Извор: wikipedia.org/Sergey Kondrashov
Србија

ШИПТАРСКО ЗАМАЈАВАЊЕ: Приштина планира ЗСО тек за 2021. годину!

Оснивање ЗСО биће наводно остварено у пет корака.

Десетак дана после формирања привремених покрајинских институција сепаратистичка косовска влада је на седници усвојила програм којим је предвиђено да до 2021. године буде формирана Заједница српских општина, према споразуму из Брисела. То је први пут за протекле четири и по године од када је овај документ потписан у седишту ЕУ, да је сепаратистичка влада у Приштини у свом програму предвидела и испуњење ове своје међународне обавезе.

Да би ЗСО била формирана, према Бриселском споразуму предвиђено је пет корака, а први од њих је да власт у јужној српској покрајини усвоји декрет, за шта је сада створена основа. После тога, такозвани уставни суд Косова овај декрет мора да потврди, чиме се стварају услови да се ЗСО уведе у правни систем. Ово представља други корак, а трећи је да управљачки тим, који чине четворица Срба, изради нацрт статута Заједнице српских општина и достави га Бриселу.

Потом, у четвртој фази, делегације Београда и Приштине у седишту ЕУ усаглашавају детаље поменутог документа. Када и то буде окончано, предвиђена је оснивачка Скупштина ЗСО, чиме се завршава цео процес.

Актуелни потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић каже да је Српска листа инсистирала да се у програму нове власти нађу оне ставке које су део коалиционог споразума са албанским партијама, а истовремено и међународна обавеза Приштине. „То је на првом месту управо формирање ЗСО, а потом и уклањање административних и политичких баријера за повратак расељених Срба на своја огњишта и побољшање њиховог положаја. Све што сам предложио као министар за заједнице и повратак влада је усвојила. Инсистирали смо да формирање ЗСО буде званично у програму косовске владе у мандату од 2017. до 2021. године и то је учињено”, истиче за „Политику” Далибор Јевтић.

Каже да је следећи потез да овај документ прође скупштинску расправу, за коју верује да неће бити нимало лака, јер неке албанске партије се отворено противе формирању ЗСО, али да ће на крају исход бити позитиван. „На скупштини очекујем да ће бити одређени прецизни датуми када ће ЗСО коначно бити формиран уз поштовање свих процедура утврђених Бриселским споразумом. Не желим да лицитирам ког датума ће Заједница српских општина тачно почети са радом, али је важно да су направљени први потези у том смеру. Тако нешто требало је у програм да уврсти претходна влада Исе Мустафе, али то из својих разлога није хтела да учини”, каже Јевтић.

Председник Српске листе Горан Ракић још је пре неколико дана као „100 одсто сигурно” најавио оснивање ЗСО, али ни он није желео да лицитира датумима. Нагласио је да ће Српска листа бити „камен у ципели” Приштине који ће је стално подсећати на преузете обавезе и нагласио да је управо Заједница српских општина била један од услова Српске листе за улазак у владу.

Да ће ЗСО бити оформљен у складу са Бриселским споразумом сагласни су и албански политички представници. Али они истовремено траже да се поштује одлука такозваног косовског уставног суда који је оспорио неке кључне одреднице овог процеса. И нови косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ће асоцијација са српском већином бити формирана у складу са препорукама уставног суда. Истовремено, потпредседник косовске владе Енвер Хоџај рекао је да ће Демократска партија Косова тражити „национални консензус” о капиталним питањима као што су формирање Заједнице српских општина, дијалог са Београдом и трансформација Косовских снага безбедности у оружане снаге Косова.

Београд, с друге стране, не прихвата једнострано мењање постигнутих споразума, уз поруке „да су за нас одлуке приштинског уставног суда необавезујуће” и да поштујемо улогу сваке стране у овом процесу, али да нико не може да прекраја оно што је недвосмислено договорено у Бриселу. Нарочито је неприхватљив предлог неких партија на Косову да се из писања нацрта статута ЗСО искључе Срби. Циљ тога јесте да формално буде формирана заједница, али да се по овлашћењима она нађе у рангу невладине асоцијације.

„Бриселским споразумом је прецизно наведено да нацрт статута ЗСО пише Управљачки тим који чине четворица Срба. О овом документу уз посредовање Брисела разговараће делегације Београда и Приштине. Када дође до договора онда ће бити одржана конститутивна седница ЗСО”, наглашава Далибор Јевтић.

 

Скупштина, застава и грб

Према ономе што је пре четири и по године потписано у Бриселу, заједници локалних самоуправа са српском већином припала би пуна контрола над финансијским развојем општина, инвестицијама. Предвиђено је да ЗСО буде власник јавних предузећа, као и да именује командире полиције, има надлежности у области образовања и здравства. Осим председника, асоцијација ће имати и своју скупштину, сабор, орган који ће се бавити управним пословима (државну управу у малом), владу оличену у управи, која ће се бавити спровођењем одлука на дневном нивоу, као и канцеларију за жалбе. Бриселским споразумом такође предвиђено је и да ЗСО добије симболе, попут грба и заставе. По правној и политичкој структури део јавности у Приштини, ЗСО тумачи као „државу у држави” која ће прво окупити десет општина са српском већином, а касније би заједници могле да се прикључе и друге општине. Председник радикалног опозиционог Покрета Самоопредељење Албин Курти неколико пута је ЗСО назвао новом Републиком Српском.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Линта: Проусташке снаге и даље шире мржњу према Србима

Пјонгјанг: Трампова претња као лавеж паса

ДЕТАЉИ СТРАВИЧНОГ САМОУБИСТВА У БОРЧИ: Полила се бензином и спалила након раскида с девојком

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed