Свет Србија

Жестока расправа о Косову пред Саветом безбедности УН

Савет безбедности Уједињених нација расправља о Косову. Шеф УНМИК-а упозорио на ћорсокак у који је Косово запало после избора. Дачић оштро критиковао застој у примени Бриселског споразума и ослобађање неколицине бивших припадника ОВК.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку оштро су расправљали о стању на Косову пред амбасадорима чланица Савета безбедности УН, пошто су САД, Француска и Велика Британија подржале захтев Приштине да се постепено укине мисија светске организације на Косову.

Извор: Screenshot

Дачић је, у додатној расправи по окончању расправе у Савету безбедности, рекао да га брине што су САД, Француска и Британија, ускладиле ставове са Приштином око укидања УНМИК-а.

,,Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатлке беже овом Балканском рутом? Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато, не вређајте Србију“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је, такође, рекао да ,,Србија и дан данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије“.

,,Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија“, рекао је Дачић.

Жестока расправа уследила је пошто је Читаку од амбасадора чланица Савета безбедности затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на УНМИК може ,,боље потрошити“.

Њен захтев подржали су представници САД, Велике Британије, Француске и Шведске, што је изазвало будрне реакције Дачића и руског амбасадора при УН Василија Небензја.

,,Нема основа се смањује број извештаја УНМИК-а пред Саветом безбенности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа, рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности „не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову“.

Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон. Она је затражила и да се постепено смањи и на крају укине мисија УН на Косову, као и да се извештаји Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци.

Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је да растући буџет УНМИК-а не одговара стању на терену, као да нема потребе за тромесечним „жучним расправама“ представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу.

Дачић је, такође, упозорио де нема напретка о формирању Заједници српских општина и правосуђу, упозоравајући да је споразум о СЗО потписан пре четири године.

,,Увек можемо пронаћи разлог за одгађање… Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом“, рекао је Дачић.

Читаку је узвратила рекавши да Београд „опструише“ серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифете Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.

Овако је текла седница Савета безбедности УН:

18.55 – Независност Косова није производ сецениостичког покрета већ консенсуалног распада бивше Југославије, рекла је Читаку, одговарајући на Дачићеве примедбе. Косовo има проблеме, али проблеме какве ми имамо имају и остале балканске државе, рекла је Читаку.

Извор: Screenshot

18.52 – Србија и дан данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије, рекао је Дачић. ,,Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија“, рекао је Дачић. Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато, не вређајте Србију, рекао је Дачић.

18. 48 – Дачић је, у додатној расправи, рекао да га брине што су САД, Француска и Британија, ускладиле ставове са Приштином око укидања УНМИК-а. ,,О каквом партнерству разговарате?“, рекао је Дачић. ,,Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатлке беже овом Балканском рутом?“, рекао је Дачић.

18.42 – ,,Нема основа се смањује број извештаја УНМИК-а пред Саветом безбенности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа.“ – рекао је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја, додајући да чланице Савета безбедности ,,не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову“.

18.35 – Руски амбасадор је упозорио на опасност од радикалних исламиста и осудио речник којим је, недавно, НАТО упозорио власти у Приштини на наводне руске активности на Косову. Небензја је такође упозорио на могуће последице такве политике, посебно у Македонији и у Црној Гори. ,,Русија се није мешала, већ је Русија оптуживана да се меша“, рекао је руски амбасадор.

Извор: Screenshot

18.31 – Политичари у Приштини се осећају заштићено и не испуњавају договоре из Брисела, рекао је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја. У светлу напада на косовске Србе и остале неалбанце, тражимо гаранције за њихову безбедност.

18.21 – Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт, подржао захтев САД и Приштине, да се мисија УН на Косово постепено приведе крају, наводећи да растући буџет УНМИК-а не одговара стању на терену. Такође, Рајкрофт је рекао да нема потребе за тромесечним ,,жучним расправама“ представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу. Смањење ангажмана УН на Косову подржали су и представници Француске и Јапана.

Извор: Screenshot

18.00 – Други човек кинеске мисије при УН, Ву Хаитао успротовио се иницијативи да се смањи или укине мисија светске организације на Косову, наглашавајући значај УНМИК-а.

Извор: Screenshot

17.20 – Сједињене Америчке Државе затражиле да Косово што пре формира нову владу, ратификује споразум о граници са Црном Гором и направи кораке ка изградњи мултиетничког друштва, рекла је заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон. Она је затражила и да се постепено смањи и на крају укине мисија Ун на Косову, као и да се извештаји Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци.

Извор: Screenshot

17.20 – ,,ОВК није терористича армија већ најуспешнија ослободилачка војска у историји“, рекла је Читаку.

Извор: Screenshot

17.13 – Читаку је оптужила Београд да ,,опструише“ серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифете Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.

17.02 – Представница Косова, Вљора Читаку је затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на УНМИК може ,,боље потрошити“. Уместо смањења, видимо да буџет УНМИК-а расте.

17.00 – Желимо да пронађемо трајно решење за косовски проблем. Обострано прихватљиво решење мора да узме у побзир права и интересе и Срба и Албанаца, рекао је Дачић.

Извор: Screenshot

16.50 – На Косово се вратило 1,9 одсто протераних Срба, рекао је Дачић и од генералног секретара УН и шефа УНМИК-а затражио да се податке о избеглим и протераним Србима врате у извештаје о Косову. Дачић је  навео да данас у Приштини живи 100 пута мање него пре 30 година.

16.37 – Дачић је упозорио на ,,огромну политичку нестабилност“ на Косову. Шеф српске дипломатије је, такође, рекао и да правосуђе на Косову ,,није у стању или не жели“ да процесуира починиоце злочина над Србима. Навео је одлуке косовских судова да ослободе Самија Љуштакуа и Љирима Јакупија, познатог и под надимком ,,командант Наци“, обустављање истраге о убиству Срба у Старом Грацку, као и непроналажење починилаца убиства српских дечака крај реке Бистрице.

16.31 – Нема напретка о формирању Заједници српских општина и правосуђу, рекао је Дачић, упозоравајући да је споразум о СЗО потписан пре четири године. ,,Увек можемо пронаћи разлог за одгађање… Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом“, рекао је Дачић.

16.24 – Амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН обраћа се министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је истакао значај редовног тромесечног извештаавања Савета безбедности о стању на Косову.  Дачић је критиковао извештај УНМИК-а наводећи да је изостао део који се односи на притиске на косовске Србе током изборног процеса.

16.07 – Редовни тромесечни извештај генералног секретара УН представља шеф УНМИК-а Захир Танин, који се у рад седнице укључио путем видео-линка.

Извор: Screenshot

16.00 – Очекује се почетак седнице Савета безбедности УН којом председава Египат.

Извор: Screenshot

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Косову прети раскид споразума са ЕУ о финансијској подршци

Још хиљаду професионалних војника у строју Војске Србије

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРЕД КАТАСТРОФОМ: Сиријска армија стеже џихадисте у ,,котао“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri