Printscreen
Политика Србија

ШЕШЕЉ: Зачепићу нос и гласати за ЕУ

У расправи о изменама Закона о пољопривредном земљишту у Скупштини Србије, водили су полемику лидер СРС Војислав Шешељ и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић о Споразуму о стабилизацији и придруживању (ССП) и о томе да ли су радикали 2008. били за улазак Србије у Европску унију (ЕУ).

Шешељ је рекао да су напредњаке, који су тада били у СРС, „морали да најуре из странке, јер је Томислав Николић, не консултујући никога у странци, прихватио ССП, јер је водио преговоре са Божидаром Ђелићем“.

Мартиновић је на то рекао да је за радикале, који данас критикују ЕУ и ССП, улазак у ЕУ 2008. године био прихватљив.

Према његовим речима, Шешељ, који је био у Хашком трибуналу, рекао је радикалима да гласају за потврђивање тог споразума, ако се усвоји њихов амандаман којим се гарантује да ће Косово и Метохија бити саставни део Србије.

Мартиновић је препричао Шешељев и Николићев разговор од 9. јула 2008. године, када је, како је подсетио, рекао ”Хоћемо у ЕУ ако нам гарантују Косово у саставу Србије”.

Договор је био да гласамо за ССП ако ондашња Влада из 2008. године прихвати два амаднаман СРС на ССП, а кључан је био амандман Томислава Николића, такозвани интерпретативни амандман, који је све спорне одредбе ССП које се односе на наш суверенитет и територијални интегритет тумачио у нашу
корист, рекао је Мартиновић.

Он је рекао да су прихваћена оба њихова амандмана, али да је Шешељ одлучио да не гласа за потврђивање ССП, јер се уплашио да лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница у очима народа не испадне већи националиста од њега, јер гласа против.

Господине Шешељ нисте ви безусловно за ЕУ као што тврдите. Ви сте за ЕУ под условом, али под тим условом је и СНС и нико вам не даје за право да ви нас етикетирате као неке велеиздајнике, рекао је Мартиновић и упитао Шешеља када је чуо да је неки функционер СНС рекао “хоћемо у ЕУ по сваку
цену и без Косова И Метохије”.

Шешељ је рекао “да је њихов амандман усвојен да би био у закону”.

Да је наш захтев Влада прихватила, он би одмах био уграђен у текст закона и закон би био усвојен са тим нашим амандманом. Погледајте текст закона и видећете да тога нема, рекао је Шешељ.

Нека ЕУ каже да прихвата Србију са Косовом у свом саставу и да гарантује останак Косова у саставу Србије и да све чланице ЕУ које су признале Косово повуку своје признање ја ћу гласати невољно, са муком, зачепићу нос, али ћу гласати за улазак Србије у ЕУ, рачунајући брзо ће то пропасти, али неће, рекао је Шешељ.

Извор: данас.рс, србин.инфо

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Хоће ли оне који нису признали Косово да истерају из ЕУ, кад Србију не примају због тога?

Кинези и Пољаци у трци за „Икарбус“

Створена нова терористичка организација у Сирији

ПУТУЈЕТЕ НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ: Ово је 16 најопасних земаља света

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri