Printscreen
Србија Хроника

СКАНДАЛ! ОВО ЈЕ ЗА ЗАТВОР: СЕРГЕЈ ОБРТАО НОВАЦ БОЛЕСНЕ ДЕЦЕ?!

Скандал над скандалима и, нажалост, необорив доказ да су бусање у прса и приче о великој хуманости само представа за јавност. Како пише Српски телеграф, глумац Сергеј Трифуновић и његова фондација "Подржи живот "улагали су милионе прикупљене за тешко болесну децу у словеначки инвестициони фонд "Илирика" практично се коцкајући тим парама.

Пре неколико дана од извора који је и сам укључен у рад организације Подржи живот, а очигледно више није могао да ћути и крије шта се унутар ње стварно ради,доставио је досије о њиховим трансакцијама са „Илириком“, односно уплатама новца са рачуна фондације на рачун „Илирике“ и трансакцијама у супротном смеру.

ДОДИК И ДАЧИЋ ЗАПАЛИЛИ БАЛКАН: Ујединићемо Србију и Републику Српску, бранићемо оно што смо крвљу стекли!

Како пише Српски телеграф, провером преко банкарских извора потврђено је да су шокантни подаци били тачни.

АЛБАНСКИ СНАЈПЕРИСТА УБИО ЈЕ РУСКОГ ВОЈНИКА! БАЋУШКЕ СУ ИМ ПРИРЕДИЛЕ ПАКАО! Амерички командос открио како су Путинови специјалци УНИШТИЛИ терористе на југу Србије!

Чак 15,5 милиона динара, прикупљених од СМС порука и прилога грађана и фирми, намењени болесној деци, завршило је на рачуну приватног словеначког инвестиционог фонда у јулу прошле године. Од тада до почетка септембра ове године, дакле у наредних 14 месеци, „Илирика“ је у седам транши уплаћивала Сергејевој фондацији различите износе, међутим, када се сви ти износи саберу, види се да је враћено само 10 милиона динара иако је фондација на рачун „Илирике“ пренела 15,5 милиона.

За оне који макар мало познају принципе пословања инвестиционих фондова јасно је да је реч о прворазредном скандалу. Хронолошки, ток новца је следећи: хумани људи и компаније, привучени апелима фондације Подржи живот, шаљу СМС поруке или дају директне донације мислећи да новац директно иде породицама тешко болесних малишана за лечење у иностранству. Фондација, међутим, чак 15,5 милиона динара улаже у инвестициони фонд, који их даље обрће улажући у обвезнице или акције. „Илирика“, даље, у одређеним временским интервалима врши уплате далеко мањих сума (од милион до два милиона динара) фондацији. Тако се после 14 месеци на рачун фондације слије две трећине првобитно уплаћених пара. Шта је са остатком, не зна се.

(ФОТО) ДЕВОЈКА (22) ДОБИЛА ОТКАЗ, ПА СЕ УБИЛА: Муж и син затекли језиву сцену на дну степеница

Сада, када су испливали ови подаци, постаје много јасније зашто Трифуновић и фондација Подржи живот већ две недеље одбијају да одговоре на неколико простих питања нашег листа о начину на који троше новац (подсетимо, 30.000 евра годишње издваја се само за плате двоје запослених и дрге накнаде).

С друге стране, неко ко вођен хуманим мотивом да помогне болесној деци уплати новац организацији Подржи живот нема појма да се проценат (и то готово десет одсто) одваја за плате и друге трошкове, а још мање да неко тај новац, уместо ка деци, преусмерава у приватни инвестициони фонд. А за све то време глумац прозива државу и спочитава јој да не издваја довољно за лечење деце у иностранству (мада подаци показују супротно).

БЕЛА ЦРКВА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО! КОБНИ БУНАР КРИЈЕ ТАЈНУ: Мала Милица је мистериозно умрла, а њена браћа се разболела, сада се назире УЗРОК тровања!

Марио Спасић, генерални секретар Савета за мониторинг, људска права и борбу против корупције Транспарентност, сматра да је на делу злоупотреба новца који се скупља за децу.

– Ово је посао за тужилаштво за организовани криминал, а онај ко води фондацију треба да заврши у затвору јер то није његов, већ новац грађана које нико није питао да ли желе да инвестирају у нешто. У сваком случају, озбиљан криминал који ставља под знак питања хуманост оваквих акција.

Како је пребациван новац са рачуна фондације на рачун „Илирике“

л7. јул 2017. – 15.500.000

Са рачуна „Илирике“ на рачун фондације
26. јул 2017. – л.000.000
8. септембар 2017. – 2.000.000
13. март 2018. – 1.500.000
9. мај 2018. – 2.000.000
11. мај 2018. – 1.000.000
20. август 2018. – 1.500.000
6. септембар 2018. – 1.000.000

ШОКАНТНО! Откривамо светску превару за утакмицу ПСЖ – Црвена звезда! Масовна пљачка људи на БИЗАРАН начин!

Власник „Илирике“ се обогатио од казина

Оснивач и власник словеначке „Илирике“ је Игор Штембергер. Он је пре бављења берзанским пословима поседовао ланац казина, од чега се, како пишу словеначки медији, енормно обогатио. Пре три године имао је великих проблема јер се у Словенији суочио са оптужбама пореских органа те земље да је утајио порез од чак 2,7 милиона евра. Штембергер је тврдио да је цео поступак заснован на личном анимозитету.

Брокери: Крајње ризично улагање

Не улазећи у детаље конкретних односа фондације и „Илирике“ брокер Бане Јоргић за Српски телеграф објашњава да је из докумената тешко рећи због чега је једна организација која се бави прикупљањем пара за болесне малишане одлучила да на овакав начин пласира новац прикупљен од хуманих људи.

– Постоје три опције. Прва је да су у питању обвезнице и онда је реч о регуларним пословима. Друга варијанта је да су то акције које за собом вуку извесни ризик и то једна хуманитарна организација не би требало да ради јер донатори који дају тај новац сигурно не дају да би се он негде вртео. Трећа и најмање реална опција јесте да су то неки додатни извори финансирања који су прикривени – тумачи Јоргић.

Други саговорник са берзе који је молио да му се не помиње име јер и сам ради са „Илириком“ каже да је апсолутно неуобичајено да хуманитарна организација улаже преко инвестиционог фонда.

– Из којег год угла то да сагледате, постоји ризик. Чак и ако се новац пласира у обвезнице, постоје две опасности, једна је да сам инвестициони фонд пукне, што се дешавало, а друга да се за тих годину или две, док се новац не врати, догоде курсне промене због којих ће новац, кад се рачуна у еврима, много мање вредети без обзира на остварену камату. А пошто се лечење деце плаћа у еврима или доларима, јасно је колико је све то рискантно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вулин: Беспилотне летелице Кфор-а нису случајно надлетале Газиводе

Дачић упозорава на косовски „блицкриг“: Могућ напад на север Косова уз страну помоћ

(ВИДЕО) СРПСКИ МЛАДОЖЕЊА ХИТ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Свештеник га питао да ли се обећао другој жени, а његов одговор изазвао је ЛАВИНУ СМЕХА!

Лансирана револуционарна идеја: Велика промена ЕУ или њена лабудова песма

Припрема за освајање Арктика: Лондон шаље војску да би ослабио Русију

Српски телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
26°
Sun
22°
Mon