Америка ВИДЕО Регион

Шеф Пентагона хвали хрватску „Олују“ (ВИДЕО)

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, који се у Вашингтону састао са америчким колегом Џејмсом Матисом, тврди да је шеф Пентагона похвалио хрватску операцију "Олуја", рекавши да је она "изменила ток историје" и да се данас о њој учи у америчким војним школама "као о примеру добро припремљене и извршене војне операције".

„Ускоро ће бити двадесетдруга годишњица операције која је позната под именом ‘Олуја’. То је операција која се овде у Америци проучава и показује шта добро предвођена, шта добро опремљена и добро истренирана снага, политички добро предвођена, може да направи и преокрене. Изузетно поштујемо вас, нашег савезника, једну малу земљу, која се бори знатно изнад своје категорије“, преноси ХРТ Матисове речи.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић је за Дневник ХРТ-а изјавио да је Хрватска након састанка са шефом Пентагона корак ближе куповини америчких авиона о чему се одлука очекује до краја године, преноси Хина.

„Доношење те одлуке чека се већ петнаестак година, времена више нема… Добио сам подршку министра Матиса за тај пројекат“, рекао је Крстичевић.

Наводи се да ће Крстичевић током вишедневне посете САД и компанији „Локид Мартин“ разговарати са потпредседницом за међународну сарадњу тог произвођача Ненси Зијузин Шегел.

Како је саопштило хрватско министарство одбране, Крстичевић и Матис су на састанку у Пентагону нагласили изузетно добру сарадњу Хрватске и САД као стратешких савезника и партнера, посебно на подручју одбране и безбедности.

„Поносни смо што служимо раме уз раме са хрватским војницима у мисијама и операцијама у Авганистану и на Косову“, рекао је Матис према саопштењу тог министарства.

Извор: РТС, ХРТ, Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шпанија пред хаосом невиђених размера

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue