msp.gov.rs
Политика Србија

Савет безбедности УН данас о Косову

На седници Савета безбедности Уједињених нација биће разматран најновији извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову. Србију ће представљати први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Министар Дачић ће у свом излагању дати осврт на Извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а у извештајном периоду, од 16. априла до 15. јула ове године, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Како се истиче у саопштењу, Дачић ће изнети нашу оцену актуелне ситуације на Косову и Метохији и деловању УНМИК-а.

Учешће на седници Савета безбедности УН биће и прилика за сусрет са генералним секретаром те организације, као и председавајућим Савету безбедности за месец август, сталним представником Египта при Уједињеним нацијама.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес оценио је у најновијем извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

„Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима. Позивам оне који ће формирати нову косовску владу да владају одговорно, а будућу опозицију да ради конструктивно на промовисању транспарентности и одговорности. Владавина права и његова непристрасна примена представља камен-темељац у основи сваког демократског друштва“, навео је Гутерес у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАСА вас позива да поручите нешто ,,Војаџеру“ преко фејсбука

Совјетско тајно истраживање које је УЖАСНУЛО ПЕНТАГОН

Где су нестали Слобини споразуми којима је чувао српске интересе?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri