ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) ШЕФ ФБИ СЕ ПОКАЈАО ШТО НИЈЕ ПОВЕРОВАО ОВОМ СРБИНУ: Дошао да их упозори на напад, избацили га напоље! 2 МЕСЕЦА КАСНИЈЕ СВЕ СЕ ОБИСТИНИЛО!

Душка Попова Британци сматрају једним од својих највећих тајних агената, а инспирисао је и писца Јана Флеминга за креирање лика Џејмса Бонда.

Рођен у Тителу 1912. године, одрастао је у Дубровнику, а школовао се у Енглеској, Француској и Немачкој.

Троструки агент

Постао је британски агент у Лондону 1940. Британци су га вратили у Београд, где је, уз њихову сагласност, пристао да га један пријатељ Немац врбује за рад у немачкој војној обавештајној служби Абвер.

(ВИДЕО) АМЕРИ ПОСЛАЛИ Ф-22 НА ПАР РУСКИХ БОМБАРДЕРА, А ОНДА ЈЕ ДОШАО СУ 35… Понос САД одмах побегао у Ирак!

Попов за Немце организује измишљену мрежу шпијуна и све до Хитлеровог напада на Француску немачком Генералштабу прослеђује лажне податке које су за њих Британци лукаво смишљали.

После слома Југославије Попов се 1941. пријављује југословенској избегличкој влади у Лондону и ради као њен службеник за специјалне задатке. Тако је постао троструки агент: шифровано име за Абвер му је било „Иван“, за британску тајну службу „Трицикл“, а за југословенску владу у избеглиштву „Душко“. Био је комуникативан, шармантан и образован. Говорио је немачки, француски, енглески и српски.

Као „Трицикл“, преко Лондона је први обавестио Американце да ће Јапанци напасти њихову војну ратну луку Перл Харбор, али је ФБИ 1941. године ту информацију занемарио.

Као „Иван“ је током Другог светског рата знатно допринео успеху бројних акција чији је циљ био да обману Немце. Свакако је најважнија била она везана за инвазију у Нормандији. Преко Абвера је пласирао Немцима „поуздану вест“ да ће се савезници, да би ослободили Европу, искрцати у Па де Калеу, а да је искрцавање у Нормандији само амерички и енглески мамац.

(ВИДЕО) РУСИ УМИРУ ОД СМЕХА: НАТО конвој се заглавио у пољском блату, камион који је дошао да их чупа се преврнуо

Знао за план напада на Перл Харбур

Попов је дошао у посед невероватног податка – Јапанци су се уочи 1941. године живо интересовали за могућност полетања бомбардера са носача авиона, а он је од „Абвера“ добио задатак да оде у САД и прикупи информације о луци Перл Харбур.

Попов је склопио „два и два“ и одмах по доласку у Америку отишао у седиште ФБИ-ја и предочио им да ће Јапанци напасти Перл Харбур.

Ипак, његова упозорења нису схваћена озбиљно.

– Хувер је на више начина био изузетан човек. Вероватно је био хомосексуалац, мрзео је странце, поготову Душка. Мрзео је плејбоје и све у вези са Душком – каже Расел Милер, британски аутор и новинар.

Због свега наведеног, пријем Попова у ФБИ је био хладан, а у његову причу Хувер није поверовао. Неколико месеци касније, 7. децембра 1941. године, вероватно се покајао.

Србија брани небо уз помоћ Русије: Стиже моћан ракетни систем

Задржао Немце

Један немачки пуковник после рата јавно је признао „да је Душко лично заслужан за задржавање седам немачких дивизија у Па де Калеу, три недеље након искрцавања у Нормандији“. Битка за Нормандију је одлучила Други светски рат. Попов и Британци су преваром сачували велики број људских живота.
Одликован је Орденом Британске империје, једним од највећих одликовања у Енглеској, али и немачким Гвозденим крстом! Преминуо је 1981. на Азурној обали у Француској.

Душко Попов је легенда Другог светског рата и светске шпијунаже. Британци тврде да је он један од десет највећих британских шпијуна.

Послужио је енглеском писцу Јану Флемингу као основа за креирање лика Џејмса Бонда. Флеминг је и сам био британски агент и извесно време задатак му је био да „води“ Душка Попова, то јест да прати и проверава његов рад. Тада се упознао с његовим способностима и сазнао за подухвате на терену.

СТРАВА У ПЕЋИНЦИМА: Пророчица послала несрећну жену у кућу СМРТИ, бивши муж је сачекао и заклао?!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Америчко истраживање: САД би изгубиле рат против Русије

ПОПОВИЋ: Волим Русију, али штитим интересе Србије​

ОВИ АПСОЛУТНО НИСУ НОРМАЛНИ: Порнићар Павловић на свом твитеру поставио анкету „Како вам се свиђа мој порнић“!?!

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
27°
Fri
30°
Sat
31°
Sun
31°
Mon