Извор: sputnik.com
Аналитика Блиски исток ВИДЕО Свет

СИРИЈА: Жестоке борбе за Деир Ез Зор, војска прешла Еуфрат (ФОТО,ВИДЕО)

Сиријска војска успела је да након тешких борби пређе реку Еуфрат и сада покушава да успоставу пуну контролу на његовој западној обали. Ова одсудна битка могла би да доведе до опкољавања великог броја терориста у Деир Ез Зору.

Аутор: Виктор Вуловић

Сиријске владине снаге настављају да сатиру терористе уз подршку руских ваздушно-космичких снага. Након ослобађања два југоисточна дистрикта града Даир Ез Зор и избијања на Еуфрат пре два дана, јединице сиријске војске данас су успеле да пређу ову реку на северној страни града.

Операција је изведена у раним јутарњим часовима када су четири чете сиријских војника прешле реку амфибијским возилима и чамцима, након чега су моментално били дочекани снажном ватром џихадиста тзв. ,,Исламске државе“.

Извор: sputnik.com

Упркос снажном отпору, џихадисти су заправо нападнути на месту где то нису очекивали, па је убрзо постављен понтонски мост којим је на супротну страну реке прешла и тешка техника. Заробљена је и једна мања група џихадиста, а њихова опрема и наоружање заплењени.

Међутим, забрињава то што се на овом правцу напада сиријска армија не суочава само са џихадистима тзв. ,,Исламске државе“, већ и са курдским и другим локалним јединицама које опремају, обучавају и координишу САД и њихова коалиција. ,,Сиријска војска се суочава са најжешћим контранападима са северне стране, а то је област у којој се налазе тзв. ,Сиријске демократске снаге’ и амерички специјалци.“ – рекао је портпарол руског министраства одбране Игор Конашенков и позвао САД да престану да ометају антитерористичке операције.

Са геополитичке тачке гледишта, важно је имати на уму да ће Вашингтон по сваку цену настојати да спречи сиријску војску да избије на ирачку границу, јер би се тако рат брзо завршио, а стратешка осовина Дамаск-Багдад-Техеран под патронатом Москве постала нова реалност у којој не би било места за америчке амбиције на Блиском Истоку. Због тога се може претпоставити да ће САД у наредном периоду покушавати да преко Курда ,,забију клин“ између Сирије и Ирака.

Извор: sputnik.com

Са супротне стране, у приградском насељу ал-Џафра на југоисточној страни Даир Ез Зора које је такође ослобођено пре 2 дана (17. септембра), друга оперативна група сиријске војске такође води тешке борбе како би очистила аду на Еуфрату од терориста и њихових артиљеријских позиција. Међутим, џихадисти су овде били боље припремљени, па су извели неколико контранапада појачаних минобацачком ватром и самоубилачким аутомобилима бомбама.

Иако на појединим тачкама пружају фанатичан отпор, испитани заробљеници сведоче да је велики број џихадиста побегао када су сиријске снаге пробиле опсаду Деир Ез Зора почетком месеца.

Оно што је посебно значајно за брзо и успешно окончање борби за овај град јесте поновно успостављање нормалног функционисања војног аеродрома у Даир Ез Зору преко кога сада несметано стижу опрема и људство за наставак офанзиве. Овај аеродром је иначе пре свега недељу дана био практично потпуно опкољен терористима, што је стање у коме се налазио најмање 9 месеци. Коришћење полетно-слетних стаза није било могуће, па су браниоци снабдевани из ваздуха, бацањем пакета са падобранима.

Извор: sputnik.com

Но сада се коло ратне среће окренуло. Док елитна бригада ,,Тигрови“ напредује са запада, а пети корпус сиријске армије са југоистока, перспектива потпуног опкољавања џихадиста унутар Даир Ез Зора постаје све реалнија.

Извор: Говори Србија, Спутњик

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прво обраћање Трампа у УН: ,,Уништићемо Северну Кореју ако угрози САД“ (ВИДЕО)

ДРЖАВА ОСНИВА НОВО ТЕЛО: Испитују се отрови настали од НАТО бомби

Српски начелник Генералштаба на вежби ,,Запад 2017″ у Русији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat