Фото: СРНА
ВИДЕО Регион

Сећање на страдање пребиловачких Срба (ВИДЕО)

У Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима служена је света архијерејска литургија поводом празника Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Овај дан обележава се у знак сећања на страдање око 4.000 Срба из тог краја, које су усташе мучиле и живе бацале у херцеговачке јаме. Потомци страдалих и бројни верници одали су почаст мученицима који су два пута убијени, 1941. и 1992. године, када су снаге ХВО-а минирале крипту са посмртним остацима стардалих.

Страшни август 1941. и крвави усташки пир није преживело 850 Пребиловчана, међу којима је било 600 жена и деце. У злогласну јаму Голубинку бачени су и преци Милована Надаждина. Из родних Пребиловаца морао је побећи 1992. године, али се сваког 6. августа врати и помоли светим новомученицима.

– Преживели су мој отац и стриц, а из једне куће погинуло је њих 18. После седамдесет година још нас нема двадесет, колико је било само у том домаћинству – каже Милован.

Уз потомке стардалих у Пребиловцима су данас биле на стотине верника и ходочасника из Херцеговине, читаве Републике Српске, Србије и света. Заветним путовањем, истичу, желе да се поклоне страдалницима у светом месту.

– Кренуло је нас девет из Невесиња, нико се није жалио на умор, били смо сретни што смо у прилици да походимо ово величачнствено место које је симбол српског стардања кроз векове – каже Милица Шиповац, ходочасница из Невесиња.

Пребиловци и друга стратишта српског народа морају бити основ културе сећања, истичу у СНД „Пребиловци“, у чијој организацији су и ове године стигли ходочасници из Београда, Новог Сада и Бањалуке.

– Пребиловци су најстардалније село у Европи у Другом светском рату. Требало би да нам буду симбол и ослонац за успостављање културе сећања – каже Миленко Јахура, председник СНД „Превбиловци“.

Свету архијерејску литургију служио је умировљени епископ Атанасије, који је подсетио да су пребиловачки мученици два пута убијени и да нас њихово страшно стардање мора учити љубави, молитви и жртви, како би били достојни своје традиције.

– Позивам људе на повратак, да буду уз цркву, јер уз обнову кућа мора ићи и духовна обнова. Морамо из темеља да се обнављамо, да будемо достојни звања потомака пребиловачких мученика и да сведочимо овде не смрти, него радост живота – каже парох чапљински, Марко Гојачић.

Иако су Пребиловци 1941. страдали и изгубили 85 одсто становништва, махом жена, деце и стараца и 1992. године поново попаљени, а мештани протерани, ово свето место данас живи. То потврђују повратници, и чињеница да се у пребиловачком храму одржавају и венчања и крштења.

Храм у Пребиловцима изграђен је донаторским средствима, а освештан је прошле године.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАШКОВИЋ: Прихватимо и признајмо стварност – СРБИЈА НАД КОСОВОМ ИМА СУВЕРЕНИТЕТ САМО У УСТАВУ!

Стоп за хрватско млеко и месо

Судар код манастира Морача, више повређених

Оставите коментар