Printscreen
Политика Србија

Селаковић: Српски народ је онолико јак колико је снажна Србија

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић истакао је у Бањалуци да ће Срби, ма где живели, бити онолико јаки колико је уважена, поштована и цењена Србија, као њихова матична држава.

Никола Селаковић је, на отварању Првог форума дијаспоре, који је организован на иницијативу председника РС Милорада Додика, нагласио да се уз мере економске политике и економског јачања Србије на спољнополитичко плану променила наша позиција.

(ФОТО) НЕВИЂЕН ХОРОР: Иван (19) одсекао себи руку и ногу, а да није ни писнуо!

„Није још довољно промењена, колико би желели, али Србија је, водећи једну политику гаранције апсолутних права припадницима националних мањина на својој територији стекла легитимитет и право да за Србе где год живели тражи ништа мање него оно што пружа другим народима у нашој земљи“, објаснио је Селаковић.

„Српске заједнице у расејању биће онолико уважене колико је јака и уважена Србија, односно РС, али и Србија и РС биће онолико уважена колико ћете ви као појединци где год живели бити уважени, остварени, угледни и поштовани. Свако од вас је ништа друго него амбасадор нашег народа. Када будемо схватили да свако својим делом утиче како ће бити Србија и РС онда ће то бити кључ нашег успеха“, рекао је он.

Селаковић је казао, да је међу присутнима сигурно и оних који су спремни да упуте речи критике матици што она није организовала овај скуп, и објаснио да је било потребно у Србији уредити унутрашње односе, решити нагомилане проблеме.

(ФОТО) ЗАВЕТНИЦИ ПОНОВО УДАРИЛИ на прозападне НВО!

„Решавамо их успешно и кроз Декларацију, односно Анекс споразума о специјалним везама РС и Србије, Србија и Српска ће, кроз низ конкретних мера, формирањем посебних институција, као што је Национални савет за бригу о Србима ван Србије, придати посебну пажњу свакој заједници Срба у региону и свету и на ефикасни начин помоћи“, најавио је Селаковић.

Србија и РС на стратешком плану све више иступају заједно 

Он је указао да Србија и РС, на стратешком плану све више иступају заједно по питањима од суштинског значаја, посебно од круцијалног значаја за јединство српског народа.

У вези са тим, Селаковић је нагласио да не треба да постоје поделе на Србе из Србије, Српске, или других земаља, па су због тога Србија и РС у стручним тимовима израдиле важан стратешки акт који ће у форми првог анекса споразума о специјалним односима РС и Србије бити усвојен од органа Србије и РС и обавезати, те усмерити на стратешко делвање када су у питању заштита културног, духовног и националног идентитета српског народа.

(ВИДЕО) НОВИ ПУТНИК КРОЗ ВРЕМЕ СТИГАО ИЗ 3300. ГОДИНЕ: Дошао је право из застрашујућег рата, а ево шта има да нам поручи

Рекао је да је разлог што нису у израду укључени Срби из региона, чињеница што су Срби у Србији и РС конститутивни народ и имају суверену власт на својој територији, те што Србија као матица има специјалне односе са РС, као и уставну обавезу да брине о својој дијаспори и народу заједно са Српском, а то може кроз државне органе и институције система спроводећи потребне мере.

Селаковић је указао да је последњих година и деценија број Срба у Аустрији премашио број Срба у Хрватској, Словенији и Македонији заједно.

Проблеми у односу према дијаспори проистицали су у прошлости због немања јасне стратегије, као и плана за деловање.

ВАДИТЕ ДЕБЕЛУ ГАРДЕРОБУ, ПОСМРЗАВАЋЕМО СЕ: Широм Србије облачно и све хладније, а ево какав је викенд пред нама

Нагласио је да Срби не траже ништа више од онога што већ постоји у свету, и с тим у вези је указао на друге земље са бројном дијаспором, као што је на пример Грчка.

РЕКЛАМА
МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Одговор Женама у црном, ЛДП, Саши Јанковићу, Наташи Кандић и њиховим подружницама

Одговор Женама у црном, ЛДП, Саши Јанковићу, Наташи Кандић и њиховим подружницама.

Posted by Милица Ђурђевић Стаменковски on Friday, 23 February 2018

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ОВИ ВОЗОВИ СУ СМРТ ЗА СНЕГ: Нема те мећаве која њих може да заустави

Суд: Процес за рехабилитацију Недића при крају

Москва: Закон о Донбасу скандалозан, Запад да реагује

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
19°
Sun
21°
Mon
17°
Tue
22°
Wed