Блиски исток Европа

СКАНДАЛ: Шведска штити терористе тзв. ,,Исламске Државе“!

Уместо да их хапси, Шведска додељује нове идентитете повратницима Исламске Државе како би им помогла да нађу посао и ,,реинтегришу се".

Стотине шведских држављана муслиманске вероисповести који су отишли у Сирију и Ирак како би се придружили злогласној Исламској Држави сада се враћа у Европу, а шведска влада је већ неколицини њих доделила нове идентитете како би спречила њихове комшије да сазнају ко су и омогућила им да се ,,реинтегришу у демократско друштво“ како је то објаснила министарка за културу и демократију Шведске, Алис Бах Кунке.

Шведска полиција процењује да је из ове земље у редове Исламске Државе отишло између 250 и 300 људи, а највећи број повратника се труди да не скреће никакву пажњу на себе с обзиром на то да су вршили акте тероризма по Блиском Истоку.

Двадесетседмогодишњи Валад Али Јусеф је један од њих коме је шведска држава доделила специјални статус за заштиту идентитета, што је пракса која је до сада углавном била резервисана само за заштићене сведоке или озбиљно угрожене особе. Јусеф, иначе становник драстично мигрантизованог града Малмо, се жалио како не може да нађе посао јер су његове слике из Сирије на интернету. Он се придружио Исламској Држави 2014. када је отишао у град Раку, а потом је у жељи да мотивише још муслимана да крену његовим путем на интернет качио своје фотографије са ратишта на којим је позирао са калашњиковима.

Валад Али Јусеф

Тридесетдеветогодишњи Бхерлин Декила Гилдо, такође становник Малма, се такође вратио у Шведску и живи под новим идентитетом који му је доделила шведска држава. У Сирију је отишао још пре успостављања исламистичког калифата, и то 2012. како би се борио против Асадових снага. На интернету се исте године хвалио убијањем ,,Асадових џукела“, што је поткрепио фотографијама на којим позира са лешевима сиријских војника.

Бхерлин Декила Гилдо

Ипак, процењује се да преосталих 100 шведских држављана који су још увек на Блиском Истоку представљају оне најрадикалније. Што је потпуни нестанак Исламске Државе извеснији, то је и већа опасност од њиховог повратка у Европу. Ово као да не брине шведску министарку културе и демократије Алис Бах Кунке (пореклом иначе из мигрантске породице из Гамбије) која је у вечерњем програму шведске телевизије SVT предложила да ,,те људе треба дочекати добродошлицом и помоћи им да се реинтегришу у наше демократско друштво“.

Шведска министарка културе и демократије Алис Бах Кунке сматра да терористе треба дочекати добродошлицом.

Шведски државни органи су један број повратника ухапсили и процесуирали због ратних злочина, али нова пракса доделе измењених идентитета терористима наишла је на оштре критике домаће и иностране јавности. Екстремно либерална Шведска се на овај начин сврстала у ред држава попут Саудијске Арабије или Катара које спонзоришу и чувају терористе.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed