Public
Србија Хроника

СКАНДАЛОЗНА ИСПОВЕСТ БЕОГРАЂАНИНА КОЈИ ЈЕ ПРОДАО ЋЕРКУ „Дао сам је, бре, јефтино, неки узимају и по 30.000 евра“

Ужас!

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Дечји бракови у Србији су реткост, међутим, када је ромска заједница у питању, то је сасвим нормална и уобичајена пракса, иако је то законом стриктно забрањено.

Уговореним браковима и трговином деце пре навршене 18. године међу припадницима ромске националне нарочито су погођене девојчице, а оваква пракса представља најгрубље кршење њихових људских права.

Јавност у нашој земљи прошле недеље остала је шокирана свадбеним весељем у Крушевцу поводом поводом венчања деце од само 10 и 11 година.

(ВИДЕО) АГРЕСИВНИ ХРВАТИ-ЖЕСТОКА ТУЧА НА ХРВАТСКОЈ ПЛАЖИ! ГОСТИ КАФИЋА ВЛАСНИКУ СЛОМИЛИ ВИЛИЦУ: Жене им браниле да пију, они напали конобаре! Деца вриштала!

Овакви случајеви се, пак, дешавају и на територији престонице.

– Шта се чудите, то се одмах зна од малена, нема ту шта ја да просим девојку. Ево, ја имам 22 године, а мени је ово четврти брак, оженио сам се са 16 година – говори за „Србију Данас“ један Ром.

– Дођеш, украдеш девојку и то је то. Боље идите да питате комшије, ето, мајка удала кћерку са 12 година, која се само годину дана касније породила и то смо сви ми нормално прихватили – додаје он.

(ФОТО) УЗНЕМИРУЈУЋЕ! Погледајте повреде Јелене Голубовић након што ју је комшиница НАПАЛА НОЖЕМ!

Ову причу су потврдиле и комшије. Скептични и неповерљиви, испрва су негирали да се ово дешава код њих. Међутим, један старији Ром пристао је да говори о овој и даље табу теми у нашој земљи.

Он тврди да је уговарање бракова сасвим природна и легитимна ствар. Према његовим речима, деца се за брак „капаришу“ чим се роде.

– То ми све договоримо док су још у пеленама. Дођу људи, седнемо, уговоримо цену, ја му продам кћерку и то је то – каже он додајући да се деца уопште не буне, нити имају права за то.

„КРВАРИЛА САМ И ПАНИЧНО ТРЧАЛА ПО ПЛАЖИ“ Београђанка Весна отишла на Аду Циганлију да се сунча, а завршила је са копчама на челу и модрицама

Цена, објашњава, варира. Овај припадник ромске националне мањине је своју децу за брак продао за 6.000 евра, али напомиње да му је и та цена била мала.

– Продао сам је, бре, јефтино! Да видиш ти за колико се то ради у селима у околини Београда, то је права ствар, пријатељу! Људи кћерке продају за 30.000 или 40.000 евра, него овде сиротиња, немају овде код нас људи толике паре – каже он.

Обичаји венчања, иначе, зависе од порекла Рома и од случаја до случаја, али оно што је свим таквим врстама обреда заједничко јесте пропагирање култа невиности што је и основни симбол трговине децом, али такође и чињенице да се младенци од раније нису познавали.

(ВИДЕО) ХАОС У КРАГУЈЕВЦУ: Млађи навијачи Радничког напали бакљама Ужичане, па сами себе наместили полицији!

Да овај феномен није усамљен случај указује и Славица Ракић, заступник удружења грађана и ромско-женске организације “Романи цикна” која објашњава да се рани уговорени бракови међу Ромима неће искоренити, али да се могу у великој мери сузбити.

