Sputnik/ Kirill Kallinikov
Русија Свет

ШИПТАРИ СЕ НЕ ПЛАШЕ МОСКВЕ БЕЗ РАЗЛОГА! РУСКИ УЛТИМАТУМ: ОЕБС да одмах реагује због ПРЕТЊИ АЛБАНСКИХ ПОЛИТИЧАРА СРБИМА НА КОСОВУ!

Претње албанских политичара на Косову да ће поново извршити етничко чишћење над Србима који живе на том подручју треба да буду схваћене озбиљно јер представљају опасност по регионалну безбедност, изјавио је стални представник Русије у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Александар Лукашевич.

Његова реакција уследила је након информација да ће се Москва укључити у дијалог Београда и Приштине што је међу албанским политичарима на Космету изазвало прави шок и бујицу негодовања.

Приштина је подсетимо, поздравила укључивање САД и Немачке у дијалог, али и поручује да ни под којим условима неће прихватити да Руси учеаствују у њему на страни Србије.

Лукашевич поручује да је Косово и даље турбулентно, иако су прошла два и по месеца од тзв. избора одржаних 11. јуна.

– Локалне странке још увек нису у стању да оформе државне институције, што говори о томе да је вештачки модел такозване државе Косово потпуно неутемељен – изјавио је Лукашевич на састанку Сталног савета ОЕБС-а, преносе руски медији.

Лукашевич је указао на то да тзв. косовске власти намерно распирују националистичка осећања.

– Косовски политичари настављају нападе на српску владу и чак упућују директне претње да ће поновити етничко чишћење над Србима који живе у том региону – казао је он.

Такве претње би, како је додао, требало да буду схваћене озбиљно јер су опасне по регионалну безбедност.

Лукашевич је позвао мисију ОЕБС-а да под хитно спреми оштар одговор на такве изјаве, и изразио је очекивање да најновије ратоборне изјаве албанских политичара на Косову неће угрозити обновљени дијалог Београда и Приштине, који се одвија уз посредство ЕУ.

– Још једном позивамо Брисел, који делује као посредник, да појача напоре како би Приштина потпуно поштовала претходно постигнуте споразуме, нарочито оне који се тичу формирања Заједнице српских општина на Косову – изјавио је он.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Србија за билатерално решавања питања разграничења с Хрватском

Руска фрегата ракетирала Дејр ел Зор

Српска правница тужи британски КФОР због допуштања злочина над Србима

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat