Свет

Савет безбедности расправља о Косову

Савет безбедности Уједињених нација разматра извештај шефа УН о стању на Косову. Шеф УНМИК-а Захир Танин упозорио на спорост спровођења Бриселских договора. Ивица Дачић оценио да потез Суринама показује да су признања независности реверзибилна. САД, Британија, Француска и Приштина траже редефинисање улоге УНМИК-а. Русија оштро против.,

18.57 – Заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хаитао позвао је стране укључене у процес решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике, наводећи да Резолуција 1244 представља одличан оквир за дијалог.

18.50 – Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт подржао је иницијативу САД, Француске и Приштине да се промени формат и мисија УН на Косову, захваљујући службеницима те мисије на „успесима које су постигли на теренУ“. „Време је да УНМИК ради мање, а не више“, рекао је Рајкрофт, додајући да је Британија разочарана јер оваква иницијатива не налази на разумевање других страна.

18.45 – Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон рекла је да су недавно одржани локални избори показатељ даљег напретка Косова. „Настављамо да подржавамо дијалог између Београда и Приштине“, рекла је Сисон, наводећи да је „време да се промени мисија УН на Косову“ као и да је потребно да се време извештавања са три промени на шест месеци. Она је, такође, рекла да је потребно смањити број службеника УНМИК-а као и буџет те мисије.

18.30 – „Пројекат Република Косова очигледно пропада. Није јасно ни када ће почети да функционише Специјални суд за злочине ОВК. Ово су веома озбиљна питања и велики број актера покушава да их гурне под тепих“, рекао је руски амбасадор, наглашавајући да је покушј формирања војске Косова у директној супротности са Резолуцијом 1244, према којој су међународне снаге једина оружана снага на Косову. Небезја је, још једном, подсетио на регрутацију косовских Албанаца у редове радикалних исламиста на Блиском истоку, као и покушај Приштине да „политизује“ предусе Кумановској групи у Македонији.

18.20 – Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва не слаже са оптимистичким представама које је изнела Вљора Читаку, наводећи да дијалог између Београда и Приштине „стагнира“. Догађаји на Косову прете да уруше цео регион, рекао је руски амбасадор. Хебезја је оптужио Приштину за „саботирање“ спровођења споразума о формирању Заједнице српских општина.

18.16 – Дипломате из Јапана и Француске, Јасухиса Кавамура и Ана Геген позвали су Приштину да што пре испуни договоре. Француска је нагласила да на Косову више нема потребе за мировном мисијом.

18.06 – Читаку је оштро критиковала српско противљење чланству Косова у Интерполу и Унеску, наводећи да проблеми данашњег света немају границе, као и да је одлука кинеских власти да не издају визе званичницима Косова у доброј мери утицала на одлуку на конгресу Интерпола. „Косово остаје снажно привржено дијалогу са Србијом“, рекла је Читаку.

17.55 – Читаку је дискриминацију припадника мањинских заједница на Косову назвала „позитивном“, наводећи да је влада у Приштини потрошила више од 50 милиона евра на положај мањинских заједница и повратак расељених. Она је, такође, рекла да је број од 200.000 расељених Срба „нетачан“.

17.52 – Косовска амбасадорка у САД; Вљора Читаку поново је позвала амбасадоре Савета безбедности УН да „прореде“ динамику извештавања о стању на Косову, оптужујући Србију да „злоупотребљава Савет безбедности како би пројектовала паралални свет“. Читаку је затражила да се редефинише мисија УНМИК-а, наводећи да та мисија „није мировна, јер мир већ влада на Косову“.

17.45 – Сваки покушај унилатералног решавања проблема на Косову и Метохији је за Србију неприхватљив, рекао је Дачић, наводећи пример покушаја формирања војске Косова, као и покушаје учлањења у међународне организације. Дачић је рекао и да је, из примера Суринама и Сао Томе и Принципе, јасно да је процес признавања реверзибилан.

17.45 – „Србија је снажно и искрено посвећена дијалогу са Приштином, уз посредовање ЕУ. Србија је показала конструктивност и спремност на компромисе. Доказали смо то имплементацијом низа сложених договора. Овакав приступ нема алтернативу… Нажалост напори које Србија улаже да се кроз компромис пронађу обострано прихватљива решења не прати и такав однос друге стране“, рекао је Ивица Дачић, који позвао представнике власти у Приштини да извррше преузете обавезе, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

17.36 – Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић да се свега 1,9 одсто од више од 200.000 интерно расељених вратило на Косово, додајући да је такав број последица непроцесуирања кривичних дела, као и општа правна несигурност неалбанаца. Дачић је од шефа УНМИК-а затражио да се у будућим извештајима обрати пажња на положај повратника на југу Косова.

17.32 – Коментаришући иницијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњемм дијалогу о Косову, Танин је оценио да такви потези користе становницима региона… „Све стране треба да одиграју своју улогу“, рекао је Танин. Шеф УНМИК-а је, још једном, позвао све стране да пруже максималан допринос расветљавању судбине несталих.

17.25 – Шеф УНМИК-а Захир Танин упозорио на спорост процеса спровођења договора проистеклих из Бриселског дијалога, укључујући и формирање Заједнице српских општина. „Дошло је време за акцију уместо времена за оправдања“, рекао је Танин.

17.11 – Савет безбедности окончао расправу о Сомалији, За неколико минута почиње седница посвећена стању на Косову.

16.00 – Све је спремно за почетак седнице Савета безбедности УН. Пре почетка расправе о Косову, Савет безбедности ће размотрити ситуацију у Сомалији.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Познати који су од богаташа спали на просјачки штап

(ВИДЕО) ОВДЕ ЈЕ МНОГО ГОРЕ НЕГО У БЕРМУДСКОМ ТРОУГЛУ: Људи и авиони нестају на МИСТЕРИОЗАН начин, а то је тек ДЕЛИЋ ПРИЧЕ!

Највећу опасност у Сирији представљају терористи које подржавају САД

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri