Pixabay
Друштво Србија

„Себе сам убадала, бушила утробу, циганке ме гњавиле и убијале плод“… Хорор исповести жена које су одлучиле да абортирају, а нису имале пара

Оно што се догађало пре 80 година, догађа се и данас у многим забаченим селима.

„После ударише грознице, тресе се жена ко трска на ветру. Отекла сва и боли је, не смеш је дотакнути, одмах јауче од мука. А гори, Боже, гори. Уста јој попуцала од ватре, само очима воду тражи, ведро би испила наједанпут. Шести дан не зна дете више за себе, гледа у мене, а видим не познаје ме. Говори у ватри свашта, бунца. Поплашили се ми, видимо, зло је. Оде Јоса за доктором. Дошао доктор, ал она, сироче, надула се већ ко бубањ. Прегледа је доктор, мери ватру, слуша срце, па ће на нас:

ЗНАТЕ ЛИ КО ЈЕ БИО ПРВИ МУЖ МИЛЕНЕ ДРАВИЋ? Он је такође ЛЕГЕНДА, од свих на свету ЊУ ЈЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕО!

С чим је то урадила? А шта ћу да ћутим, кад видим да зна.

С гушчјим пером, господине. Признало ми дете, кад јој је јутром било један час лакше.”

“Гушчије перо, игла за плетење, зашиљен дренов штапић, гранчица јоргована, корен слеза, кукурека, кувани чајеви од врбове коре, кукоља, барута, олеандра, парење, масажа, кинини и стотине других средстава које неко заговара и тврди да сигурно помажу. Ох, само да помогне! Само да успе! А кад ‘успе’ није тиме све свршено. Сад тек почиње опасност: крвоток и тровања. Смрт може да наступи и од једног и од другог. И кад се спасе живот, колико је изгубљено крви и снаге, колико је страшних грозница тресло телом које гори у високој температури. У тим страшним мукама нема она новаца за лекара, ни послуге, ни лека, ни посебне собе, а често, врло често ни одмора, већ савијена у боловима, хода као сена по кући умотана у топле мараме и ради све кућне послове.”

Горе наведени одломци део су искустава жена при илегалним побачајима који су се радили на селима, а записала их је Нада Сремец 1940. године у књизи “Нисмо ми криве. Како живи народ”, коју је објавио Зарез пре три године.

СТРАШНО! Радника убила метална капија на улазу у паркинг тржног центра, колеге у шоку

Скоро 80 година касније, медицина је напредовала, животни услови су се побољшали, а репродуктивна права жена су призната. Но према сведочанствима која су ових дана преплавила хрватске медије захваљујући храбром иступу саборске заступнице Иване Нинчевић Лесандрић, чини се да није направљен никакав корак у питању признање женске боли и тела.

„Себе сам тровала, бола, бушила“

„Себе сам тровала, бола, бушила, циганке ме дропиле и гњавиле, да ме самртни зној облио, само да не народим деце. А зашто? Зато да живима буде лепо, на живе сам мислила, за њих сам се патила и своје тело мучила.“

„‘Узми лепо штрикнодлу па прободи, па ће бити све лепо и у реду.’ И ја збиљам тако урадим и све лепо и у реду прође. Кад, није било ни недеља дана, а оно грозница на грозницу, госпо драга, ко да ме је неко голу у снег положио. Горим, за себе ништа не знам. Снаха Ђула се поплашила, па на Стипу навалила, те прежи коње па у Винковце у шпитаљ.“

СТРАВИЧНО: Пуцњава на дечјем рођендану, четворо мртвих!

Неиздржив бол, крикови, крв и ћутња којом је обавијено искуство жена – све то забележено је 1940., али и данас 2018. у земљи која је део Европске уније и има жену за председницу, али упркос медицинском напретку и даље непотребно жене присиљава на подношење болова, које притом неки од доктора, попут сплитског гинеколога Денија Кареловића, настоје умањити.

Уместо игле за плетење и гранчице јоргована у неком забаченом кутку села, жена данас стрепи од доктора завезана у модерној болници док јој исти копа по унутрашњим органима. Суштински ти се страхови не разликују много, као ни болови које трпе женска тела.

Стога и не чуди изненадна провала сведочанстава жена након јавног иступа саборске заступнице. Као што не чуди и шутња која је досад избијала тек у поверљивим разговорима и анонимним постовима на форумима, али и маргинализирање напора оних активистица које су такве приче прикупљале и објављивале.

(ВИДЕО) Федор Емалианенко прославио победу над Американцем уз српску заставу, поздрави са 3 прста у октагону!

„Сад је и некуд боље изучиле се, ал’ у моје време умирале младе ка муве“

„Да шта је! Ко и друге. Ређају се гробови, кукаје матере. Сад је и некуд боље изучиле се, ал’ у моје време умирале младе ка муве. Није сама, сиротица моја Марта, и другарица јој је од тога умрла. Видиш ону кућу тамо преко пута, троје сирочади остало. Не знате ви у вароши праву истину, све се таји и покрива. Нико никог издати не хтеде, свака се боји жандара и затвора. Кажу све се мора у котар пријавит, тамо се све записује и све зна. Та какви, ко би то пријавио од чега је која умрла. Умрла од божје воље, и готово. Не би ти ниједна одала ни жену ни бабицу, која је урадила ни на час смрти. Доведу доктора а неће жена ни њему истину да каже. Ако је доктор нек погоди шта јој је. А кад он види каква је „болест, онда жена каже: ‘Подигла сам лужницу’ и тако којешта, ал не би рекла ко јој је учинио, ни зашто. Све се то ноћу и тајно ради да нико не зна. Загрне жена велику мараму, па преко баште, да ју нико не види, баби Јули, Андријани, и како се све нису звале оне, што су још нама радиле. Ју, страх ју је, јо, нужда јој је, ако се дозна, закон срца нема, могла би још права здрава рад своје тешке невоље у затвор.“

„Умиру жене на селу без рачуна и контроле као у Африци!“

Као и онда, оно о чему се данас јавно говори зна свако ко је ишао да побаци у хрватској болници. Многе болнице анестезију додатно наплаћују. Док је пре четири године просечна цена побачаја на захтев била 1840 куна, она се 2018. креће око 2300 куна, без износа за негативну крвну групу и општу анестезију који се негде додатно наплаћују. А да не би биле изложене сличним коментарима којима смо сведочили ових дана, одлазе и у приватне ординације, у којима је побачај илегалан. То важи за оне жене које то могу себи да приуште. Питање је шта се догађа с онима које то не могу, а ипак одлуче да побаце.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) СЕДЕО У ПОЉУ СА НОЖЕМ ОД 20 ЦЕНТИМЕТАРА ЗАБОДЕНИМ У ЛОБАЊУ: Полицајци остали у шоку кад је испричао шта му се десило

“Жена ко јабука, двадесет и друга година, па тако шта из себе сама израдити. Гушчијим пером! Једна опет с вретеном, друга с иглом за плетење, неки дан ми једна умрла у болници од тетануса, помогла си с кореном а бацили тетануса живе у земљи, нека опет искрвари. И све се то дешава неколико километара од града, болнице и науке. Умиру жене на селу без рачуна и контроле као у Африци!

Па зашто то радите?

Кад морамо, новаца немамо да идемо докторима, а многи и неће, кажу закон им брани, ал нас нужда и преко закона гони, па морамо. Не питајте сад, већ помозите, ако можете спасите нам дете.”

(ВИДЕО) БЕСНА ЖЕНА ВОЗАЧА АУТОБУСА НАПРАВИЛА ЛОМ: Затекла мужа с љубавницом, а о њеној реакцији прича свет

“Кад се то догоди дами у граду, стоје јој на располагању: новци, санаторијум, лекари, послуга, нега, бирана храна, одмор у купалишту, итд., итд. Кад се то догоди снаши у селу, стоји јој на располагању: да то уради сама, да замоли коју другу, која се у то разуме, да оде с лонцем масти циганкама. Све то у тајности, у греху и страху, у незнању и мраку, увек у животној опасности. Готово редовно као последица, долазе гнојење, крварење, и безброј других мука и болести. И тек је једно прошло, а за који месец ће друго зло да ју поново снађе. Страх, тај страшни страх, који ју увек прати: страх пред зачећем, страх од побачаја, страх од греха и закона.”

ОН ЈЕ СПОЈИО МИЛЕНУ И БРЕДА ПИТА: Редитељ отркива шта је дива рекла о холивудском глумцу, а њен одлазак назива ТРАГЕДИЈОМ ЗА СРПСКИ ФИЛМ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) БЕЛГИЈСКИ МЕХАНИЧАР УНИШТИО Ф-16: Грешком притиснуо окидач и 6.000 граната у минути је учинило своје

БИЛИ СУ ЈЕДНО ДРУГОМ НАЈВЕЋА ПОДРШКА: Када је Гага сумњао у себе Милена га је охрабривала, а за оне који нису веровали у њега имала је само једну поруку!

КРИЈУ СЕ ИЗА ЛИЦА НЕЖНИХ ДОБРИЦА: Родитељи, опез! Педофили све више вребају А ЕВО КАКО ДА ИХ ПРЕПОЗНАТЕ!

ЛИНТА НЕЋЕ ДА ПРЕЋУТИ: Протест у Вуковару – наставак хајке на Србе!

(ВИДЕО) НОВИ ТРОФЕЈ, НОВО СЛАВЉЕ! Овако су се Новак и његов тим веселили у Шангају

ЈЕЛЕНИН ТЕЛЕФОН НЕ ПОТВРЂУЈЕ ЗОРАНОВУ ПРИЧУ!? Новосадски форензичари преставили ново ШОКАНТНО откриће о мистериозном убиству певачице!

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
12°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri