Аналитика Кина Свет

Северној Кореји нико не може да говори шта да ради

Што даље одмиче развој севернокорејског ракетно-нуклеарног програма, то су јаче осуде Уједињених нација и захтеви САД да Кина некако обузда Пјонгјанг. Међутим, реалност је та да се Северна Кореја одавно не обазире на захтеве из иностранства, а обазираће се још мање са растом њене нуклеарне снаге.

Од почетка свог конфронтирања са Северном Корејом, Доналд Трамп прави кардиналну грешку очекујући да ће Кина некако да ,,примора“ Северну Кореју да ради како би Вашингтон желео. Северна Кореја је суверена земља у пуном смислу тих речи. За разлику од свог јужног суседа, у Северној Кореји нема страних војних трупа. Деценије санкција адаптирале су Северну Кореју на услове изолације у којим функционишу и њена политика, и њена економија. Пјонгјанг је још од Хладног рата научио да балансира између Кине, Русије, САД и Јужне Кореје и научио је да политику базира на темељима ослањања на сопствене капацитете.

Култ вође чини основу севернокорејског политичког система, извор: Спутњик

Кина никада није могла да говори Северној Кореји шта да ради и да очекује да ће то у потпуности бити извршено. Донлад Трамп ово или не разуме, или покушава да свесно наметне Кини посао који она не може да изврши како би имао разлога да осуди и Кину. А скорашња изјава званичника кинеског министарства спољних послова показала је да Кинези губе стрпљење: ,,Ако се од Кине очекује да угаси пожар, док други доливају уље на ватру…како се може очекивати да кинески труд уроди жељеним плодовима? Како би тензије могле да спласну? Како би нуклеарно питање Корејског полуострва могло да буде решено?“ Кинези схватају да Вашинтгон покушава да свали сву кривицу на Пекинг и не желе да учествују у томе. Уосталом, ако САД желе да заиста промене стање на Корејском полуострву, веома лако би могле да иницирају мировне преговоре којим би једном за свагда окончале корејски рат који формално још увек траје и представља извор сталних напетости на полуострву.

Нуклеарне ракете – једини гарант севернокорејске независности, извор: Спутњик

У сваком случају, не треба очекивати да ће се Северна Кореја икада одрећи свог нуклеарног програма. Након искустава америчких агресија на СРЈ, Ирак, Либију и друге земље, Пјонгјанг је стекао чврсто уверење да је једино нуклеарно оружје чврст гарант одвраћања америчких покушаја ,,демократизације“.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

НАПАД У ЕГИПТУ: Пет полицајаца страдало на контролном пункту

РУСИ ОСВАЈАЈУ ОРБИТУ: Јутрос полетео ,,Сојуз“ са преко 70 сателита, један од њих ће бљештати као ЗВЕЗДА! (ВИДЕО)

ПАЛЕ СУ МАСКЕ: НАТО почео да отворено велича нацисте! (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue