Фото: syrianfreepress
Свет

Сирија оптужила САД и Велику Британију да снабдевају терористе хемијским наоружањем

Заменик сиријског министра спољних послова Фејсал Микдад изјавио је да су у напуштеним складиштима оружја побуњеника пронађене отровне супстанце по којима се види да су оне у Сирију допремљене из САД и Велике Британије.

„Сва пронађена средства су биле ручне бомбе и минобацачке гранате опремљене агенсима ЦС и ЦН. Хемијску муницију је произвела фирма Федерал лабораторис из САД а агенсе британски Черминг дифенс УК и амерички Нонлитал технолоџис“, рекао је Микдад на конференцији за новинаре у Дамаску на којој су приказане и слике.

Тас преноси да су агенси пронађени у складиштима у Алепу и деловима источних предграђа Дамаска над којима је контролу преузела војска сиријског председника Башара Асада.

Микдад је изјавио да је према члану пет Конвенције о забрани хемијског оружја примена отровних суптанци дозвољена једино у случају смиривања нереда. Коришћење у војне сврхе је забрањено.

„Тако да можемо да тврдимо да су САД и Велика Британија као и њихови савезници у региону давали сву могућу подршку терористичким организацијама у Сирији, и тако кршиле Конвенцију о забрани хемијског оружја. Они екстремистима достављају не само конвенционално оружје већ и отровне агенсе“, рекао је Микдад.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Саша Јанковић прекида сарадњу са ДС

ЧЕДА НАПАО ИВИЦУ: Вучић и Брнабићка ДА СТАВЕ ДАЧИЋУ ФЛАСТЕР НА УСТА

Потврђено: Снима се филм о Радовану Караџићу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri