагу решења и нисмо га решили, не нашом кривицом. Кривица је на другој страни. То знају сви они, то сам им рекао у лице, који су криви за то“.

Вукчевић је истакао да Тужилаштво никада није било под притиском, „да одлучимо нешто што не би било исправно“, додајући да „нема ниједног предмета где смо ми урадили другачије од онога како чињенично стање налаже да се уради“. Подсетио је на случај „Шкоршиони“ и убијање муслимана пред камерама. „Ми смо одмах након тога похапсили свих тих шест који су то учинили и после им судили. Наш однос према Сребреници и том злочину се најбоље види из оптужнице која је подигнута на крају мог мандата, као и за случај „Штрпци“. Нема ниједног случаја да нама може да се замери да смо ми урадили онако, како није требало да се уради“, нагласио је бивши тужилац за ратне злочине.

ПОЛИТИЧКА ОДМАЗДА ПРЕМА СРБИЈИ: Хрвати запленили српске авионе!

На питање да ли је пред Трибуналом одговарало највише Срба, зато што су тако хтели светски моћници, како кажу домаће патриоте, или су разлози били објективни, Вукчевић је рекао: „Одговарало је највише Срба, то је очигледно. То није последица тога што су тако хтели светски моћници, него је то последица тога што су Срби дали значајан допринос у овоме рату. Додуше, то су српски држављани. Мој посао је био у томе да утврђивањем индивидуалне одговорности, Срба који су чинили ратне злочине у наше име, скинем љагу са српског имена. Рекао бих да је највише злочинаца који потичу из Србије.“

Извор: Данас

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВЕХАБИЈЕ ОКУПИРАЛЕ НОВОСАДСКА НАСЕЉА: Све више заговорника екстремног ислама у насељима војвођанске престонице!

Дрецун: Последња шанса да се одговара за злочине на КиМ

Подршка деци Даниловграда да сачувају ћирилицу

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat