Регион

Сећање на злочин у Јабуци: Имена извршилаца позната, казне још нема

Имена злочинаца су позната, неки су и саслушавани, али за злочин у фочанској Јабуци, када је муслиманска војска из Горажда свирепо убила 43 српска мештана, никада нису подигнуте оптужнице и све су прилике да се чека да помру сведоци, али и извршиоци, истакнуто је данас у Фочи на обилежавању 25 година од овог злочина.

Масакр над српским цивилима 18 села некада фочанске Месне заједнице Јабука, која је након Дејтона припала Федерацији БиХ, који се догодио 23. јула 1992. године, прво је масовно страдање Срба у општини Фоча у протеклом рату.

Муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слепе и непокретне старице, девојке и децу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дечак Ново Елез.

Сведок злочина Љубиша Симовић присећа се да су његови рођаци и комшије издахули у страшним мукама.

„Недужне мештане су масакрирали, палили их у кућама, уписивали им слова `У`… Тешко ми је да причам о томе. И након 25 година се најежим кад се тога сетим“, каже Симовић, који је председник општинског Удружења прогнаних и расељених Срба.

Он наводи да су сведоци у више наврата давали изјаве правосудним органима Српске и БиХ, али да злочин још није процесуиран.

„Мислим да се никада неће ни процесуирати. Ми смо доставили имена злочинаца, а неки од њих су и саслушавани, али оптужнице нису угледале светлост дана. Сведоци умиру, човеку би било лакше да хоће бар један злочинац бити кажњен“, каже Симовић.

Неђо Мастило, коме су убијени брат, рођаци и комшије, каже да је очигледно да се судски поступак намерно пролонгира док сви сведоци не умру да сутра не би имао ко рећи да је ратни злочин почињен.

„Ми из године у годину понављамо једну исту причу, али нема помака. Разочарани смо у првосудне органе који би требало то да истраже“, рекао је Мастило.

На Градском гробљу Божовац, где су након Дејтонског споразума и егзодуса преосталих Срба из Јабуке пренесени посмртни остаци, родбина страдалих и општинске делегације данас су прислужили свеће и положили цвеће.

Парастос убијеним Јабучанима биће служен на Преображење, 19. августа, у цркви у Јабуци, која је 23. јула 1992. минирана и до темеља срушена.

Црква је прилозима верника обновљена 2005. године, али у њу, осим једном у години, када се на црквеном сабору окупе некадашњи мештани, готово да нема ко да дође.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИЈА ПАМТИ: Навршава се 18 година од масакра у Старом Гацком

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ: Ево зашто САД желе да будемо под њиховом контролом

Израелски војници напали новинарку РТ

Извор: Срна

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed