Printscreen
Америка Свет

Сервер: Косово није идеално за стално војно присуство САД

Пентагон већ дуго жели да затвори Бондстил јер не служи америчким интересима, наводи аналитичар

Поводом препорука Атлантског савета о сталном присуству војске САД на Балкану, професор на америчком Универзитету „Џонс Хопкинс” и експерт за Балкан Данијел Сервер каже да Косово није идеално место за то.

„Био бих спреман да размотрим стално америчко војно присуство у Југоисточној Европи, али не могу да се сложим да је камп Бондстил на Косову идеалан за ту сврху. Није”, рекао је Сервер.

СКАНДАЛ: Америчка ТВ Н1 напала француског хуманитарца који помаже Србима на КиМ

Како објашњава, Бондстилу недостаје писта дужа од три километра колико је неопходно за озбиљну америчку базу, а њена изградња би била тешка с обзиром на топографију.

Такође, додаје Сервер, за таквом базом нема ни потребе с обзиром да већ постоји база НАТО у Авијану који није много далеко од Бондстила, преноси РТК, наведено је у прес-клипингу Унмика.

„Важније је да америчка база било где у свету служи интересима САД које су снажно фокусиране на Блиски исток и Северну Африку. Имамо базе много ближе тим локацијама од Бондстила”, наводи Сервер.

Пентагон, како додаје, већ дуго жели да затвори Бондстил, јер не служи америчким интересима.

Вучић: Србија ће имати снажну војску

Такође, „не можемо ни да претпоставимо да ћемо увек бити добродошли на Косову”, каже Сервер наводећи да млади косовски Албанци не разумеју зашто Косово нема своју војску, те да на НАТО почиње да се гледа као на препреку да се дође до тога, а Бондстил нарочито игра улогу у том контексту.

Он каже и да неки међународни званичници не мисле да је Косову потребна војска зато што има присуство НАТО, али да то неће заувек пролазити код грађана.

„Боље решити проблем него чекати да они изађу да протестују”, закључио је Сервер.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Србија се повезује на Турски ток уз финансијску помоћ Руса

Ово је најлепша фотографија Србије за 2017. годину (ФОТО)

ДРЖАВА ОПРЕМА ВОЈСКУ: „Свима по 2 пара униформи и чизама – и резерви“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon