Фото: Википедија
Регион

СКАНДАЛОЗНО: По костима покланих Срба возе мотоциклистичке трке

Председник Завичајног удружења "Уна" Бошко Стојисављевић Годинама безуспешно покушава да од бошњачких власти у Бихаћу добије дозволу да се локалитет Гаравица, као једног од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату, на достојан начин обележи и претвори у споменик од изузетне културно-историјске важности.

Власти Бихаћа направиле су од српског стратишта Гаравице, где је на најсвирепије начине убијено 14.000 Срба, спортско-рекреативну зону на којој се одржавају мотоциклистичке трке.

Уместо тога, пише ЕуроБлиц надлежни у том граду су место на којем су хрватске и муслиманске усташе за само неколико летњих месеци 1941. на најмонструознији начин убили више од 12.000 Срба претвориле у спортско-рекреативни центар и место на коме се одржавају трке бајкера.

– Гаравице нису излетиште и културни пејзаж, како се наводи у садашњим званичним документима Града Бихаћа, већ место на којем је после Доње Градине закопано највише невино убијених Срба у Другом светском рату на територији БиХ – истиче Стојисављевић.

Додаје да најбољу слику односа власти Бихаћа према српским жртвама усташких злочина показује то да да се, према важећим прописима те локалне заједнице, Гаравице налазе у надлежности Спортске дворане „Луке“.

Председник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Војин Павловић шокиран је одлуком бихаћких власти да место стравичног страдања Срба претворе у спортско-рекреативну зону.

– Замислите да неком у Српској за 10 или 20 година падне на памет да Поточаре претвори у излетиште и место на којем ће бити одржаване трке мотоциклиста? Не постоје речи којима би се могла описати одвратност и згражавање које би свако нормално људско биће требало да осећа због тога што се на најгрубљи начин скрнави место на којем су закопане кости невино убијених – каже Павловић.

О размерама злочина који се догодио на Гаравицама, као и о срамној чињеници да су чак и многи Срби недовољно упознати о том стратишту, прије неколико година говорио је један од најпознатијих српских историчара и председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић.

Он је тада истакао да је, према независним британским изворима, на Гаравицама код Бихаћа, за само три месеца 1941, убијено чак 14.500 Срба, што ову локацију, одмах после Јасеновца и Јадовног, ставља на треће место највећих српских стратишта за вријеме Другог светског рата.

– Скандалозно мали број Срба зна за ужасе који су се тамо дешавали. Сам Бихаћ није могао да има толико становника колико је на Гаравицама побијено људи. Усташе су ишле дубоко у Лику и околна места по Босни, одакле су довлачили народ на Гаравице и убијали га – говорио је Живановић.

Коментар о статусу Гаравица новинари су покушали добити од градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића, али се у његовом кабинету нису јављали на телефонске позиве.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Блокиран рад македонског парламента, Џафери позвао обезбеђење

Изречене прве казне родитељима који су одбили да вакцинишу децу

Одликовања за учеснике борби на Косову 1999. године?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri