Сулејман Угљанин, извор: Спутњик
Друштво Србија

Сепаратистичка провокација у Рашкој: Сјеничка конференција

Бошњаци из Рашке области намеравају да свечано обележе 100. годишњицу сецесионистичког документа донетог у време окупације Србије у Првом светском рату.

Бошњачко национално вијеће (БНВ), иначе највише представничко тело ,,санџачких Бошњака“ у Србији, на чијем челу је Сулејман Угљанин, објавило је пре неколико дана одлуку о свечаном обележавању  једног века од тзв. ,,Сјеничке конференције“ одржане у периоду од 8. до 25. августа 1917. године. Ову конференцију одржали су сарадници аустроугарских окупатора из редова муслиманског становништва Рашке области у циљу сепарације Рашке области и њеног присаједињења тадашњој аустроугарској Босни или, уколико се то покаже немогућим, њеног осамостаљења под именом ,,Санџак“.

Проглас на сајту БНВ

Поводом обележавања јубиларне стоте годишњице Сјеничке конференције, БНВ је расписао јавни позив за учешће на међународном научном скупу „Друштвено-политички, правни и хисторијски значај Сјеничке конференције“, те наградни конкурс за ауторску песму („Пјесма може припадати различитим стиловима, изузев турбо-фолку“) „са циљем очувања, његовања и јачања националног идентитета“. „Сјеничка конференција је“, објашњава БНВ, „хисторијски догађај који има изузетну важност у борби санџачких Бошњака за опстанак и остварење својих права“, те је, отуда, „основни циљ“ свега овога „очување сјећања санџачких Бошњака на Сјеничку конференцију, подизање свијести о значају Сјеничке конференције за остваривање права Бошњака, као и проширење знања Бошњака о њиховој савременој хисторији“.

Најаву одржавања ове провокативне манифестације осудили су министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић, као и посланик Социјалдемократске партије Србије Мехо Омеровић, док су Сулејман Угљанин и Есад Џуџо из БНВ били недоступни за коментар.

Подсећамо да су Сулејман Угљанин и Есад Џуџо (тада још увек Џуџевић) августа 2012. у центру Новог Пазара открили и спомен плочу нацистичком колаборатору Аћифу Хаџиахметовићу, познатијем као Аћиф Ефендији, који се залагао за формирање тзв. Велике Албаније у Другом светском рату, а БНВ је 2011. покренуло поступак за његову рехабилитацију који још увек траје.

Извор: Говори Србија, Печат, Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu