Printscreen
Политика Србија

СКАНДАЛОЗНО: Угљанин позива на обележавање окупационе „Сјеничке конференције“

Бошњачко национално веће чији је председник Сулејман Угљанин најавило је да ће сутра у Новом Пазару бити одржана свечана седница тог тела на којој ће се обележити 100 година од одржавања Сјеничке конференције.

Након свечане седнице одржаће се и округли сто на тему „Сјеничка конференција 1917 – 2017“, речено је у саопштењу.

Медији подсећају да су августа 1917. године током окупације Србије, градоначелници и председници 12 тзв. санџачких општина усвојили декларацију којом се од Аустроугарске тражи да се тзв. Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини.

Угљанин је тај документ од пре сто година описао као најважнију политичку платформу тзв. санџачких муслимана, пише Телеграф.

Телеграф подсећа и на ранију изјаву председника Одбора за људска и мањинска права Меха Омеровића који је тим поводом изјавио да Сулејман Угљанин злоупотребљава функцију и наноси штету бошњачком народу.

„Тај човек нас стално враћа у прошлост. Тај човек својим поступцима одвраћа сваког потенцијалног инвеститора у Санџак. Тај човек управо злоупотребљавајући функцију наноси велику штету бошњачком народу и срамоти институцију БНВ“, оценио је Омеровић.

Он сматра и да смишљена провокација кроз некакве конкурсе којим се обележава Декларација из периода од пре 100 година, није ниста друго до грубо кршење закона о саветима националних мањина.

Недавно је и политички аналитичар Драгомир Анђелковић указао на сепаратистичку природу овог документа, чија је идеја издавање делова Рашке области из Србије и Црне Горе.

„Мислим да би тај Угљанинов потез требало да осуде не само Београд и Подгорица, већ и ЕУ, јер је ово кршење европских вредности“, сматра Анђелковић.

То је квислиншка декларација коју су донели градоначелници једног дела градова у Рашкој области постављени од стране окупатора, рекао је он за Телеграф.

Како је рекао, то би било исто као да се неко позове на декларацију коју је донела НДХ или албански балисти. Напросто је, каже, несхватљиво да се у модерном европском друштву, које је засновано на антифашизму, неко позива на окупационе декларације из Првог светског рата.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОДИК ОДЛУЧИО: Српска ће се о НАТО-у изјаснити на референдуму!

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ како је убијен један од терориста у шпанском летовалишту Камбрилс!

Скандалазна изјава Даче Икодиновића о Косову и Метохији

ЗАХАРОВА АМЕРИКАНЦИМА: Нама нешто причате, а 1996. сте у Москву у врећи донели 500 милиона долара у кешу!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat