Извор: kcna.kp
Свет

Севернокореанци ће пре јести траву него да попусте

Анализирајући зашто су санкције уведене Северној Кореји доживеле неуспех, амерички магазин ,,Дипломат" оценио да су оне направиле више штете, него користи.

Спутњик, који је пренео део текста, подсећа да је руски лидер Владимир Путин изјавио да ће Севернокореанци радије јести траву него што ће се одрећи нуклеарног програма.

Сваки другачији начин решавања севернокорејског проблема, осим преговора, довешће до планетарне катастрофе. Пјонгјанг ће напустити нуклеарни програм само ако се буде осећао безбедним, а то значи поштовање међународног права, поручио је руски председник Владимир Путин.

Коришћење санкција у овом случају се већ показало као бескорисно и неефикасно, рекао је лидер Русије, сликовито констатујући да ће Северна Кореја јести траву, али да неће одустати од нуклеарног програма док год се не буде осећала безбедном.

Уосталом, Северна Кореја такорећи и не зна за живот без санкција. Пјонгјанг је још од педесетих година прошлог века на удару бројних рестриктивних мера. Анализирајући зашто су санкције уведене Северној Кореји доживеле неуспех, амерички магазин ,,Дипломат“, који се бави најважнијим дешавањима у азијско-пацифичком региону, јула прошле године је оценио да су оне направиле више штете, него користи.

,,Пре свега, и онако лоши услови за живот у Северној Кореји само су постали још гори, па је због тога отпор људи према међународној заједници постао већи“, констатовано је у том чланку.

Уз опаску да су било какве реформе, које су можда и могле да се догоде, пресечене у корену, истиче се да санкције усмерене на технологије неопходне за развој нуклеарног програма нису спречиле Пјонгјанг да илегалним каналима дође до забрањених добара које одржавају нуклеарни потенцијал земље.

,,Дипломат“ је на крају закључио да економске санкције због тога вероватно неће довести до промене режима и денуклеаризације Северне Кореје.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Недимовић: Ускоро помоћ пољопривредницима за штету од суше

ФАРМАЦЕУТСКА МАФИЈА: Ево које болести су измислили како би на нама зарадили

Пензионерима 6000 динара у новембру

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat