Регион

СКАНДАЛ! Хрвати отимају имовину 180 српских фирми вредних 3 милијарде евра! ПРОНАШЛИ НАЧИН ДА ОЗАКОНЕ ПЉАЧКУ

Сабор је усвојио Закон о управљању јавном имовином, који данас ступа на снагу и којим се власништво наших компанија издаје у закуп трећим лицима на 30 година.

Доношењем Закона о управљању јавном имовином, Хрватска намерава да српским компанијама отме непокретну имовину вредну око три милијарде евра.

Ексклузивни интервју: Историчар из Хрватске-СРБИ НИСУ ИЗГУБИЛИ КОСОВСКИ БОЈ!

Према овом закону, који је Хрватски сабор усвојио 18. маја, а који ступа на снагу данас, непокретна имовина српских предузећа у Хрватској биће одузимана и издавана трећим лицима у закуп на 30 година. Ово је, како тврде саговорници Курира, кршење Споразума о сукцесији. Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже за Курир да је Србија урадила све што је до ње и да јој не преостаје ништа друго него да се обрати Уједињеним нацијама, које су гарант тог споразума.

– Хрватска упорно избегава реализацију Споразума о сукцесији, који је међународни уговор и у којем је у анексима А и Г јасно речено на који начин ће се са укупном имовином у Хрватској располагати. То је покушај да се једним законом који је апсолутно у супротности са Споразумом о сукцесији имовина српских предузећа стави под пуну контролу хрватских власти. Надлежна министарства спремају заједнички одговор који ће бити упућен УН – истиче Одаловић.

ЈЕРЕМИЋЕВА ШМИНКЕРКА ОДЛЕПИЛА: Новак Ђоковић није Србин јер грли дрвеће?!?

Зоран Ристић, председник удружења Одузета имовина, објашњава да око 180 фирми из Србије поседује имовину у Хрватској.

– Вредност се процењује на око три милијарде евра. Ми смо формирани као удружење фирми правних субјеката из БиХ и Србије. Намеравамо да се боримо правним путем. Планирамо да се жалимо Комитету за људска права у Женеви – наводи Ристић и додаје да је битно да и држава нешто предузме.

Радомир Подинић, председник Надзорног одбора фирме „Младост турист“, која има имовину у Хрватској у вредности од 35 милиона евра, каже за Курир да нису изненађени потезом Хрватске:

– Хрвати не поштују никакве међународне споразуме. Наша фирма је 10 година водила спор с Хрватском и доказала да је то наша имовина! Онда смо се обратили Међународном суду у Стразбуру, али тамо правду нисмо нашли јер су донели закључак да то није у њиховој надлежности.

15 ДАНА ЈЕ СПАВАО НА КРОВУ И ЈЕО КОНЗЕРВЕ: За ову ТАЈНУ АРКАНОВУ ОПЕРАЦИЈУ сигурно нисте чули!

Миодраг Линта
Завршни чин оног што је започето 1991.

Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона, истиче да доношење овог закона представља завршни чин отимања имовине српских предузећа, банака и других институција:

– Отимање имовине српских правних субјеката почело је још у лето 1991. године. Сада ће давати право на закуп, мислим на 30 година, и биће бесплатан, ако се не варам. После ће ти закупци имати могућност откупа тих некретнина. Хрвати су овај закон донели из страха, јер су се многе фирме из Србије обратиле Европском суду за људска права. Закон који су донели је скандалозан, антиевропски, антиуставни. Имали су обавезу да нам врате имовину. Пуних 17 година то одбијају!

ХОРОР У БАТАЈНИЧКОЈ ШКОЛИ, РОДИТЕЉИ У ШОКУ: Терали ђаке да гледају абортус и искасапљене фетусе?! Седмацима било мука од језивих призора

Нека од предузећа којима отимају имовину:

– Генекс
– Цептер интернационал
– Тигар
– Вино Жупа
– Инекс
– ЕИ Ниш
– Утва
– Таркет
– Симпо
– Металац
– ПИК Бечеј
– Пионир Суботица
– Први мај Пирот
– Карнекс
– Винарија Чока
– Сартид
– Неопланта
– Ливница Кикинда
– Лафарж
– Витал
– Политика

Чињенице

– 40.000 станарских права отето је Србима у Хрватској
– 50.000 случајева неисплаћене динарске и девизне штедње
– 800.000 катастарских парцела пољопривредног и шумског земљишта отето Србима

Бројка

180 предузећа из Србије има имовину у Хрватској

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички специјалци који чувају нуклеарне пројектиле узимају ЛСД

ШАЛОМ Роман Абрамович емигрирао у Израел, неће се враћати у Лондон!

ЗАР И ОН?! Морган Фримен оптужен за сексуално злостављање!

Русија: Истрага о паду МХ17 у Украјини је за жаљење

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
19°
Mon