Регион

Због овога Албанци прете смрћу историчару из Ријеке!

Горан Шарић, теолог и историчар из Ријеке добија претње од Албанаца јер тврди да они нису илирског порекла. Он је на свом фејсбук профилу написао:

– Прете ми Албанци смрћу јер сам научно доказао да нису Илири. Траже да то више то износим јавно или ће ме убити. И сад бих требао ићи против своје савести да не попијем метак. Кад не бих говорио оно у што верујем, не бих ни живео. Смрт је боља од срамоте. Смрт дође и прође. Срамота остаје – написао је Шарић.

Неколико дана раније овај историчар из Хрватске на свом профилу је објавио текст под називом:

„Кад су Далматинци говорили шиптарски?! О бечким лажима и овцама које у њих вјерују“

„У 19. стољећи наши студенти кренули су у Беч на студије и тамо су кроз школовање прихватили и германски, идеолошки поглед на повијест. Када су се враћали у Загреб и Београд натјецали су се у пљувању по свом народу.Тако је један од њих, Вјекослав Клаић (рођен од мајке Њемице и одгајан у њемачком духу) тврдио да ријеч „Далмација“ долази од албанске ријечи за овцу. Био је то врхунац глупости и безобразлука.

11 саобраћајних прекршаја због којих ћете ОД СУТРА плаћати казну од 100.000 до 120.000 ДИНАРА

Овца се на албанском каже деља или дхен и већ је не први поглед јасно да те ријечи нису ни фонетски сличне Далмацији. Нема никаквих записа да се Далмација икад звала „Дељамација“ или „Дхенамација“. Не постоје никакви археолошки ни други докази да су Албаници икад живјели у Далмацији. Не постоје докази да су становници Далмације икад говорили албански.

Овчарство никад није било наручито распрострањено по Далмацији. У највећем дјелу Далмације ни нема оваца. Животиња која је симбол Далмације није овца, него магарац који се на њиховом дијалекту назива товар, па је један од погрдних назива за Далматинце – товари.

Име Далмација долази од назива великог античког града којег грчки писци називају Делминион или Делмион. Данас се не зна точна локација тог града, смјештају га у Хрватску, Босну и Херцеговину или Црну Гору. Оно што се сигурно зна да антички становници Балкана нису штовали овцу и не би један од својих највећих градова назвали по овцама. Делминиум сигурно не значи „Овцоград“.

ШОКАНТНА ПРОЦЕНА НАТО: Војска Србије може да врати КиМ за два дана, КФОР ТО НЕ МОЖЕ ДА СПРЕЧИ!

Делминиум је по свој прилици добио име по богињи мора и оцеана, Тиамат или Диамат (диа-богиња, мат-матер, мајка). Тиамат су је називали Баблоњани, код Грка је позната као Тхалатте (она која таласа, тхаласса на грчком значи море). И малом дјетету је логичније да се Далмација назива по богињи мора, јер је море основни мотив, инспирација, љубав и страст сваког становника Далмације, него по овци са којом Далматинци немају везе.

У самом називу Далмација скрива се још једна лијепа игра ријечи – дала мати. Далмација као створитељица живота, Далмација као мајка народа, онако како Тиамат у митолошкој причи рађа своје синове, богове, тако Далмација рађа своје синове, Далматинце. До данас је тај архетип тамо сачуван, можемо га наћи и у стиховима популарне пјесме: „Враћам ти се, Далмацијо мати, уморан сан, негди морам стати. Кад нан ране и душу и тило, свако тражи материно крило.“ У њој је Далмација метафора за мајку и мајка метафора за Далмацију.

Британски медији: Нова руска авионска бомба — сигнал агресије

Наши преци нису славили овце, него жену и мајку. Наши преци нису били овце. Овце су они који вјерују у подвале Беча и њихових студената, вукова у јагњечој кожи. Вријеме је да своју повијест коначно напишемо сами.“

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРИШТИНУ ЧЕКА КРВАВО ПРОЛЕЋЕ! Сукоб Тачија и Харадинаја прети да прерасте у општи РАТ!

(ФОТО) ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕР РАЗНЕЖИО ЦЕЛУ СРБИЈУ У ПОТЕРИ: Живорад је 4 пута био у КВИЗУ, никад није ризиковао, сад је одлучио да узме 400.000 динара

ПРИЗНАЊЕ ЗЛОГЛАСНОГ МИЛИЈАРДЕРА СОРОША: Земље Балкана су погодне за ширење лажних вести, Запад лаже и дезинформише Србе

МИНИСТАР ПРАВДЕ ШПАНИЈЕ ПОРУЧИО: Нећемо признати самопроглашено Косово

 

 

Извор: Говори Србија

Оставите коментар