– И дечаци и девојчице морају да се едукују. Поред тога, са родитељима треба радити на подизању свести о штетности по здравље уговорених бракова, јер је животни век Ромкиње много краћи него просечни животни век жена из већинске популације. Нико не схвата колико је погубно то што оне децу рађају са 12 или 13 година, када репродуктивни органи нису у потпуности развијени – каже Ракић и додаје да те девојчице трпе велико насиље у кући, а о томе се, према њеним речима, гласно ћути.

ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ МЛАДИЋА КОЈИ СУ ДАВЉЕНИКА ВРАТИЛИ ИЗ МРТВИХ: Престало је да му ради срце, није имао пулс, а онда је почела борба…

Она напомиње да се приликом уговорених бракова Ромкиња не пита ништа све до тренутка када постане свекрва.

– Док је она снаја њен посао је да рађа децу и да опслужује остале укућане у породици – оцењује она.

Велики број младих Ромкиња живи у убеђењу да су уговорени бракови најнормалнија ствар, међутим, наша саговорница тврди да се то увелико мења.

– Ми сада имамо много више девојака које завршавају факултет, које су навршиле 20. годину и које се још нису удале. Штавише, оне не желе да заснују брак, нити да рађају све док не нађу сигуран посао како би могле своју децу да финансирају – каже Ракићева.

(ФОТО) ПОШТОВАНИ БУШАЧУ ГУМА! Српски швалер брутално одговорио мужу рогоњи поруком због које се смеје интернет!

Треба напоменути да су присилни бракови у потпуности забрањени у нашој земљи, нарочито стога што је Србија потписница бројних међународних конвенција, декларација и протокола који се односе на права детета, сузбијања сексуалног насиља, као и дечје проституције, експлоатације и трговине људима.

(ФОТО) ПРОГОВОРИО КАМИОНЏИЈА КОЈИ ЈЕ БИО НА КОРАК ОД СМРТИ У ЂЕНОВИ: Закочио у задњи час, а још је у шоку после ужаса који је видео!

С друге стране, Породични закон у Србији јасно прописује да брак у нашој земљи не може склопити лице које није навршило 18 година“, односно малолетно лице које је напунило 16 година, али за које су надлежне институције процениле да је достигло „душевну и телесну зрелост за ступање у брак“.

Посебно забрињава чињеница што малолетне Ромкиње не виде ништа погрешно у раним браковима јер одрастају са убеђењем да прве године живота представљају практичну припрему за брачни живот.

Ево ко и како користи трагичну смрт Давида Драгичевића за дестабилизацију РС

Стручњаци, с друге стране, тврде да је једини начин да се стане на пут раним и присилним браковима едуковање младих Рома, као и да друштво и држава у целини треба да схвате озбиљност овог проблема кроз укључивање припадника ромских националних мањина у образовни систем од малих ногу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО авиони на 60 километара од Русије — Москва их спремно „дочекује“

(ФОТО) ЈЕДНА ОД НАШИХ НАЈЛЕПШИХ ГЛУМИЦА ПОГИНУЛА ЈЕ ПРЕ 18 ГОДИНА: Речи њене сестре ће вас ШОКИРАТИ! Ово је дан кад су уздисаји кратки…

НАЈВЕЋА ПОТРАГА ЗА БЛАГОМ У СРБИЈИ ДЕСИЛА СЕ 90-ИХ: Група жестоких момака тражила је БОГАТСТВО НЕМАЊИЋА, а долазио је и Аркан!

ЕКСПЛОЗИЈА У ЈАГОДИНИ! Бачене ДВЕ БОМБЕ у двориште, деминери на терену! Сукоб крими група потреса град!

БИЛА ЈЕ НАЈВЕЋА ЗВЕЗДА ЈУГОСЛАВИЈЕ, МУШКАРЦИ СУ УМИРАЛИ ЗА ЊОМ! Постигла светску славу, била у браку са политичарем, а данас продаје намештај да би преживела

САОПШТЕЊЕ ЛДП КОЈЕ ЋЕ РАЗБЕСНЕТИ МНОГЕ У СРБИЈИ: Косово је отишло од нас и…

Srbija danas

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon