Поморска база ,,Гуам", извор: navy.mil
Свет

Северна Кореја објавила план напада на америчко острво Гуам

Пјонгјанг је објавио детаљан план о отварању ватре на подручја око америчког острва Гуама у Пацифику, што би био најпровокативнији потез Пјонгјанга до сада.

Севернокорејски званичници су упозорили да приводе крају оперативни план о лансирању четири балистичке ракете средњег домета Хвасонг-12 у правцу Гуама, пацифичког острва са великим присуством америчке војске.

Ракете би биле лансиране преко територије Јапана у воде око Гуама, малог острва са 160.000 становника, на коме се налазе две велике америчке војне базе са око 7.000 војника. Гуам се налази на раздаљини од око 3400 километара од Пјонгјанга.

Америчка нуклеарна подморница на Гуаму, извор: pixabay.com

План који подразумева да балистичке ракете ударе у воду на 30 или 40 километара од Гуама биће следеће недеље представљен лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну, који ће донети одлуку о даљим корацима.

Јапан и Јужна Кореја су изразили забринутост и запретили оштрим реакцијама, ако Северна Кореја лансира ракете према Гуаму.

ПРОЧИТАЈТЕ АНАЛИЗУ ПОСЛЕДЊЕ СЕВЕРНОКОРЕЈСКЕ РАКЕТНЕ ПРОБЕ ОВДЕ

За сада није познато да ли би Пјонгјанг ризиковао лансирањем ракета тако близу америчке територије. Такав потез би готово сигурно приморао САД да пресретну ракете, што би могло да доведе до даље ескалације насиља, оцењује агенција АП.

Северна Кореја је у среду упозорила да би могла да испали ракете у правцу америчког острва Гуам у Пацифику, док је председник САД Доналд Трамп обећао властима у Пјонгјангу да ће се суочити с ,,ватром и бесом“.

Стратешки бомбардери Б-52 на паркингу ваздухопловне базе ,,Андерсон“ на Гуаму, извор: navy.mil

Гуам је за америчке војне интересе на Пацифику изразито важна територија, а позната је под надимком ,,амерички непотопиви носач авиона“. На њему се налазе ваздухопловна база ,,Андерсон“ која је, између осталих апарата, опремљена и стратешким бомбардерима Б-52 и поморска база ,,Гуам“ у којој се налазе неке од најмодернијих нуклеарних подморница у арсеналу САД.

Америчка војска је 2013. на Гуам поставила систем за пресретање балистичких ракета у терминалној фази лета под називом THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шеф Пентагона: Пјонгјанг да одустане од нуклеарног оружја

АМЕРИКА СПРЕМА ЈАВНОСТ ЗА УДАР НА СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Сат откуцава, нуклеарни рат све извеснији!

Северна Кореја: Трамп је човек лишен разума, иде нам на живце

Оставите коментар